Με πακέτο συγκεκριμένων προτάσεων –μειώσεις στις προμήθειες, επιδότηση στις δόσεις των στεγαστικών για τους ευάλωτους και αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων- θα προσέλθουν στη σημερινή συνάντηση οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών.

Ήδη έχει κλειδώσει η επιδότηση για τα στεγαστικά –και με την έγκριση του SSM-, ενώ οι τράπεζες έχουν προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, προσφέροντας μέχρι 1%.

1

Ωστόσο σε ότι αφορά τις προμήθειες η κατάσταση είναι πιο ρευστή. Οι τράπεζες εμφανίζουν έσοδα από προμήθειες, όπως και από τόκους. Στο 9μηνο οι τέσσερις συστημικές έγραψαν έσοδα από προμήθειες σχεδόν 1,3 δις ευρώ.

Το έσοδο αυτό προέρχεται κυρίως από τις «μεγάλες δουλειές», όπως είναι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, οι αποδοχές, τα έξοδα έγκρισης δανείου.

Όμως η μεγάλη φασαρία γίνεται για τις χρεώσεις λιανικής, όπως είναι δηλαδή το κόστος για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, η αποστολή εμβασμάτων.

Για παράδειγμα η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ στο ΑΤΜ χρεώνεται με 1 ευρώ, ενώ όταν γίνεται μέσω internet banking, χρέωση ξεκινά από το 0,15 ευρώ, μέχρι τα 0,50 ευρώ.

Η αποστολή εμβασμάτων στο εσωτερικό κοστίζει περί τα 2,5 ευρώ για μεταφερόμενα ποσά ως 12.500 ευρώ και ανεβαίνει στα 20 ευρώ όταν το έμβασμα είναι 100.000 ευρώ. Αν τώρα η αποστολή των χρημάτων έχει αποδέκτη τράπεζα του εξωτερικού, ή γίνεται σε ξένο νόμισμα η χρέωση ξεκινά από τα 15 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 150 ευρώ.

Κόστος 5 με 6 ευρώ έχει και η αντικατάσταση των καρτών (πιστωτικών και χρεωστικών) που αποτελούν το καθημερινό πορτοφόλι για την συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών.

Σε ότι αφορά τώρα την επιδότηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ο SSM έδωσε το «πράσινο» φως και οι τράπεζες θα καλύπτουν για 12 μήνες –από τον Ιανουάριο του 2023-,  το 50% της αύξησης που προέκυψε στις δόσεις των στεγαστικών λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Η περίμετρος των ευάλωτων, σύμφωνα με τις τράπεζες δεν θα ξεπεράσει τους 32.000 δικαιούχους, με ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία ύψους 180.000 ευρώ.

Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 80 εκατ ευρώ, τα 15 με 20 εκατ ευρώ αφορούν την επιδότηση του 50% και 60 εκατ ευρώ από τις πρόσθετες προβλέψεις που θα χρειαστεί να λάβουν για τα συγκεκριμένα δάνεια.

Στο πεδίο των επιτοκίων, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο του 1% και υψηλότερα.

Διαβάστε επίσης

Αναζητά νέο μέτοχο η Attica Bank;

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιος κολοσσός έχει αγοράσει 17,5 εκατ. μετοχές