ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Κόκκινη» κάρτα βγάζει προς το παρόν η Τράπεζα της Ελλάδος στο deal της Παγκρήτιας με την HSBC Ελλάδος.
Ένα deal που το απέρριψαν μέχρι τώρα τρεις συστημικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Και το ερώτημα είναι θα το εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος;
«Προς το παρόν και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, το deal δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να δοθεί έγκριση εποπτική για να προχωρήσει.
»Αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και προσκομισθούν νέα στοιχεία εδώ είμαστε, να το εξετάσουμε», αναφέρουν στο mononews.gr κύκλοι προσκείμενοι στην κεντρική τράπεζα.
Μία λύση –σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- θα ήταν να ζητήσει η Παγκρήτια αύξηση του τιμήματος από τα κεντρικά στο Λονδίνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εποπτική έγκριση.
Και μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά πως θα υπάρξει και απευθείας επικοινωνία στελεχών της ΤτΕ με τα κεντρικά της HSBC, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει βελτιωτική πρόταση.
Είναι πιθανό λοιπόν και πάλι το deal να μην τελεσφορήσει, παρότι τόσο η Παγκρήτια, όσο και η HSBC επιθυμούν να ολοκληρωθεί.
Και φυσικά η Παγκρήτια θα πρέπει να προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθ΄υπόδειξη της ΤτΕ. Από πέρυσι η τράπεζα έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να πάει σε αύξηση ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς και σε τιτλοποίηση δανείων για την εξυγίανση του ισολογισμού της. Η αύξηση θα δρομολογηθεί μόλις εκδοθεί –η θετική όπως εκτιμάται γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου- για την αποδέσμευση των μετοχών της Lyctos στην Παγκρήτια.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε από τους Λονδρέζους 250 εκατομμύρια ευρώ για να «φορτωθεί» τις δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα, με τα 100 εκατ ευρώ να προορίζονται για τις αποχωρήσεις του προσωπικού (340 άτομα).
Στην συμφωνία Παγκρήτιας- HSBC, η συμφωνία κοστίζει πολύ λιγότερα στους «σφιχτοχέρηδες» Άγγλους με τους «ακριβοπληρωμένους» υπαλλήλους στην Ελλάδα. Μόλις 70 εκατ ευρώ, αφού δεν προβλέπονται αποχωρήσεις προσωπικού.
Και αυτό επειδή μέσα από το deal ο στόχος της Παγκρήτιας (που πρόκειται να απορροφήσει και την συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων όπως έχουν ανακοινώσει οι δυο πλευρές) είναι να γίνει η 5η σε μέγεθος ελληνική τράπεζα. Χρειάζεται λοιπόν το δίκτυο της HSBC με τα 14 καταστηματα στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το προσωπικό της τράπεζας.
Την ίδια ώρα –όπως τουλάχιστον συζητιέται στα τραπεζικά γραφεία- η εν Ελλάδι τριανδρία της HSBC, ο CEO Peter Yeates, ο επικεφαλής του Retail Banking Στέλιος Πιρπινιάς και ο Head of Global Markets Ντίνος Κάμαρης, επιχειρούν και πάλι να μπλοκάρουν τη συμφωνία: μα καλά στην Παγκρήτια θα μας δώσετε, φέρονται να γράφουν στα e-mails που στέλνουν στα κεντρικά του Λονδίνου. Βέβαια οι τρεις τους έχουν εξασφαλίσει «χρυσά» συμβόλαια αφού στην περίπτωση που η τράπεζα αλλάξει χέρια, θα πάρουν αποζημίωση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ έκαστος για να αποχωρήσουν.
Την ίδια ώρα τα ανώτερα και μεσαία στελέχη της HSBC Ελλάδας κάθονται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα και έχουν αρχίσει τις επαφές με άλλες τράπεζες καθώς αναζητούν την ευκαιρία να φύγουν.
Να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων της HSBC Ελλάδας μετά από τις προβλέψεις είναι περί τα 480 εκατ. ευρώ, το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου και οι καταθέσεις διαμορφώνονται στο 1,7 δισ. ευρώ περίπου. Η οικονομική χρήση του 2020 έκλεισε με ζημίες 8,3 εκατ. ευρώ. Και τα γενικά έξοδα διοίκησης (μισθοί κλπ) ήταν 26,5 εκατ ευρώ.
Διαβάστε επίσης
PQH: Αλλαγή σχεδίων για το πακέτο κόκκινων δανείων Αριάδνη, μετά το υποτονικό ενδιαφέρον
Morgan Stanley: Κερδισμένες Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank από την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ
Attica Bank: Το αντίο του Θεόδωρου Πανταλάκη και οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας