Εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει η εταιρεία διαχείρισης «Θεά Άρτεμις» στην Τράπεζα της Ελλάδος και να φωτίσει κάποια σκοτεινά σημεία που αφορούν στην πορεία της τιτλοποίησης «Ωμέγα» με «κόκκινα» δάνεια 1,3 δισ. ευρώ της Attica Bank.

Όπως είναι γνωστό η ΤτΕ προχώρησε σε εποπτικό έλεγχο  του servicer «Θεά Άρτεμις» της Ειρήνης Μαραγκουδάκη, που ανέλαβε από το 2017 τη διαχείριση της τιτλοποίησης, η οποία ξεκίνησε ως «Άρτεμις» το 2017 και το 2021 κατέληξε ως «Ωμέγα».

1

Στο μεσοδιάστημα ακίνητα φιλέτα, που αποτελούσαν τα ενέχυρα του senior ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ  της τιτλοποίησης άλλαξαν χέρια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις στον επόπτη για τη διαχείριση της τιτλοποίησης και αν υπήρξε ζημιά για την τράπεζα.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εποπτικό έλεγχο διεξάγει η ΤτΕ σε όλους τους servicers της αγοράς.

Ας πάμε τώρα στην Ωμέγα. Τον Μάιο του 2021 η τότε διοίκηση της Attica Bank ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως Η τράπεζα, κατόπιν λήψης δεσμευτικής προσφοράς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ellington Solutions S.A., η οποία τυγχάνει συνδεδεμένη εταιρεία με το Ellington Management Group, αναφορικά με τους συμβατικούς όρους μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή «Ωμέγα».

Η συγκεκριμένη συναλλαγή Ωμέγα φαίνεται πως έχει ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», καθώς φαίνεται να αλλάζει σαν πουκάμισα επενδυτές σε ένα δαιδαλώδες  γαϊτανάκι προσώπων και επενδυτών.

Έχουμε τη «Θεά Άρτεμις» της Μαραγκουδάκη, την Ellington Management Group, δηλαδή  τους Αμερικανούς με έδρα το Κονέκτικατ, την Ellington Solutions S.A. (κυπριακή εταιρεία) που μέχρι πρότινος δεν αντιδρούσε στις αναφορές ότι ήταν ο επενδυτικός βραχίονας των Αμερικανών, την Clayton Euro Risk Limited, στην οποία η Ειρήνη Μαραγκουδάκη (σύμφωνα με το βιογραφικό της) είχε διατελέσει διευθύνουσα σύμβουλος.

Έχουμε τον Νίκο Νικόπουλος, Managing Director της Ellington Αμερικής, δεξί χέρι του Μάικλ Βράνος ιδρυτή της Ellington MG. Ο Νίκος Νικόπουλος είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Attica Bank, Ντίνο Μακέδο και την Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

Εξέχουσα θέση σε όλη αυτή τη διαχείριση της τιτλοποίησης Ωμέγα έχει και ο Πάτρικ Χόρεντ, που ήταν μέλος στο ΔΣ του servicer Θεά Άρτεμις, μέλος στην Attica Bank, μέλος του Δ.Σ. της Ellington Solutions. Και ήταν η εταιρεία του η ES GINI, η οποία αγόρασε το 49% της εταιρείας «Θεά Άρτεμις» το 2021, με δανεικά 60 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής. Για να το πουλήσει φέτος τον Μάρτιο στην Clayton Euro Risk.

Στη διαδρομή της εταιρείας «Θεά Αρτεμις» και της  τιτλοποίησης έχουν εμπλακεί και άλλες εταιρείας, όπως Aldridge EDC, που είχε αποκτήσει τα junior bonds της τιτλοποίησης «Άρτεμις» για 70 εκατ. ευρώ.

Είναι το fund DDM, είναι η RINOA LTD (μια κυπριακή εταιρεία των 1.000 ευρώ) του  Christian Udo Schoning, αγνώστων λοιπών στοιχείων…

Μία δαιδαλώδης διαδρομή και πλήθος εμπλεκόμενων προσώπων…

Ωστόσο, η υπόθεση –σύμφωνα με πηγές της αγοράς– πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει και ενδεχομένως κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις και στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Το β’ τρίμηνο του 2024 η πώληση – Τι είπε ο Μεγάλου στο ΤΧΣ

Attica Bank: Εισέπραξε τα 63,9 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε από το Δημόσιο

Ύπατη Αρμοστεία – Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά η Ακαδημία για Γυναίκες Πρόσφυγες