ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε κρατικό έλεγχο περνάει από σήμερα –και για μία μεταβατική περίοδο- η Τράπεζα Πειραιώς με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αυξάνει τη συμμετοχή του στο 61,3% (από 26,4%).
Η κρατικοποίηση αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην επιτρέψει στην Πειραιώς να προχωρήσει στην πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου των CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ.
Σήμερα λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 θα προχωρήσει τη μετατροπή του CoCo σε κοινές μετά ψήφου μετοχές. Συγκεκριμένα θα εκδοθούν 394,4 εκατ μετοχές, ενώ θα υπάρξει και τροποποίηση του μετοχικού άρθρου του καταστατικού της. Με την έκδοση των νέων μετοχών, ο συνολικός αριθμός μετοχών της τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 831 εκατ μετοχές. Η τιμή έκδοσης θα είναι 6 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθει στο 61,3%.
Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας έχει εκπονήσει σχέδιο που θα επιτρέψει την επανιδιωτικοποίηση της μέσα στο τρέχον έτος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στόχος είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου –και αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας- η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, με την πλήρη συμμετοχή του ΤΧΣ.
Μάλιστα ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου από τον περασμένο Νοέμβριο έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «θα ενισχύσει την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας, επιτρέποντάς της να εντείνει τις προσπάθειές της για εξυγίανση του ΝΡΕ ενεργητικού, παράλληλα με την εκτέλεση του σχεδίου για τον λειτουργικό της μετασχηματισμό» Όπως είχε σημειώσει, η τράπεζα σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, που έως το τέλος 2021 θα συνεισφέρουν περίπου 1 δισ ευρώ επιπρόσθετων κεφαλαίων, συμπεριλαμβάνοντας την κεφαλαιακή εξοικονόμηση από τα μη οφειλόμενα πλέον τοκομερίδια CoCo.
Και όπως είχε επισημάνει: «Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να επιταχύνει ουσιωδώς το σχέδιο εξυγίανσης των στοιχείων ΝΡΕ ενεργητικού της. Ενδεικτικά, τα εν λόγω κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ θα διευκολύνουν επιπρόσθετη αποαναγνώριση 5 δισ ευρώ ΜΕΑ περίπου, επιπλέον των 7 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων (Phoenix & Vega) του προγράμματος «Ηρακλή» που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη».
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται ο εταιρικός μετασχηματισμός της Τράπεζας Πειραιώς, και όπως είχε αναφέρει ο κ. Μεγάλου στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 10 Δεκεμβρίου 2020, η διαδικασία του μετασχηματισμού θα οδηγήσει στη βελτιστοποίηση της οργανωτικής και κεφαλαιακής δομής του ομίλου, που είναι προαπαιτούμενο για την επιτάχυνση της διαδικασίας αποαναγνώρισης σημαντικού ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ μικτής λογιστικής αξίας από τον υφιστάμενο σήμερα ισολογισμό της Τράπεζας, και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων από το επίπεδο του 47% στο επίπεδο του 30%.
Διαβάστε επίσης:
Αντρέα Ενρία: Γιατί δεν επιτρέψαμε στην Τράπεζα Πειραιώς να πληρώσει τα Cocos
Τράπεζα Πειραιώς: Εγκρίθηκε η διάσπαση, στο ΓΕΜΗ καταχωρήθηκε η νέα τραπεζική εταιρεία
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»