• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Υποχώρησε ξανά ο δείκτης αγροτικών προϊόντων – Ποια αποτελούν εξαίρεση

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Την καταγραφή των επιδόσεων των τιμών στα αγροτικά προϊόντα για τον Αύγουστο παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς στο 8ο μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της για το 2024.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φόβοι για επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία, λόγω των αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων προερχόμενα από την πλευρά της απασχόλησης και του ισχυρότερου γεν- ένεκα της αύξησης των επιτοκίων από την BoJ, πυροδότησαν κύμα ρευστοποιήσεων στις παγκόσμιες μετοχικές αγορές, επηρεάζοντας, ταυτόχρονα, τόσο τις ομολογιακές αγορές όσο και τις άλλες επενδυτικές κατηγορίες.

    Σε επίπεδο Κεντρικών Τραπεζών, αρχικά στην Fed φαίνεται να «κλειδώνει» η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μβ τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 30-31 Ιουλίου και στην ΕΚΤ είναι πιθανή ακόμα μια μείωση 25 μβ, καθώς η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα μπορεί να είναι βοηθητική σε μια νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ, με το επίπεδο του πληθωρισμού, όμως, να παραμένει στο επίκεντρο.

    Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, ο οποίος συνέχισε να διευρύνει τις απώλειές του σε μηνιαίο επίπεδο, με την πλειοψηφία των αποδόσεων στα αγροτικά προϊόντα να κατατάσσονται σε αρνητικό έδαφος, ενώ εξαίρεση αποτέλεσαν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών που ενισχύθηκαν ελαφρώς.

    Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα του ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το EL -Ninio εκτιμώνται ηπιότερες για το επόμενο διάστημα, όπως και η πιθανότητα του La-Ninia εμφανίζεται ελαφρά περιορισμένη τόσο κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου (66%) όσο και κατά το διάστημα Νοεμβρίου- Ιανουαρίου (74%), καθησυχάζοντας τις ανησυχίες της αγοράς.

    Για το σιτάρι, πιθανά να υπάρξει αντιστροφή των πτωτικών πιέσεων λόγω ενισχυμένης ζήτησης, εμπορίου και μιας πιθανής αναζωπύρωσης στις εχθροπραξίες Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως και στη σόγια εξαιτίας των ενισχυμένων αμερικανικών εξαγωγών και του χαμηλού επιπέδου αποτίμησης των τιμών.

    Ο αντίκτυπος της μειωμένης παραγωγής ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία και των αντίστοιχων αποδόσεων δύναται να έχει υποτιμηθεί από τους επενδυτές, παράγοντες που ενδέχεται να ευνοήσουν την τιμή της ζάχαρης.

    Για το καλαμπόκι είναι πιθανή η διατήρηση των πτωτικών πιέσεων λόγω της αυξανόμενης προσφοράς από τις ΗΠΑ, παρά την αυξημένη ζήτηση για αιθανόλη ως βιοκαύσιμο.

    Η ανησυχία της αγοράς σχετικά με τις μειωμένες κινεζικές εισαγωγές βαμβακιού πιθανά να συνεχίσει να λειτουργεί επιβαρυντικά των τιμών του, με τους διαχειριστές να διατηρούν τις θέσεις πώλησης.

    Η ενισχυμένη ινδική παραγωγή ρυζιού ως αποτέλεσμα των αυξημένων βροχοπτώσεων την περίοδο των μουσώνων πιθανά να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις τιμές του.

    Για τα βοοειδή, η ενισχυμένη προσφορά πιθανά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή, ενώ η ενδεχόμενη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης στον χυμό πορτοκαλιού πιθανά να ανακόψει περαιτέρω άνοδο στις τιμές των ΣΜΕ χυμού.

    Σε μηνιαίο επίπεδο, συνεχίστηκε η πτωτική κίνηση του δείκτη αγροτικών προϊόντων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και με ηπιότερο ρυθμό (-2,99% έναντι απωλειών -8,36% τον Ιούλιο και –8,94% τον Ιούνιο), με τον δείκτη των εμπορευμάτων να σημειώνει, όμως, μεγαλύτερες απώλειες (-3,14%).

    Ως πιθανοί λόγοι της παραπάνω διαφοροποίησης μπορεί να αναφερθούν εκτός από τα θεμελιώδη στοιχεία που συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά, όπως η αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και η μειωμένη ζήτηση στην Κίνα, αλλά και η πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε από τους φόβους για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, επιδεινώνοντας περαιτέρω την τιμή του δείκτη, με την τεχνική εικόνα του δείκτη να παραμένει σχετικά αρνητική.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τέλος εποχής για το υψηλό κόστος δανεισμού; – Πώς βλέπουν τον «χρησμό» του Πάουελ τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες

    ΕΚΤ: Με συγκρατημένη αισιοδοξία το «πράσινο φως» για δεύτερη μείωση των επιτοκίων

    Τράπεζα Πειραιώς: Ανάμεσα στους «top performers» η Ελλάδα στα ζητήματα ESG



    ΣΧΟΛΙΑ