ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια… άλλη τράπεζα έχει καταστεί η Πειραιώς, καθώς στο διάστημα της τελευταίας τριετίας κατόρθωσε να αναβαθμίσει ραγδαία το χρηματοοικονομικό της προφίλ, ενισχύοντας παράλληλα και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία.
Εξελίξεις που εκ των πραγμάτων δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές του εδώ και επτά χρόνια CEO της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου.
Στοιχείο κομβικού χαρακτήρα αποτέλεσε αναμφίβολα και η αναπτυξιακού προσανατολισμού κεφαλαιακή αύξηση των 1,38 δισ. ευρώ, που υλοποίησε η τράπεζα τον Απρίλιο του 2021. Κίνηση που έδωσε το έναυσμα για μια εντυπωσιακή ανάταξη της μετοχής, μεταφραζόμενη σε «χρυσές» υπεραξίες 253,9%. Αφού η διάθεση των νέων μετοχών είχε γίνει στα 1,15 ευρώ και πλέον, μετά από το χθεσινό άλμα, η τιμή τους έφτασε να κλείσει στα 4,07ευρώ.
Η επικείμενη διαδικασία του placement, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και αφορά τη διάθεση έως το 27% της μετοχικής θέσης που κατέχει το ΤΧΣ, κρατάει ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Πειραιώς.
Με τη ζήτηση να προδιαγράφεται ισχυρή, τόσο από την πλευρά των διεθνών funds όσο και από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια ιδιωτών και θεσμικών. Εξ ου και η χθεσινή ανοδική εκτίναξη της μετοχής κατά 5,22%, που οδήγησε τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στα 5,089 δισ. ευρώ.
Η σημερινή συμπεριφορά της μετοχής αποκτά ιδιαίτερο νόημα, καθώς θα αποτελέσει τη βάση για τον προσδιορισμό του εύρους της τιμής διάθεσης και κατ’ επέκταση της τελικής τιμολόγησης που θα προκύψει από την έκβαση της δημόσιας προσφοράς.
Η απαιτούμενη προεργασία και το «φιξάρισμα» του εύρους του ποσοστού παραχώρησης από το ΤΧΣ (από 22% έως 27%) θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Όπως όλα δείχνουν η διάθεση των μετοχών θα επιδιωχθεί να γίνει με μικρό discount της τάξεως του 5% ή και κάτι παραπάνω, από την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Γεγονός που με τα χθεσινά δεδομένα δίνει τιμολόγηση άνω των 3,80 ευρώ ανά μετοχή.
Το προφίλ και η αλλαγή σελίδας της τράπεζας
Έχοντας περί τους 18.900 μετόχους η Πειραιώς διαθέτει αυτή τη στιγμή 394 καταστήματα και 8.053 εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετεί 6,2 εκατ. πελάτες, εκ των οποίων 863 χιλιάδες σε εβδομαδιαία βάση, πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω winbank. Η τράπεζα έχει επίσης υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ύψους 9,3 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή σελίδας που έχει συντελεστεί στην Πειραιώς και η συνακόλουθη μετάβαση στη «νέα εποχή» πιστοποιείται με τον πλέον παραστατικό τρόπο από τα συγκριτικά στοιχεία των επιδόσεών της, μεταξύ της οικονομικής χρήσης του 2020 και αυτής του 2023. Στην οποία τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους ανήλθαν σε 788 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να φτάσουν στο 1 δισ. το 2025, όταν το 2020 η τράπεζα είχε καταγράψει ζημιές 668 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε διανομή μερίσματος μέχρι 79 εκατ. ευρώ, που παραπέμπει σε 0,063 ευρώ ανά μετοχή έφόσον δοθεί το πράσινο φως από ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM).
Στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων τα 22,5 δισ. των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2020, έχουν συρρικνωθεί πλέον στα επίπεδα των 1,3 δισ., αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό NPE 3,5%, με στόχο να πέσει κάτω από το 3% σε ορίζοντα διετίας.
Η Πειραιώς διαθέτει πιά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (25%) σε εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως επίσης και στις καταθέσεις (28%) οι οποίες ανέρχονται σε 58,7 δισ. από 49,6 δισ. ευρώ το 2020.
Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά έσοδα από τόκους ανέβηκαν στα 2 δισ. από 1,486 δισ., τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 547 εκατ. ευρώ από 317 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα έπεσαν στα 793 εκατ. ευρώ, από 891 εκατ. ευρώ.
Επίσης στην περσινή χρήση η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,2% από 13,4% που ήταν το 2020, ενώ το ενεργητικό της βρίσκεται τώρα στα 79,3 δισ. από τα 71,6 δισ. που ήταν πρό τριετίας.
Στο τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρήσης η Πειραιώς παρουσίασε το ιστορικά ισχυρότερο τρίμηνο αποτελεσμάτων, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και πετυχαίνοντας 20% απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της. Μεγέθη που για το σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 0,80 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και απόδοση κεφαλαίων στο 17%.
Με τον CEO Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει εμφατικά ότι «συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας. Προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία».
Βούληση της τράπεζας είναι (εφόσον της επιτραπεί) να ενισχύσει τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, από το τωρινό 10% των κερδών, στο 50% από το 2025.
Η μετάβαση στη «νέα εποχή» για την Πειραιώς έχει εκφραστεί και με τη συνεχή άνοδο της μετοχής, η οποία σε ορίζοντα τριετίας έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον τραπεζικό τομέα. Αποζημιώνοντας πλουσιοπάροχα όσους μετείχαν στην ΑΜΚ του 2021, αλλά κι εκείνους που έχτισαν μετοχικές θέσεις μεταγενέστερα.
Οι αποτιμήσεις των θέσεων του ΤΧΣ και του Πόλσον
Η ισχυρότατη ζήτηση που υπάρχει για το placement δείχνει ότι τα διεθνή funds και οι Έλληνες επενδυτές ποντάρουν ένθερμα στη δυναμική, αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας.
Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ υπάρχουν τώρα 337.599.150 μετοχές της Πειραιώς, που αντιστοιχούν στο 27% της τράπεζας. Εξ αυτών οι 306.703.672 μετοχές αποκτήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου του 2021, με την καταβολή 352,7 εκατ. ευρώ.
Σήμερα αυτό το μετοχικό «πακέτο» αποτιμάται χρηματιστηριακά σε… 1,248 δισ. ευρώ.
Το ΤΧΣ βέβαια για το σύνολο της μετοχικής του θέσης έχει καθαρό κόστος κτήσης 9,843 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα έσοδα που προσπορίστηκε από τη διάθεση των Warrants και τους τόκους των CoCos. Τα οποία, λόγω αθέτησης, μετατράπηκαν υποχρεωτικά σε 394,4 εκατ. μετοχές, αρχικής αξίας 2,366 δισ..
Εν συνεχεία και με το reverse split που έγινε στις αρχές του 2021, o αριθμός αυτός συρρικνώθηκε σε 23,9 εκατ. μετοχές που αξίζουν τώρα περί τα 97,3 εκατ. ευρώ.
Θέση ισχυρού μετόχου στην τράπεζα έχει ο Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζόν Πόλσον, το family office του οποίου κατέχει το 18,62% της τράπεζας, που αντιστοιχεί σε 232.758.919 μετοχές.
Στην πρό τριετίας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο Πόλσον ήταν βασικός επενδυτής τοποθετώντας κεφάλαια 265 εκατ. ευρώ, που τώρα λόγω της ανόδου της μετοχής έχουν γίνει… 937,9 εκατ. ευρώ.
Έχοντας συμμετάσχει και στις προηγούμενες τρείς ανακεφαλαιοποιητικές αυξήσεις κεφαλαίου (των ετών 2013,2014 και 2015) ο Πόλσον είχε τοποθετήσει κι άλλα 420 εκατ. ευρώ.
Με την έννοια των καθαρών τοποθετήσεων και εξαιρουμένων των περίπου 40 εκατ. ευρώ που προήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες από μετακύληση κερδοφόρων θέσεων στα ομόλογα, καθώς επίσης και από τα έσοδα μιας συγκριτικά μικρής ρευστοποίησης μετοχών.
Με αυτά τα δεδομένα το γενικό σύνολο των «καθαρών» τοποθετήσεων ανέρχεται στα 685 εκατ. ευρώ. Γεγονός που παραπέμπει σε ένα μέσο κόστος κτήσης της τάξεως των 2,94 ευρώ. Με συνέπεια τώρα να μετρά υπεραξίες 38,4% μεταφραζόμενες σε περίπου 262 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πόλσον θα παραμείνει στην μετοχική του θέση χωρίς να έχει συμμετοχή στο placement. To οποίο πέραν των άλλων θα συντελέσει και στην αύξηση της ελεύθερης διασποράς της μετοχής.
Σήμερα το free float της Πειραιώς λογίζεται από το χρηματιστήριο στο 55% . Αν διατεθεί ποσοστό από 22% έως 27% τότε η ελεύθερη διασπορά θα ανέβει στα επίπεδα του 77% ή 82% και μαζί με αυτό θα αυξηθεί και βαθμός επιδραστικότητας της μετοχής στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη.
Διαβάστε επίσης:
Pantelakis Securities: Γιατί αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών
Πειραιώς: Θρίλερ 48 ωρών για το placement – Κρίσιμη η γνώμη του Κωστή Χατζηδάκη
Χρηματιστήριο: Στην τελική ευθεία για το placement της Πειραιώς η αγορά – Όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»