Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ESG News

Τράπεζα Πειραιώς: Ανάμεσα στους «top performers» η Ελλάδα στα ζητήματα ESG

megalou

Χρήστος Μεγάλου, CEO τράπεζας Πειραιώς

Τη δεύτερη έκδοση της μελέτης της «Αξιολόγηση Κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG» παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία αναφέρεται εκτός άλλων, ότι για την περίοδο 2020 – 2024, η Ελλάδα, μαζί με άλλες τρεις χώρες, ξεχωρίζουν ως «top performers».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μοντέλο της Τράπεζας περιλαμβάνει 37 δημόσια διαθέσιμες μεταβλητές για τα κράτη που αξιολογεί βάσει περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη και θέματα διακυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 27 χωρών του ΟΟΣΑ.

Όπως σημειώνει η Τράπεζα, με πλήρη διαφάνεια, τυποποιεί αυτές τις μετρήσεις ώστε να είναι συγκρίσιμες τόσο μεταξύ τομέων, όσο και διαχρονικά.

Επιπλέον, συγκεντρώνει όλες τις μετρήσεις για να παρέχει μια συνολική κατάταξη των κρατών βάσει των κριτηρίων ESG.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

Καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από έτος σε έτος στις απόλυτες κατατάξεις των κρατών, δίνουμε έμφαση στη δυναμική (δηλαδή την μεταβολή Δ σε σχέση με το προηγούμενο έτος) για να εντοπίσουμε τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις.

Ως «κορυφαία» εντοπίζουμε τα κράτη που έχουν βαθμολογία ESG πάνω από 50 και θετική δυναμική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα κράτη με χαμηλές βαθμολογίες ESG και αρνητική δυναμική χαρακτηρίζονται «χαμηλών επιδόσεων».

Βασικά ευρήματα και αξιοσημείωτες τάσεις

Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης συνεχίζουν να κατατάσσονται υψηλά στο μοντέλο αξιολόγησης κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG, διατηρώντας το πλεονέκτημά τους όσον αφορά τις απόλυτες βαθμολογίες, ενώ οι αναδυόμενες αγορές υστερούν.

Η πλειονότητα των αναδυόμενων χωρών βελτίωσαν σημαντικά την συνολική βαθμολογία ESG στις περιόδους 2000-2010 και 2010-2020, αλλά για την περίοδο 2020-2024, με εξαίρεση την Ινδία, όλες οι αναδυόμενες χώρες είχαν επιδείνωση στη βαθμολογία τους.

Σύμφωνα με το μοντέλο μας, οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες — Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Σιγκαπούρη — διατήρησαν την ηγετική τους θέση στην συνολική κατάταξη, με μόνο μικρές αλλαγές μεταξύ τους.

Ο Καναδάς και η Νορβηγία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχώρησαν περαιτέρω στη κατάταξη. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την θέση τους στην συνολική κατάταξη, εκτός από την Πορτογαλία, η οποία ανέβηκε στην κορυφή των χωρών του Νότου.

Μεταξύ των χωρών με χαμηλότερες βαθμολογίες, η Κίνα και πιο πρόσφατα το Μεξικό ξεπέρασαν τη Βραζιλία.

Κορυφαίες / Χαμηλές Επιδόσεις

Για την περίοδο 2020 – 2024, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως «top performers». Η βαθμολογία ESG της Ελλάδας παρέμεινε σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δυναμική της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, οδηγώντας την σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.

Ο Καναδάς και η Νορβηγία είχαν τη χαμηλότερη δυναμική μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών κατά την ίδια περίοδο, αν και διατηρούν υψηλές απόλυτες βαθμολογίες (Top performers but declining).

Η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Κίνα παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση της δυναμικής τους, ενώ παράλληλα είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες ιστορικά. Η Ινδία βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά την τελευταία τετραετία (αν και από χαμηλό σημείο εκκίνησης).

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Με συγκρατημένη αισιοδοξία το «πράσινο φως» για δεύτερη μείωση των επιτοκίων

Τα υπερέσοδα ανοίγουν το «πουγκί» των εξαγγελιών της ΔΕΘ – Πάνω από €2 δισ. η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων 

Πειραιώς: Έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές