Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τράπεζα Κύπρου: Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο με τιμή εκκίνησης τα 4,78 ευρώ ανά μετοχή

Τάκης Αράπογλου, Τράπεζα Κύπρου

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου

Νέα σελίδα στην ιστορία της γυρίζει σήμερα η Τράπεζα Κύπρου με την επάνοδο της στο  ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στις 10.30 το πρωί ο πρόεδρος της τράπεζας Τάκης Αράπογλου και ο CEO Πανίκος Νικολάου θα «χτυπήσουν» το καμπανάκι που θα ανοίξει νέους δρόμους  στην μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα της σε μια ευρύτερη βάση θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Με παράλληλη επιδίωξη την ενίσχυση της συναλλακτικής της δραστηριότητας. Η σημερινή πρεμιέρα των 443.457.297 μετοχών της Κύπρου, γίνεται με τιμή εκκίνησης τα 4,78 ευρώ ανά μετοχή.

Σε συνέχεια δηλαδή του κλεισίματος την Παρασκευή στο χρηματιστήριο της Λευκωσίας, όπου επίσης είναι εισηγμένη. Η χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, θα ξεκινήσει αύριο από τα 2,119 δισ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στην 16η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών.

Θα είναι δηλαδή λίγο κάτω από την Hellenic Energy, και πάνω από την Cenergy. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επανέρχεται μετά από περίπου 8 χρόνια καθώς τον Ιανουάριο του 2017 είχε αποχωρήσει προκειμένου να ενταχθεί στο «αχανές» χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η τιμή της μετοχής ενισχύεται κατά 39,8% στον απόηχο των θετικών κινήσεων μετασχηματισμού της τράπεζας που έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών.

Η Τράπεζα Κύπρου είχε στο πρώτο εξάμηνο καθαρά κέρδη για τους μετόχους 270,35 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πάνω από το ένα εκατ. ευρώ ήταν τα δικαιώματα μειοψηφίας. Για την εφετινή χρονιά η διοίκηση της τράπεζας περιμένει ότι η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19% με συνέπεια η καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση να κινηθεί στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά για μια τράπεζα που διαθέτει υψηλή ρευστότητα 7,3 δισ. ευρώ τοποθετημένα στην ΕΚΤ ενώ τα «κόκκινα» δάνειά της έχουν περιοριστεί στο 2,8%. 

Η  Τράπεζα Κύπρου, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, διαθέτει  δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 3 λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους στην Κύπρο και διεθνώς.

Η παράλληλη διαπραγμάτευσή της και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (που κατέχει το 4,84% των μετοχών της Κύπρου), έχει εκδηλώσει την πρόθεση να προχωρήσει στην παραχώρηση της μετοχικής της συμμετοχής, η τωρινή αξία της οποίας ανέρχεται στα 102,6 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι

Οπως όλα δείχνουν το placement των μετοχών αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ετσι όπως έχει διαρθρωθεί το μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου κανένας από τους μετόχους δεν διαθέτει ποσοστό άνω του 10%. Στους μεγαλύτερους μετόχους συγκαταλέγονται τα χαρτοφυλάκια ρώσικων συμφερόντων της Lamessa και της Osome με ποσοστά 9,32% και 3,33% αντίστοιχα.

Ισχυρές θέσεις έχουν επίσης, τα fund, CarVal με 9,09%, Saius Capital με 5,11%, ενώ η EBRD και το Hellicon κατέχουν 5,04% και περίπου 4% αντίστοιχα.

Η τράπεζα για το 2024, στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών. Για το 2025 προβλέπονται καθαρά έσοδα από τόκους άνω των 700 εκατ. ευρώ καθώς και αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες.

Αναμφίβολα το 2024 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο στην ιστορία της τράπεζας –που ιδρύθηκε ως Ταμιευτήριο το 1899- καθώς 11 χρόνια μετά τις δραματικές αποφάσεις του Eurogroup το 2013 και αφού πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες των «σκληρών» εποπτικών κανονισμών, των κόκκινων δανείων και το «κούρεμα» καταθέσεων, ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμός της και ισχυρή είναι έτοιμη για το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Εστιάζει στην ενδυνάμωση της ισχυρής θέσης της, στη στήριξη των πελατών της και στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τροφοδοτώντας παράλληλα την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο πρόεδρος της  Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου, η επάνοδος της στο ταμπλό του ΧΑ: θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, θα επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και με την πάροδο του χρόνου, θα α επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.

Διαβάστε επίσης 

Τάκης Αράπογλου – πρόεδρος Τράπεζας Κύπρου: Η επιστροφή του τραπεζίτη

Τάκης Αράπογλου: Ενίσχυση ρευστότητας μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τράπεζα Κύπρου: Πρόθεση επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. ευρώ στο ΧΑ