Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τράπεζα Ελλάδος: Στην τελική ευθεία για τις νέες άδειες των servicers

Οι servicers, κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

Ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

Ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα η διαδικασία της εκ νέου αδειοδότησης των Εταιρειών Διαχείρισης με την αξιολόγηση των 18 φακέλων που είχαν καταθέσει οι servicers, να βρίσκεται στην τελική φάση της.

Η διαδικασία ελέγχου εξελίσσεται ομαλά και χωρίς εκπλήξεις καθώς οι περισσότερες εταιρείες προσκόμισαν όλα τα επιπλέον στοιχεία που τους ζητήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο 2-3 εταιρείες φαίνεται να έχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες ενδεχομένως να καθυστερήσουν την αδειοδότησή τους.

Πάντως ο νέος νόμος για την λειτουργία των servicers προβλέπει ότι μπορεί να τους δοθεί από τον επόπτη μικρή παράταση για να καλύψουν τις εκκρεμότητες τους.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία ΕΔΑΔΠ δεν έχει αιτηθεί να λάβει άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων.

Στο σημείο αυτό ο νόμος προβλέπει πως: απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ για τους servicers που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη διαχείριση απαιτήσεων και 4,5 εκατ. ευρώ για όσες εταιρείες επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στη χορήγηση πιστώσεων με σκοπό την αναδιάρθρωση οφειλών.

Όπως είναι γνωστό ο νέος νόμος  για την αδειοδότηση και εποπτεία των servicers, εισάγει συγκεκριμένες διατάξεις και ειδικότερα:

Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου -doValue, Cepal, Intrum- κατέχουν μερίδιο αγοράς 82,7% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες  καταγράφουν ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα (μερίδιο μικρότερο του 1%).

Διαβάστε επίσης:

Ηρακλής 3: Θα χρειαστεί επέκταση των εγγυήσεων;

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Θέλουμε να συγκριθούμε με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στεγαστικά δάνεια: Πώς Εθνική, Alpha και Eurobank ενισχύουν την αγορά