ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα η διαδικασία της εκ νέου αδειοδότησης των Εταιρειών Διαχείρισης με την αξιολόγηση των 18 φακέλων που είχαν καταθέσει οι servicers, να βρίσκεται στην τελική φάση της.
Η διαδικασία ελέγχου εξελίσσεται ομαλά και χωρίς εκπλήξεις καθώς οι περισσότερες εταιρείες προσκόμισαν όλα τα επιπλέον στοιχεία που τους ζητήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο 2-3 εταιρείες φαίνεται να έχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες ενδεχομένως να καθυστερήσουν την αδειοδότησή τους.
Πάντως ο νέος νόμος για την λειτουργία των servicers προβλέπει ότι μπορεί να τους δοθεί από τον επόπτη μικρή παράταση για να καλύψουν τις εκκρεμότητες τους.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία ΕΔΑΔΠ δεν έχει αιτηθεί να λάβει άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων.
Στο σημείο αυτό ο νόμος προβλέπει πως: απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ για τους servicers που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη διαχείριση απαιτήσεων και 4,5 εκατ. ευρώ για όσες εταιρείες επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στη χορήγηση πιστώσεων με σκοπό την αναδιάρθρωση οφειλών.
Όπως είναι γνωστό ο νέος νόμος για την αδειοδότηση και εποπτεία των servicers, εισάγει συγκεκριμένες διατάξεις και ειδικότερα:
- Οι servicers είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν ενισχυμένο πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης και μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, το οποίο μεταξύ άλλων, διασφαλίζει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που διέπει τις απαιτήσεις από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων.
- Να υιοθετήσουν πλαίσιο κυρώσεων, διοικητικών και διορθωτικών μέτρων, ενίσχυση της προστασίας και δίκαιης μεταχείρισης των δανειοληπτών συμπεριλαμβανομένων σχετικών διαδικασιών καταγραφής και διαχείρισης των παραπόνων των δανειοληπτών,
- καθιστά σαφείς τις υποχρεώσεις πληροφόρησης σχετικά με τη μεταβίβαση απαιτήσεων από τα πιστωτικά και τα χρηματοδοτικά ιδρύματα και τους αγοραστές πιστώσεων,
- ορίζει το πλαίσιο άσκησης διασυνοριακών δραστηριοτήτων από τους διαχειριστές πιστώσεων.
- θα πρέπει να υποβάλλουν business plan με πλήρη περιγραφή των δραστηριοτήτων και της στρατηγικής της εταιρείας σε βάθος τριετίας.
- να προσκομίσουν στοιχεία ταυτότητας όλων των φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία συμμετέχουν στην εταιρεία διαχείρισης, είτε ως μέτοχοι είτε ως μέλη της διοίκησης.
- καθορίζει την πολιτική συμμόρφωσης με τους κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπισή τους με δίκαιο και επιμελή τρόπο, όπως και την καταγραφή και τον χειρισμό των παραπόνων και καταγγελιών των δανειοληπτών.
- καθορίζει την αξιολόγηση της πραγματικής χρηματοοικονομικής κατάστασης των οφειλετών και εισάγει τη δέσμευση ότι εφόσον ο οφειλέτης είναι ευάλωτος, δεν θα προχωρούν σε πλειστηριασμό
- καθορίζει την πολιτική και εσωτερικές διαδικασίες για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου, με αναφορά σε συγκεκριμένους δείκτες (KPIs).
Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου -doValue, Cepal, Intrum- κατέχουν μερίδιο αγοράς 82,7% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες καταγράφουν ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα (μερίδιο μικρότερο του 1%).
Διαβάστε επίσης:
Ηρακλής 3: Θα χρειαστεί επέκταση των εγγυήσεων;
Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Θέλουμε να συγκριθούμε με τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Στεγαστικά δάνεια: Πώς Εθνική, Alpha και Eurobank ενισχύουν την αγορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις