ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Κόφτη» στο ανώτατο όριο χρηματοδότησης για την απόκτηση κατοικίας βάζει η ΤτΕ στις τράπεζες, μέτρο που κρίνεται αναγκαίο για την προστασία των δανειοληπτών, καθώς στο παρελθόν οι τράπεζες χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια στο 120% της αξίας του ακινήτου.
Από τον Ιανουάριο του 2025 που θα τεθεί σε εφαρμογή σχετική Πράξη της ΤτΕ, τα στεγαστικά δάνεια που θα χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες θα φτάνουν στο 90% της αξίας του ακινήτου για εκείνους τους δανειολήπτες που δανείζονται για πρώτη φορά και στο 80% για εκείνους που έχουν ήδη και άλλα δάνεια.
Για τους πρώτους η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματος τους και για τους δεύτερους το 40%.
Αυτό προβλέπει η υπ. αριθμ. 227/1/08.03.2024 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Ελλάδος, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 οι ελληνικές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια τους στεγαστικά δάνεια ύψους 28,08 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ), ενώ οι servicers είχαν υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια ύψους 21,646 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα με την Πράξη εισάγονται μακροπροληπτικά μέτρα σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη για δάνεια και λοιπές πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σε ισχύ ανάλογες προβλέψει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤτΕ: Τα μέτρα αυτά έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και λαμβάνουν τη μορφή ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων για το δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση και το δείκτη δανείου προς αξία κατά την έγκριση για τα νέα δάνεια.
Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην Πράξη της ΤτΕ τα μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων που απορρέουν από την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και συνδέονται με τη χρηματοδότηση νοικοκυριών ή/και επιχειρήσεων με εξασφάλιση οικιστικά ή επαγγελματικά ακίνητα.
Συμβάλλουν επίσης ευρύτερα στην πρόληψη της υπέρμετρης χαλάρωσης των πιστοδοτικών κριτηρίων και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα μέτρα αυτά είναι συμπληρωματικά προς άλλα μακροπροληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κυκλικών και διαρθρωτικών συστημικών κινδύνων που επηρεάζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ιδρυμάτων, όπως το απόθεμα ασφαλείας για τα λοιπά συστημικά σημαντικά ιδρύματα.
Ωστόσο δεν εφαρμόζονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε δάνεια υπό καθεστώς ρύθμισης, όπως και σε δάνεια και λοιπές πιστώσεις που συνδέονται με προγράμματα εθνικής στεγαστικής πολιτικής ή πράσινης μετάβασης, τα οποία διέπονται από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις (όπως π.χ. το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»), καθώς επίσης σε μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις του ν. 5072/2023.
Διαβάστε επίσης
Στουρνάρας: Επιβάλλονται ανώτατα όρια στα στεγαστικά δάνεια
Εθνική: Ψήφος εμπιστοσύνης η άντληση κεφαλαίων 1,6 δισ. ευρώ από τις αγορές
Τράπεζες: Τι ρώτησαν οι ξένοι στο Λονδίνο τους Μεγάλου, Μυλωνά, Καραβία και Ψάλτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών