Τρεις βασικοί «πυλώνες» παλαιών και νέων, ιδιωτών μετόχων, φαίνεται να διαμορφώνονται με άξονα την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς, για την οποία η ζήτηση ανεβάζει ολοένα και περισσότερες «στροφές». Με συνέπεια να θεωρείται ως απολύτως συμβατό ότι τα προς άντληση κεφάλαια θα ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο του ενός δισ. και θα κινηθούν προς τα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ.

Το ιδιαίτερα θελκτικό story μιας τράπεζας καθαρής από «κόκκινα» δάνεια, σε συνδυασμό με τις μελλοντικές προοπτικές των υπεραξιών και σε συνάρτηση με τις ελκυστικές τιμές διάθεσης των νέων μετοχών, έχουν απογειώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αν και οι πυκνές διεργασίες ανάμεσα στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της ΑΜΚ (Goldman Sachs και UBS) και τους δυνητικά ενδιαφερόμενους «παίκτες» είναι σε εξέλιξη, εν τούτοις, όπως όλα δείχνουν, έχουν αρχίσει να μορφοποιούνται τα πρώτα δείγματα γραφής. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από επενδυτικά «στρατηγεία» διεθνών funds, έχουν καταρτιστεί ήδη οι πρώτες «συμφωνίες με ρήτρα εμπιστευτικότητας».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πολυσυζητημένος Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον είναι αποφασισμένος να βάλει 200 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

Στην οποία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, αφού με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατέχει 4,61% των μετοχών της τράπεζας.

Έχοντας λάβει μέρος και στους τρείς προηγούμενους «γύρους» των ανακεφαλαιοποιήσεων (του 2013, του 2014 και του 2015), τα συνολικά κεφάλαια που έχει εισφέρει μέχρι τώρα υπολογίζονται λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 50 εκατ. ευρώ έγιναν μετοχές στην ΑΜΚ του 2015, από κερδοφόρες θέσεις που είχε τότε, ως ομολογιούχος της Πειραιώς.

Με τα τρέχοντα δεδομένα το χαρτοφυλάκιο Πόλσον στην τράπεζα αποτιμάται μόλις στα 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ ό ίδιος εμφανίζεται τώρα έτοιμος να ξαναεπενδύσει ποντάροντας με επιπρόσθετες αξιώσεις στην «επόμενη μέρα».

Είναι βέβαια χαρακτηριστικό ότι ο Τζόν Πόλσον ήταν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο βασικός εκφραστής της πρότασης για ΑΜΚ 800 εκατ. ευρώ, η οποία απορρίφθηκε εν τη γενέσει της. Καθώς πέραν των άλλων θα οδηγούσε σε συρρίκνωση το ποσοστό ΤΧΣ, στην περιοχή του 10%.

Μυστακίδης, Bienville και… συμμαχικές δυνάμεις

Στην εν εξελίξει όμως διαδικασία της κεφαλαιακής αύξησης της Πειραιώς, φαίνεται να υπάρχει και ένας δεύτερος «πυλώνας» ενδιαφερομένων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός συγκροτείται από τον Έλληνα Billionaire Αριστοτέλη Μυστακίδη, από τον Κάλεν Τόμσον, διαχειριστή και συνιδρυτή του αμερικανικού Bienville Capital, καθώς επίσης και από ορισμένα άλλα «συμμαχικά» funds που κατέχουν μετοχές της τράπεζας.

Από την πλευρά όλων αυτών λέγεται ότι θα μπουν άλλα 200 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ.

Χωρίς η πληροφόρηση να φτάνει σε κατανομές μεριδίων συμμετοχής , αφού το «σχήμα» δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισμένο τον αριθμό των «μελών» του.

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ο Τέλης Μυστακίδης εμφανίστηκε στο μετοχολόγιο της Πειραιώς της περσινής χρονιάς, αποκτώντας το 5,123% της τράπεζας.

Μετέπειτα, ενίσχυσε λίγο τη θέση του με νέες αγορές.

Ακολούθησε η μετατροπή των CoCos, που λόγω της διεύρυνσης του αριθμού των μετοχών της τράπεζας, έχει φέρει τώρα το ποσοστό του Μυστακίδη στο 3,048%.

Για το οποίο εκτιμάται ότι έχουν διατεθεί περί τα 35 εκατ. ευρώ, με τη σημερινή αγοραία του χαρτοφυλακίου να είναι στα 9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Forbes ο Μυστακίδης έχει περιουσία 2,3 δισ. Δολάρια (στην θέση 1.362 των πιο πλουσίων ανθρώπων του πλανήτη) και είναι κάτοικος Ελβετίας.

Το 2020 η περιουσία του ανερχόταν στα 1,1 δισ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά το Bienville Capital γνωστοποίησε τη συμμετοχή του στην τράπεζα Πειραιώς (5,5%) τον περσινό Ιανουάριο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 έκανε ορισμένες πωλήσεις, ρίχνοντας το ποσοστό του κάτω από το 5%.

Με τα νέα δεδομένα των μετοχών της τράπεζας το αμερικανικό Fund κατέχει ποσοστό 2,60%, το κόστος κτήσης του οποίου υπολογίζεται στην περιοχή των 50 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία της μετοχικής αυτής θέσης είναι περί τα 7,7 εκατ. ευρώ.

Το… προβάδισμα και ο τρίτος «πυλώνας» των Funds

Είναι εμφανές ότι τόσο ο πρώτος (με τον Πόλσον) όσο και ο δεύτερος «πυλώνας» ενδιαφερομένων επενδυτών, στοχεύουν στο να έχουν προνομιακό προβάδισμα στην κατανομή των μετοχών, που θα γίνει με τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης και με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό.

Το προβάδισμα ανάγεται στο γεγονός ότι πρόκειται για υφιστάμενους μετόχους, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να προδικαστεί το σε σε τι βαθμό μπορεί να ικανοποιηθεί η προσφορά τους. Ειδικά αν υπάρξει μεγάλη υπερκάλυψη στα ζητούμενα κεφάλαια της αύξησης.

Πέραν τούτων όμως, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει και τρίτος «πυλώνας» ενδιαφερομένων.

Αυτή τη φορά από Funds, που δεν είναι μέτοχοι και θέλουν για πρώτη φορά να μπουν στην Πειραιώς. Λειτουργώντας κι εκείνοι σαν anchor investors group (βασικοί επενδυτές) που είναι διατεθειμένοι να εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ.

Έτσι, σε αδρές γραμμές φαίνεται ήδη να υπάρχουν «στο τραπέζι» της ΑΜΚ… τρία διακοσάρια εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο μισό της κεφαλαιακής αύξησης, αν αυτή θεωρηθεί ότι θα φτάσει στα 1,2 δις. Στο βαθμό που οι επενδυτικές διαθέσεις γίνουν πράξη (ίσως και μέσω δεσμευτικών συμφωνιών που θα αναληφθούν ) τότε ασφαλώς θα ενταθεί η πίεση της ζήτησης στα άλλα Fund που κινούνται ανεξάρτητα και μεμονωμένα. Με συνέπεια να υπάρξει μια συνολική υπερπροσφορά…

To TXΣ και η προσφορά στην Ελλάδα

Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει και το ΤΧΣ, όπως επίσης και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Η οποία θα καλύψει τουλάχιστον 10% της έκδοσης (120 εκατ. ευρώ) προκειμένου οι υφιστάμενοι εγχώριοι μέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό τους, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής σε νέους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της ζήτησης φαντάζει δύσκολο να παραμείνει με ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 33%, έναντι του 61,34% που τώρα κατέχει. Πιθανότατα θα κινηθεί προς την περιοχή του 26%, που σημαίνει ότι σε μια αύξηση 1,2 δισ., το μερίδιο της δικής του συμμετοχής (που θα εκφραστεί στην ιδιωτική τοποθέτηση, στο εξωτερικό) θα είναι περί τα 290 εκατ. ευρώ.

Για όλα αυτά φυσικά, δεν μπορεί εξ αντικειμένου να υπάρχει θέσφατο, αφού ακόμη μένει να ξεκαθαρίσουν πολλά μέχρι να δοθεί το επίσημο σήμα για το ξεκίνημα της ΑΜΚ, στις 21 με 22 Απριλίου όπως όλα δείχνουν.

Καθοριστική παράμετρος αναφορικά με τη στάση των ενδιαφερόμενων ξένων «παικτών» είναι η από εκείνους ζητούμενη τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, πάνω στην οποία βασίζονται και οι τρείς «πυλώνες» ζήτησης.

Δηλαδή στην περιοχή του 1,2 ευρώ μετά από το reverse split.

«Kοντός ψαλμός» όμως, για το τι μέλλει γενέσθαι…

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) για ΑΜΚ : Προνομιακή μεταχείριση στους υφιστάμενους μετόχους

Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Κομβική για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία η ΑΜΚ

Τράπεζα Πειραιώς: Η πρόταση του ΔΣ προς τη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ