Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε γι’ ακόμη μια φορά αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 50%.

Εμφανίστηκε πάντως με πιο ήπια ρητορική στις δηλώσεις της σχετικά με τη νομισματική της πολιτική. Αν και οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι το επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο, οι αγορές είδαν θετικά την αισιόδοξη δήλωση σχετικά με τη νομισματική σύσφιξη.

1

«Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε ανακοίνωση που συνόδευε την απόφαση, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ξεκάθαρα υπογραμμίσει την ανάγκη για σύσφιξη.

Ενώ μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού τους καθώς πλησιάζουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, η Τουρκία βρίσκεται σε διαφορετική διαδρομή.

Άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού πολύ αργότερα από ό,τι πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, με τον ετήσιο πληθωρισμό της να παραμένει πάνω από 10 φορές μεγαλύτερος από τον τελικό της στόχο που βρίσκεται στο 5%.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα θέλουν να δουν τον μηνιαίο πληθωρισμό κάτω από το 2% προτού αρχίσουν τις περικοπές», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Κλέμενς Γκράφε και Μπασάκ Εντιζγκίλ σε σημείωμά τους.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Αμετάβλητα στο 4,50% τα επιτόκια – Σε υψηλό 16ετίας

Servicers: Με αργούς ρυθμούς η… θεραπεία των «κόκκινων» δανείων

Πέτρος Χριστοδούλου: Η Ελληνική Τράπεζα, με βασικό μέτοχο την Eurobank αποκτά γερές «πλάτες» – Οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης