• Τράπεζες

    Eurobank: Το σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και την επέκταση στο εξωτερικό – Αποκλειστική δήλωση Φ. Καραβία

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    «Ο ρόλος της Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας θα είναι σημαντικός στην επέκταση των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή το wealth managent» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO Eurobank Φωκίων Καραβίας στις 16 Μαΐου, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

    Η Eurobank απέκτησε αρχικά τον Ιούλιο του 2021 το 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας, αύξησε το ποσοστό της στο 12,6% τον Δεκέμβριο του 2021, στο 15,8% τον Δεκέμβριο του 2022 και απέκτησε ένα 13,4% τον Αύγουστο του 2023 και μετά την έγκριση για ένα επιπλέον 18,9% κατέχει από χθες το  55,3% της κυπριακής τράπεζας. Ενώ θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε  Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση του 100%, προσφέροντας  2,56 ευρώ/μετοχή, πόσο που  θα καταβληθεί τοις μετρητοίς σε όλους τους μετόχους που θα αποδεχθούν την Δημόσια Πρόταση.

    Σε αποκλειστική δήλωσή του στο mononews, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα, ο Φωκίων Καραβίας αναφέρεται στην στρατηγική της Eurobank και τονίζει:

    «Η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής της Eurobank για διεύρυνση της παρουσίας μας ως περιφερειακού τραπεζικού ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στόχος μας είναι να ενισχύουμε διαρκώς το αποτύπωμα του ομίλου στις κύριες αγορές μας, τόσο οργανικά όσο και με αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν – όπως με την Ελληνική Τράπεζα και, επίσης πρόσφατα, με την απόκτηση της λιανικής τραπεζικής της ΒΝΡ στη Βουλγαρία.

    Η Ελληνική Τράπεζα είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ικανό προσωπικό και με ευρεία και πιστή πελατειακή βάση.

    Η παρουσία της στην κυπριακή αγορά είναι πλήρως συμπληρωματική με τις δραστηριότητες της θυγατρικής μας Eurobank Cyprus, που ειδικεύεται  στην τραπεζική επιχειρήσεων και στη διαχείριση περιουσίας.

    Έχουμε άριστη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και η δέσμευσή μας στην Ελληνική Τράπεζα απηχεί την πίστη μας στις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».

    Η τριανδρία

    Μέσα σε τρία χρόνια η διοίκηση της Eurobank, προχώρησε μεθοδικά και οργανωμένα για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, αναφέρει στο mononews.gr τραπεζίτης που παρακολούθησε από κοντά την διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως «κύριο μέλημα ήταν πάντα η αγαστή συνεργασία όλων των μερών και των μετόχων για το καλό της τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας».

    Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο αναπληρωτής CEO Σταύρος Ιωάννου και ο CEO της Eurobank Κύπρου Μιχάλης Λούης, είναι η «τριανδρία» που υλοποίησε το εγχείρημα.

    Εξάλλου όραμα της διοικητικής ομάδας της Eurobank είναι να βγει η τράπεζα εκτός ελληνικών συνόρων και να «μεγαλώσει» τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, με στόχο  να διαφοροποιήσει αφ ενός τις πηγές εσόδων και αφ ετέρου να μειώσει μελλοντικούς κινδύνους σε περίπτωση κρίσης.

    «Η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ωστόσο θα προχωρήσουμε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Καραβίας, κατά την επίσκεψη Κυπρίων δημοσιογράφων στα γραφεία της Eurobank στην Αθήνα.

    Και είχε διευκρινίσει πως όλα πρέπει να γίνουν σε  συμφωνία και με τους άλλους μετόχους της Ελληνικής, κυρίως την Demetra Holdings Plc, που κατέχει 21% των μετοχών.

    Στόχος είναι η Ελληνική Τράπεζα να αποτελέσει βραχίονα της Eurobank και βασικό μοχλό για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της που είναι μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

    Ο ρόλος της Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας

    Κομβικός είναι ο ρόλος της Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας για να διευκολυνθεί η  είσοδος δυναμικών επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μάλιστα όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φωκίων Καραβίας: «Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία ώστε  να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες που θέλουν να αναπτύξουν στην ΕΕ».

    Η Eurobank έχει στόχο «το πέρασμα στην Ινδία» όπου άνοιξε γραφείο αντιπροσωπείας προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην πολυπληθέστερη πλέον χώρα του κόσμου.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καραβίας, ήταν ο μόνος Έλληνας τραπεζίτης που  συμμετείχε τον περασμένο Φεβρουάριο στην επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης  υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Eurobank και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών της Ινδίας (National Payments Corporation of India, NPCI).

    Η  συμφωνία αφορά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος άμεσων πληρωμών  UPI, το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα για να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα επιχειρήσεις από την Ινδία.

    Και εδώ ο  ρόλος της Κύπρου είναι κομβικός, καθώς το Δίκαιο της μεγαλονήσου όπως και της Ινδίας βασίζεται στο βρετανικό δίκαιο και αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη στους πλούσιους Ινδούς –υπολογίζεται ότι στη χώρα που έχει πληθυσμό 1,4 δισ, οι πλούσιοι προσεγγίζουν τα 2 εκατομμύρια-, στους οποίους η Eurobank, θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου.

    Εκτός όμως από την Ινδία, γραφεία αντιπροσωπείας πρόκειται να ανοίξει η  Eurobank και στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Η Eurobank, όπως είναι γνωστό, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με διευρυμένη διεθνή παρουσία, καθώς δραστηριοποιείται στην Κύπρο, στη Βουλγαρία με τη θυγατρική της Postbank, και την εξαγορά της μονάδας Personal Finance της BNP Paribas στη Βουλγαρία, έχει επίσης παρουσία στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί το κέντρο του private banking της τράπεζας, όπως και στο Λονδίνο.

    Η τράπεζα το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφάνισε καθαρά κέρδη 287 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της:

    «Oι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 145εκ. ευρώ, από 79εκ. το Α΄ τρίμηνο 2023 και να συνεισφέρουν κατά 37,7% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Τα οργανικά  κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 34,4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 143εκ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 34,2% την ίδια περίοδο σε 128 εκ. ευρώ. Οι λειτουργικές επιδόσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν σημαντικά, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 92 εκ. και 48 εκ. ευρώ αντίστοιχα το Α΄ τρίμηνο 2024».

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Στο 55,3% η συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα – Υποβολή δημόσιας πρότασης

    Eurobank: Αποδίδει καρπούς το πρόγραμμα για τα νέα ζευγάρια στα ακριτικά νησιά – Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Καραβίας

    Eurobank: Νέες παροχές για πολύτεκνους εργαζομένους – Έως 30.000 για τρίτο παιδί



    ΣΧΟΛΙΑ