Πανελλήνιας λειτουργίας άδειες έχουν στόχο να αποκτήσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Χανίων και Θεσσαλίας, κάτι που δεν είναι στα άμεσα σχέδια της Συνεταιριστικής Καρδίτσας, και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο mononews.gr ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: «Kαι οι τέσσερις συνεταιριστικές διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια και πληρούν τους εποπτικούς  δείκτες και κεφάλαια, ενώ οι πανελλήνιες άδειες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αφήσει πίσω τις δύσκολες εποχές της κρίσης και έχει γυρίσει σελίδα. Εξάλλου ο στόχος του Γιάννη Στουρνάρα, από το 2014 που ανέλαβε Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, ήταν να φέρει σε πέρας την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αρχής γενομένης από τις συστημικές και ακολούθησαν οι μικρότερες τράπεζες και με τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

1

«Αυτή τη στιγμή είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι καθώς όλες οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια πάνω από το απαιτητό όριο», σημειώνει ο Διοικητης της ΤτΕ στο mononews.gr και υπογραμμίζει πως «ακόμα και η πιο μικρή συνεταιριστική τράπεζα στην άκρη της Ελλάδος χρησιμοποιεί διεθνή λογιστικά πρότυπα, διαδικασία που δεν είναι αυτονόητη σε όλη την ευρωζώνη. Και όλες έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους.

«Συνάμα κάναμε σημαντικά  βήματα για την βελτίωση του ανταγωνισμού με την δημιουργία ενός οικοσυστήματος μικρότερων τραπεζών. Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνας δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συνεταιριστικών τραπεζών από τις 16 περιορίστηκε στις 4 και όλες έχουν κάνει άλματα στον περιορισμό των «κόκκινων¬ δανείων, τα οποία την περίοδο της κρίσης έφτασαν ακόμα και το 75%.

H είσοδος Νομικού

Πρόσφατα ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός επένδυσε στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, καθώς καλύπτει τα 30 εκατ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου,  μέσω της εταιρείας του Capstone Capital, και θα ελέγχει το 51% της τράπεζας. Η αύξηση θα γίνει  στη λογιστική αξία των μετοχών, δηλαδή στα 60 σεντς ανά τίτλο και ανοίγει τον δρόμο  για την απόκτηση της πανελλαδικής άδειας που έχει ζητήσει από πέρυσι η Συνεταιριστική Ηπείρου από την Τράπεζα Ελλάδος. Στην θέση του CEO θα παραμείνει ο Γιάννης Βουγιούκας ο οποίος  θα «τρέξει» το νέο επιχειρησιακό  πλάνο της τράπεζας, η οποία διαθέτει δίκτυο 9 καταστημάτων και 16 ΑΤΜ, ενώ προσφέρει και πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Θέλουμε να βγούμε έξω από τα σύνορα της Ηπείρου και από μία μικρή συνεταιριστική τράπεζα θέλουμε να εξελιχθούμε σε μία περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα άμεσα σχέδια μας είναι να πάρουμε πανελλαδική άδεια» δήλωσε πρόφατα στο mononews.gr  ο κ. Βουγιούκας.

Η Συνεταιριστική Ηπείρου στο τέλος του 2023 (δεν έχει δημοσιευθεί ο ισολογισμός του 2024) , είχε ενεργητικό 336,6 εκατ ευρώ, καταθέσεις 296,8 εκατ ευρώ, χορηγήσεις 272,2 εκατ ευρώ, τα καθαρά της κέρδη ήταν ύψους 1,488 εκατ ευρώ και έχει ίδια κεφάλαια 27,5 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση 2023, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,92%, ο Δείκτης Κεφαλαίου (TIER I) διαμορφώθηκε στο  12,92% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (TCR) διαμορφώθηκε στο 15,83%.

 

Πέτρος Νομικός
Πέτρος Νομικός

Η τράπεζα περιόρισε πέρυσι τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων στο 25%, από  31,34% στο τέλος του 2023, ενώ μέσα στην κρίση είχαν φτάσει στο 75%.

Πανελλαδική άδεια έχει ζητήσει να λάβει από την ΤτΕ η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το επενδυτικό fund, τσέχικων συμφερόντων,  Wenger Capital Sicav, με  έδρα τη Μάλτα.

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας το 2023 διαμορφώθηκε στα 688 εκατ ευρώ, διαθέτει ίδια κεφάλαια 57,8 εκατ ευρώ  και έχει 27.700 μεριδιούχους. Οι συνολικές χορηγησεις έφτασαν τα 519 εκατ ευρώ και οι καταθέσεις στα 602,8 εκατ ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ήταν ύψους 1,4 εκατ ευρώ (από 8,4 εκατ ευρώ το 2022) και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 17%.

Τα NPEs  της Χανίων στο τέλος του 2023 ήταν 252 εκατ ευρώ (48,5%) και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της στόχος είναι η μείωση τους  στο 27% το 2024, στο 20% το 2025 και στο 15% το 2026. Η τράπεζα έχει δίκτυο 21 καταστημάτων (και 35 ΑΤΜ).

Σε διαδικασία απόκτησης πανελλαδικής άδειας βρίσκεται και η Τράπεζα Θεσσαλίας, η οποία στο τέλος του 2023 είχε ενεργητικό  348,4 εκατ ευρώ, ίδια κεφάλαια 22,38 εκατ ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  14,42%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,7 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα έχει καταθέσεις 309 εκατ ευρώ και από τις  συνολικες χορηγήσεις υψους  328 εκατ ευρώ  τα 133 εκατ ευρώ είναι καθυστερούμενα δάνεια (2,4 εκατ ευρώ στεγαστικά, 3,85 εκατ ευρω καταναλωτικά και  127 εκατ ευρώ επιχειρηματικά). Και έχει δίκτυο 9 καταστημάτων.

Η τράπεζα Καρδίτσας

Η Τράπεζα Καρδίτσας, είναι η μόνη από τις συνεταιριστικές που μείωσε  τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων στο 8,5% στο τέλος του 2024  (από το υψηλό 45% στα χρόνια της κρίσης) και δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν για την απόκτηση πανελλαδικής άδειας.

Για την εντυπωσιακή μείωση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της   ο επικεφαλής της Τράπεζας Καρδίτσας Παναγιώτης Τουρναβίτης λέει χαρακτηριστικά  στο mononews.gr πως: Η εντοπιότητα ήταν το πλεονέκτημα μας για να περιορίσουμε τους δείκτες των καθυστερήσεων. Το μεγάλο μας όπλο ήταν ότι γνωρίζουμε τους πελάτες μας. Τους καλέσαμε, συζητήσαμε και βρήκαμε από  κοινού βιώσιμες λύσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Παναγιώτης Τουρναβίτης
Παναγιώτης Τουρναβίτης

Ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Τουρναβίτης έχει δηλώσει: Δεν έχουμε αποκλείσει συνεργασίες ή στρατηγικές συμπράξεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη συνεταιριστική μας ταυτότητα και τον έλεγχο της τράπεζας στα χέρια των μελών της. Δεν επιθυμούμε κινήσεις που θα αλλοίωναν την ταυτότητα μας, εξάλλου  η τράπεζά μας έχει ισχυρότατους δείκτες, τόσο κεφαλαιακής επάρκειας, όσο και ρευστότητας. Να σημειωθεί ότι στην τράπεζα έχει επενδύσει το βελγικο fund Helenos, στο οποίο  συμμετέχουν πολύ μεγάλοι Ευρωπαϊκοί θεσμικοί οργανισμοί, Τράπεζες και φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η BNP Baribas, η ασφαλιστική MASIF κ.α.

Τον Δεκέμβριο του 2023 το σύνολο ενεργητικού της τράπεζας διαμορφωθηκε στα 243,53 εκατ ευρώ, με τον  συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 23,53%, που είναι από τους υψηλότερους στον τραπεζικό τομέα, εμφάνισε καθαρά κέρδη 3,045 εκατ ευρώ και έχει 14.524 μεριδιούχους. Οι χορηγήσεις της ανήλθαν σε 145,2 εκατ. ευρώ, και οι καταθέσεις της στα 208 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Μπουκώρος στο mononews: Ετσι θα λύσουμε το πρόβλημα με τις 350.000 εκκρεμείς υποθέσεις με τα ακίνητα
Νέα Διώρυγα Κωνσταντινούπολης: Άλλο ένα φαραωνικό έργο του Ερντογάν θα αλλάξει την ναυσιπλοΐα των δεξαμενοπλοίων
Οι startups που άλλαξαν τον χάρτη στην αγορά αυτοκινήτου