ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μπορεί η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα να προκάλεσε τα ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι τέσσερις «φωνές» του κόμματος στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος προτίμησαν να τηρήσουν διαφορετική στάση, λέγοντας αναφανδόν το «ναι» στην επανεκλογή του Διοικητή…
Εξέλιξη που έρχεται να καταδείξει ότι μάλλον «έμπλεξαν οι γραμμές» της Κουμουνδούρου, προκαλώντας έναν ιδιότυπο διχασμό απόψεων για τον κεντρικό Έλληνα τραπεζίτη. Τον διαχρονικά πιο αγαπημένο… στόχο τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και πολλών άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησής του.
Από τη σημερινή θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σύριζα έδειξε πως δεν ξεχνά την παλιά του τέχνη. Να εκτοξεύει δηλαδή σε κάθε ευκαιρία τα ιοβόλα βέλη του κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Κάτι που ξεκάθαρα φαίνεται στην πρόσφατη ανακοίνωση, στην οποία και καταληκτικά αναφέρεται: «Έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση»… Φράση που συνιστά και το εκπεμπόμενο μήνυμα, το οποίο δείχνει να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το «ραντεβού στα γουναράδικα».
Ωστόσο το μήνυμα αυτό δεν το… έπιασαν -ή δεν θέλησαν να το πιάσουν- τα 4 από τα συνολικά 12 μέλη (μαζί με το Διοικητή) του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, που ποτέ δεν έκρυψαν την πολιτική τους αναφορά στον Σύριζα. Ο εκ των δύο Υποδιοικητών της τράπεζας, Θόδωρος Μητράκος, αποτέλεσε επιλογή του Γιάννη Δραγασάκη και εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί ως τοποτηρητής του κόμματος στην ΤτΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν έντονες συγκρούσεις με το Γιάννη Στουρνάρα μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, οι δυό τους συνέπλευσαν στην πολυσυζητημένη πώληση του οικοπέδου της τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο, ενώ σχετικά πρόσφατα ο Διοικητής του αφαίρεσε τρεις από τις αρμοδιότητες. Η εξαετής θητεία Μητράκου λήγει τον Μάρτιο του 2021.
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου είναι και ο Νίκος Σκορίνης, ο οποίος παράλληλα στελεχώνει και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η τριετής θητεία του στην ΤτΕ εκπνέει τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς.
Στο Γενικό Συμβούλιο μετέχει επίσης και η Όλγα Χαρίτου. Συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος, προσωπική φίλη του Αλέξη Τσίπρα, σύζυγος του πρώην βουλευτή του Σύριζα Χρήστου Παπαδόπουλου, η οποία πέρσι τον Απρίλιο τοποθετήθηκε (με εξαετή θητεία) στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας.
Στο ίδιο Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί από τον Αύγουστο του 2018 και ο οικονομολόγος Δημήτρης Σιδέρης, ο οποίος φέρεται να είναι στο περιβάλλον του πρώην «τσάρου» της οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η εισήγηση Μουρμούρα και η νέα ανθρωπογεωγραφία
Μετά από την κοινοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για την ανανέωση της 6ετούς θητείας Στουρνάρα, το πρωί της προχθεσινής Δευτέρας, συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας. Η εισηγητική πρόταση έγινε από τον αρχαιότερο Υποδιοικητή που είναι ο Γιάννης Μουρμούρας. Η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο και είναι άγνωστο αν θα ανανεωθεί ή όχι.
Το ουσιώδες είναι ότι από όλα τα μέλη του ΓΣ υπερψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση για τον Στουρνάρα, που αναμένεται να εγκριθεί στη συνέχεια από το υπουργικό συμβούλιο και την ειδική επιτροπή της βουλής. Το μόνο που ακούστηκε από τις 4 «φωνές» του Σύριζα ,ήταν το ηχηρό «ναι». Ακυρώνοντας στην πράξη εκείνους που μπορεί να πίστευαν ότι η ενόχληση της Κουμουνδούρου για την επανεκλογή του Διοικητή, θα λάμβανε σάρκα και οστά μέσα στο Γενικό Συμβούλιο. Καθώς ένα συμπαγές «όχι» από τους τέσσερις, θα δημιουργούσε καταφανώς εντυπώσεις, έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο. Καθώς η πλειοψηφία δεν διακυβευόταν. Και τούτο γιατί άλλα τρία μέλη του ΓΣ με… συριζαϊκές πολιτικές αποχρώσεις (Ιουλία Β. Αρμάγου, Στέφανος Οκταποδάς και Γρηγόρης Στεργιούλης) τέθηκαν εκτός, αφού οι τριετής θητεία όλων τους έληξε, χωρίς να ανανεωθεί.
Ως μέλος του ΓΣ ο Γρηγόρης Στεργιούλης είχε αμφισβητήσει προ διετίας την… ετήσια έκθεση του Διοικητή, εν μέσω των οξύτατων αντιδράσεων που είχε δημιουργήσει στην τότε κυβέρνηση του Σύριζα, το θέμα με την προληπτική γραμμή στήριξης της οικονομίας. Από ότι φαίνεται όμως ο Γιάννης Στουρνάρας δεν το κράτησε «μανιάτικο», καθώς ο Γρηγόρης Στεργιούλης μπορεί να απήλθε από το Γενικό Συμβούλιο, αλλά παρέμεινε στην ΤτΕ ώς μέλος της επιτροπής ελέγχου αυτήν η φορά.
Με τις θετικές ψήφους από την προηγηθείσα γενική συνέλευση των μετόχων της μετόχων της τράπεζας, ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια η θέση στο Γενικό Συμβούλιο του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία και Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη.
Πέραν τούτου, τα τρία νέα μέλη που αντικατέστησαν τα παλαιά ,είναι ο επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος (της Chipita και της Νίκας),ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γεώργιος Καρανίκας, καθώς επίσης και ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Νέος ρόλος για τον Χρήστο Χατζηεμμανουήλ
Σημαίνουσα περίπτωση στην αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας και των συνακόλουθων μεταβολών στις ισορροπίες, μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, ήταν αυτή του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ.
Μετά από μια πολυσυζητημένη, διετή θητεία στο management ΟΠΑΠ και έπειτα από τις υπηρεσίες που προσέφερε τα τελευταία 5,5 χρόνια ως σύμβουλος Διοίκησης της ΤτΕ, ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ αποκτά πλέον ένα νέο ρόλο. Αναλαμβάνοντας για τα επόμενη 6ετία, τη μία από τις πέντε θέσεις μελών στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Θέση που εξ οφίτσιο τον οδηγεί και στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας.
Με νομικές σπουδές και ειδικός στο χρηματοπιστωτικό και νομισματικό δίκαιο, ο καθηγητής Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, χρημάτισε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2009. «Πολιτογραφημένος» ώς… Καραμανλικός, έγινε τότε το «κόκκινο πανί» για το ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του οποίου είχαν συνεχείς και οξύτατες αντιπαραθέσεις μαζί του. Ο χειμαρρώδης χαρακτήρας του, καθώς επίσης και η γενικότερη πολιτική του στη Διοίκηση του ΟΠΑΠ προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία ο παράνομος τζόγος έδινε πολύπλευρες μάχες χαρακωμάτων.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ βρέθηκε στο πλάι του Γιάννη Στουρνάρα ως σύμβουλος, έπειτα από πρωτοβουλία του Διοικητή της ΤτΕ όπως λένε οι πληροφορίες. Με τις δυο πλευρές να έχουν «καλή χημεία επικοινωνίας» κατά τα λεγόμενα εκείνων που γνωρίζουν περισσότερα.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αναβάθμιση του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ μπορεί να είχε για ορισμένους το στοιχείο της έκπληξης, αλλά ήταν απόλυτα συμβατή με τις αξιολογήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής πήρε τη θέση του Γιώργου-Σπυρίδωνα Ταβλά, με πολύ μακρά παρουσία στην ΤτΕ. Αν και προβεβηκώς τη ηλικία, ο εξαιρετικά έμπειρος Γιώργος- Σπυρίδων Ταβλάς παρέμεινε στην τράπεζα ώς σύμβουλος της Διοίκησης, έχοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη του Γιάννη Στουρνάρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;