ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
To ερώτημα που κυριαρχεί στην παρούσα φάση είναι αν όντως ο Πόλσον θα καταφέρει να περάσει τη δική του ατζέντα στις επικείμενες αποφάσεις. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμούς και αβεβαιότητα, που ως ένα βαθμό αντικατοπτρίζονται και στο εσωτερικό της ελληνικής τράπεζας. Όπου το «στοίχημα» της διαδοχής του επί 13 χρόνια CEO Δημήτρη Μαντζούνη, χαρακτηρίζεται πλέον εξαιρετικά αμφίρροπο.
Την ίδια στιγμή και κάτω από αυτές τις συνθήκες, υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν τον τίτλο του «φαβορί» φέρονται να έχουν χάσει την κεκτημένη δυναμική τους, ενώ άλλα που ξεκίνησαν σαν «αουτσάιντερ», παίζουν τώρα πιο δυνατά, για να πάρουν το «χρίσμα» του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στην Alpha Bank.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του 50χρονου Γενικού Διευθυντή Βασίλη Ψάλτη, που έχει 11 χρόνια παρουσίας στην Alpha Bank και συγκαταλέγεται στα…new generation στελέχη της. H υποψηφιότητα Ψάλτη έχει κερδίσει οριακό έδαφος, καθώς πέραν άλλων, φέρεται να αποσπά και την έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται στους κόλπους του εποπτικού μηχανισμού του SSM.
Ενδεχομένως να μετρά και το γεγονός ότι λόγω της θέσης του, δεν έχει εμπλακεί σε «επίμαχα» ζητήματα χορηγήσεων. Ακόμη ο Βασίλης Ψάλτης έχει αναπτύξει αποτελεσματική επικοινωνία με διεθνή Fund, που έχουν κομβικής σημασίας, μετοχική παρουσία στην τράπεζα.
Διατηρεί το προβάδισμα ο Γιώργος Αρώνης;
Από την άλλη πλευρά, η τριπλέτα των Γιώργου Αρώνη, Σπύρου Φιλάρετου και Αρτέμη Θεοδωρίδη, συγκαταλέγεται αυτοδίκαια στις τάξεις των «μνηστήρων» για τη θέση του νέου CEO. Άλλωστε πέρσι το Μάρτιο και οι τρείς αναβαθμίστηκαν σε αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, παίρνοντας έτσι ένα ουσιαστικό πρόκριμα. Μέχρι πρότινος ο Γιώργος Αρώνης φερόταν να είναι εκείνος που οδηγεί την «κούρσα της διαδοχής», πλην όμως οι νεότερες, συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις κάνουν λόγω για μικρό «φρενάρισμα».
Επικαλούμενες την αίσθηση που μεταδίδεται από τη Φρανκφούρτη και όχι μόνον από εκεί…
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις ο Αρτέμης Θεοδωρίδης έχει πάντα τη δική του δυναμική, ενώ ο Σπύρος Φιλάρετος βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.
Σε κάθε περίπτωση και υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά ρευστές και ικανές να φέρουν την οποιαδήποτε αλλαγή, στην προσωπική δυναμική που έχουν τα στελέχη της τράπεζας. Κάτι που θα εξαρτηθεί από σύνθετες παραμέτρους.
Κατέχει το 6,48% της Alpha Bank
O Τζον Πόλσον του ομώνυμου αμερικανικού Hedge Fund, κατέχει αυτήν τη στιγμή το 6,48% των μετοχών, της δεύτερης σε ενεργητικό και χορηγήσεις συστημικής τράπεζας της χώρας, πίσω από την Πειραιώς.
Ο Πόλσον είναι αυτήν τη στιγμή από τους ισχυρότερους ιδιώτες μετόχους στην Alpha Bank, στην οποία έχει τοποθετήσει 328 εκατ. ευρώ συνολικά, στους δύο τελευταίους γύρους των κεφαλαιακών αυξήσεων στην τράπεζα. Με το κόστος συμμετοχής να διαμορφώνεται στα 3,27 ευρώ ανά μετοχή και οι μέχρι τώρα λογιστικές ζημιές στο χαρτοφυλάκιό του, να είναι στα επίπεδα του 42%.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο ισχυρός αμερικανός παίκτης, που συγκαταλέγεται στα αποκαλούμενα «κοράκια των αγορών», λόγω της κερδοσκοπικής «φυσιογνωμίας» του Fund του οποίου ηγείται, έχει έγκαιρα πληροφορηθεί για την «αλλαγή σκυτάλης» στην Alpha Bank.
Περιμένοντας ότι η απόφαση για την αποχώρηση του Δημήτρη Μαντζούνη, θα λάβει σάρκα και οστά στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, τον ερχόμενο Ιούνιο. Παραμένει άγνωστο αν ο Πόλσον έχει συζητήσει επ’ αυτού με τον ίδιο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ή αν η πληροφόρηση προέρχεται από άλλους διαύλους επικοινωνίας.
Από τις παρασκηνιακές επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι ο Πόλσον θέλει να έχει λόγο για την επιλογή του νέου CEO. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει προχωρήσει σε διάφορες επαφές, προκειμένου να «ακτινογραφήσει» με το δικό τρόπο, τα στελέχη που μπορεί να αναλάβουν το νευραλγικό αυτό πόστο στην τράπεζα.
Καθώς λέγεται μάλιστα, εξετάζει μαζί με άμεσους συνεργάτες, ακόμη και περιπτώσεις στελεχών εκτός τράπεζας, που θα μπορούσαν να είναι «μνηστήρες» για τη θέση του CEO.
Fit & Proper
Είναι σαφές ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον εποπτικό μηχανισμό του SSM. Έχοντας σαν ευαγγέλιο το δόγμα του Fit & Proper (έντιμος και ικανός) ο SSM είναι εκείνος που δίνει το «πράσινο φως» για την οποιαδήποτε κίνηση στις ελληνικές τράπεζες. Πλην όμως όλοι γνωρίζουν τη παρεμβατική δυναμική που έχει ο Αμερικανός μεγαλοδιαχειριστής.
Άλλωστε ο ίδιος έχει αποδείξει στο παρελθόν, το ισχυρό «λόμπιγκ» που μπορεί να κάνει στη Φρανκφούρτη.
Καθώς μάλιστα λέγεται, ο Πόλσον έχει μεταδώσει προς τους εποπτικούς μηχανισμούς τη θεώρισή του για περαιτέρω συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με συνέπεια να διαχέεται τους τελευταίους μήνες η αίσθηση ότι ο Πόλσον θέλει να οδηγήσει την Alpha Bank σε «γάμο» με άλλη συστημική.
Μένει να αποδειχθεί αν το «παιχνίδι» του Πόλσον θα επιφέρει και άλλες ανατρεπτικές καταστάσεις στη «μάχη» για το νέο CEO της Alpha Bank, ή αν τελικά θα αποφορτιστεί το κλίμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού – Τα μέτρα των 1,1 δισ. για το 2025
- Ποιοι Ελληνες πήγαν στο Gala του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη που είχε εισιτήριο 2.500 δολάρια
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί για Λαϊνόπουλο – Σε αναστολή τα ιμάτια του Παζαρόπουλου
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος