• Τράπεζες

    Το «φροντιστήριο» Στουρνάρα σε Κασσελάκη για την Attica Bank – Ολο το παρασκήνιο και οι διάλογοι της συνάντησης

    Γιάννης Στουρνάρας και Στέφανος Κασσελάκης. Στο βάθος η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου


    Ηταν Φεβρουάριος του 2023 και ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητά συνάντηση από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Είναι το πρώτο ραντεβού από το 2016, αφού ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν για «αποσυνάγωγος» για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που ήθελε να τον βάλει φυλακή

    Στη συνάντηση ήταν μαζί ο Αλέξης Χαρίτσης και η Εφη Αχτσιόγλου και για αρκετές ώρες ο κ. Στουρνάρας έκανε… μαθήματα οικονομικών και χρηματοοικονομικών στους επισκέπτες του, οι οποίοι είχαν θάψει το τσεκούρι του πολέμου και άκουγαν με προσοχή το «φροντιστήριο» του κεντρικού τραπεζίτη.

    Μετά από ενάμιση χρόνο, με διαφορετικό πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να κάνει «φροντιστήριο» στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα και γενικά για το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Αυτή τη φορά βεβαίως είχε απέναντί του τον –κατά δήλωσή του- πρώην τραπεζίτη κ. Κασσελάκη, ο οποίος μάλλον έχει πιστέψει ότι απέκτησε ισοβίως τον τίτλο του τραπεζίτη επειδή πέρασε από την Goldman Sachs για κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύοντας ως… trader.

    Το mononews έχει όλο το παρασκήνιο της συνάντησης στον 2ο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί ο Γ. Στουρνάρας, η Χριστίνα Παπακωνταντίνου και ο Γιάννης Τσικριπής είχαν απέναντί τους τον Στέφανο Κασσελάκη, τον δικηγόρο Μανώλη Καπνισάκη και τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου, Κυριάκο Αντωνάκο.

    Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα, που δεν είχε καμιά σχέση με τις «φλογερές» αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη κατά της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια και της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να έχει εξαιρετικά ήπιους τόνους, ήταν ευγενής και δεκτικός στο ταχύρρυθμο φροντιστήριο που του έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Διατηρούσε, βεβαίως, την οίηση με την οποία τον έχουμε γνωρίσει, ως ένας άνθρωπος δηλαδή που δηλώνει ότι τα ξέρει όλα, ακόμη και αυτά που αγνοεί.

    Ο αξιόπιστος επενδυτής

    Στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης που κράτησε 1,5 ώρα, μιλούσε ο κεντρικός τραπεζίτης και εξηγούσε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τα οφέλη της συμφωνίας για τη νέα τράπεζα αλλά και την καταστροφή που θα έφερνε η αδυναμία εξεύρεσης μιας λύσης με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, δηλαδή της Thrivest του Αλέξανδρου Εξάρχου.

    «Κύριε Κασσελάκη θα πρέπει να καταλάβετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη πρόταση για την Attica Bank, καμιά άλλη διέξοδος. Αν δεν προχωρήσει η συμφωνία θα έχουμε κατάρρευση δύο τραπεζών, με σοβαρές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας», φέρεται να είπε ο Γ. Στουρνάρας στο ξεκίνημα του… φροντιστηρίου.

    Παρέθεσε επίσης τους λόγους που τώρα είναι η καλύτερη συγκυρία για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα με «καρδιά την Attica Bank».

    «Αγαπητοί μου, έχουμε τέσσερις λόγους να προχωρήσουμε τώρα στην κίνηση αυτή. Εχουμε ικανές διοικήσεις με την Ελένη Βρεττού και τον Αντώνη Βαρθολομαίο να έχουν ήδη πετύχει εκπληκτικά αποτελέσματα, διασώζοντας τις τράπεζές τους και σταθεροποιώντας τες.

    Εχουμε επίσης έναν εξαιρετικό και αξιόπιστο επενδυτή, την Thrivest που έχει δεσμευτεί να κάνει επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, έχοντας ήδη βάλει 135 εκατ. Υπάρχει επίσης μια επιτυχής διαπραγμάτευση του ΤΧΣ με τους επενδυτές και θα συμμετάσχει με 475 εκατ. ευρώ ενώ η DG Comp αποδέχθηκε να υπάρχει το σχήμα προστασίας ενεργητικού ‘Ηρακλής’ και στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε στοιχεία κι ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των δύο τραπεζών αλλά και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στις άλλες τράπεζες ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί η Αττικής τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία προσπάθησε να την «κυριεύσει» και να δημιουργήσει παράλληλο τραπεζικό σύστημα.

    Στις επισημάνσεις του διοικητή για το σοκ που υπέστησαν οι τράπεζες από την πολιτική που εφαρμόστηκε το 2015, σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Δεν με ενδιαφέρει εκείνη η κυβέρνηση τι έκανε, δεν υπάρχουν αυτοί, τώρα μιλάτε με εμάς».

    Το δράμα της μη συμφωνίας

    Ο κ. Στουρνάρας επέστησε την προσοχή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη μη επίτευξη συμφωνίας για την Attica Bank και την Παγκρήτια. ‘

    «Κύριε Κασσελάκη πρέπει να καταλάβετε ότι αν δεν προχωρούσε αυτό το σχέδιο θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων ύψους 1,6 δις ευρώ. Θα έχαναν τις αποταμιεύσεις τους ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς. Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό τραγικό. Θα είχαμε κατάρρευση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, νέο ‘κύμα’ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, θα εξαντλούσε τα διαθέσιμά του μόνο για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Attica Bank (1,8 δισεκ. ευρώ). Άρα θα έπρεπε να αντλήσει από τις άλλες τράπεζες κεφάλαια για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Παγκρήτιας (1,7 δισεκ. ευρώ). Τέλος, δεν θα απέκλεια ένα νέο bank run, δηλαδή μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις πιο ευάλωτες τράπεζες».

    Η συζήτηση κύλησε με τον κ. Στουρνάρα να παραθέτει στοιχεία για την ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού, την ευκολότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό, τη μείωση του κόστους αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών (π.χ. κόστος νέων δανείων και καταθέσεων, κόστος προμηθειών, ψηφιοποίηση, κλπ.).

    Το «φροντιστήριο» της 1,5 ώρας φαίνεται να έπεισε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγη ώρα αργότερα στη Βουλή, μετά την ομιλία του Γ. Στουρνάρα, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Καραμέρος εμφανίστηκε με ιδιαίτερα ήπιους τόνους.

    Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείσουν στην ψήφιση της σύμβασης αύριο Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει κατά αλλά να επιλέξει το «παρών».

    Διαβάστε επίσης:

    DBRS στο Mononews: Οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις μπορούν να «ξεκλειδώνουν» περισσότερες ξένες επενδύσεις
    Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς αλλάζει το παιχνίδι η απόφαση της Protergia να απορροφήσει τις αυξήσεις – Πετά το γάντι στη ΔΕΗ
    Πάνω από €500 εκατ. έχουν σηκώσει οι ελληνικές startups το 2024
     



    ΣΧΟΛΙΑ