• Τράπεζες

    Τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων 7 δισ. θα καλύψει ο «Ηρακλής ΙΙΙ»

    Ειρήνη Βρεττού (Attica Bank) - Αντώνης Βαρθολομαίος (Παγκρήτια Τράπεζα)

    Ειρήνη Βρεττού (Attica Bank) – Αντώνης Βαρθολομαίος (Παγκρήτια Τράπεζα)


    Τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,7 δισ. ευρώ αφορούν στα χαρτοφυλάκια των Attica Bank–Παγκρήτιας Τράπεζας, θα καλύψουν τα 3 δισ. των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙΙ», με την ισχύ του προγράμματος να επεκτείνεται μέχρι τα μέσα του 2025.

    Η Attica Bank, της οποίας η ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει υποβάλλει από τα τέλη Ιουλίου αίτημα για χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, και η Παγκρήτια Τράπεζα έχει ζητήσει τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» για το χαρτοφυλάκιο «Rhodium», μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να υπολογίζονται σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ, με τα 750 εκατ. ευρώ να αφορούν την τιτλοποίηση της Attica Bank και 438 εκατ. ευρώ την τιτλοποίηση της Παγκρήτιας.

    Με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα «κόκκινα» δάνεια, επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τη νέα τράπεζα θα περιοριστεί στο 3% από το 56% σήμερα.

    Όμως αιτήματα για να λάβουν τις εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» έχουν υποβάλει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Και συγκεκριμένα:

    -Η Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση «Frontier 3» ύψους 620 εκατ. ευρώ.

    -Η Eurobank για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Leon» ύψους 590 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενες εγγυήσεις 250 εκατ. ευρώ.

    -Η Alpha Bank για τα χαρτοφυλάκια «Gaia I» και «Gaia II», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ με εκτιμώμενες εγγυήσεις 400 εκατ. ευρώ.

    -Η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ, οι εκτιμώμενες εγγυησεις υπολογίζονται άνω των 300 εκατ ευρώ.

    Επίσης στις αρχές του έτους εγκρίθηκαν τα αιτήματα της Τράπεζας Πειραιώς για την τιτλοποίηση Sunrise III, λογιστικής αξίας 508 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε περίπου 37 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως και της τιτλοποίησης Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Οι εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» για τα senior ομόλογα αυτών των τιτλοποιήσεων ήταν 500 εκατ. ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Οικονομικών –προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτηματα- έχει ζητήσει από την DG Comp, να αυξηθούν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» από τα 2 στα 3 δισ ευρώ και το πρόγραμμα να επεκταθεί μέχρι τα μέσα του 2025 (από το τέλος του 2024).

    Τέλος αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2024 ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγματων είναι για την Eurobank στο 3,1%, που είναι και ο χαμηλότερος μεταξύ των τραπεζών και ακολουθούν οι τράπεζες Εθνική και Τράπεζα με δείκτη ΜΕΑ στο 3,3%, ενώ για την Alpha Bank ο δείκτης ΜΕΑ ήταν στο 4,7%.

    Διαβάστε επίσης:

    Μήνυμα για εκκαθάριση συναλλαγών σε μία μέρα (Τ+1) στέλνει η Ευρώπη στην Επ. Κεφαλαιαγοράς

    Μικρό καλάθι για χριστουγεννιάτικες επιταγές λόγω αναβαθμίσεων

    «Rebrain Greece» επαναπατρισμός Ελλήνων από το Άμστερνταμ



    ΣΧΟΛΙΑ