ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
UBS, BofA, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Alpha Finance και Eurobank Equities: Τι προτιμούν από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
Για την μετά waiver εποχή προετοιμάζονται οι τράπεζες, εμμένοντας παράλληλα στο στόχο για μηδενισμό του ELA πριν τα τέλη του χρόνου. Παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια για τη διατήρησή του δεν έχει εγκαταλειφθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, που θα επιδιώξει να πείσει τους ομολόγους του για την επέκτασή του και μετά το τέλος του προγράμματος, αρμόδια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η ρευστότητα που θα στερηθούν από την ΕΚΤ με την απώλεια του waiver θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από την ευκολότερη πρόσβασή τους στις αγορές, είτε πρόκειται για τη διατραπεζική αγορά είτε για τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Βασικό επιχείρημα του Γιάννη Στουρνάρα για τη διατήρηση του waiver θα αποτελέσει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την Κύπρο που πραγματοποίησε καθαρή έξοδο, η χώρα μας θα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Αρμόδια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η ρευστότητα που θα στερηθούν από την ΕΚΤ με την απώλεια του waiver θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από την ευκολότερη πρόσβασή τους στις αγορές, είτε πρόκειται για τη διατραπεζική αγορά είτε για τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Οι αναβαθμίσεις
Σε αυτό βοηθούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μέσα στο 2018, με πιο πρόσφατη αυτήν της 25ης Ιουνίου από τον οίκο S&P στη βαθμίδα Β+. Όπως εξηγούν, το όφελος από την αποδοχή των ελληνικών τίτλων από το ευρωσύστημα υπολογίζεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, στον βαθμό που η ΕΚΤ δέχεται τους ελληνικούς τίτλους, εφαρμόζοντας προηγουμένως ένα κούρεμα, που κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και την ποιότητα αυτών των τίτλων.
Κατά μέσον όρο οι ελληνικές τράπεζες όταν δίνουν ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ αντλούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς για όλο το τραπεζικό σύστημα, η ρευστότητα που θα στερηθούν από την τοποθέτηση κρατικών τίτλων στο ευρωσύστημα και αφού προηγουμένως συνεκτιμηθεί και το κούρεμα, ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ και όπως σημειώνουν πρόκειται για ποσό που μπορεί να το απορροφήσει η διατραπεζική αγορά, παρέχοντας ισόποση ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Συμπληρωματικά και μετά και τις τελευταίες αναβαθμίσεις, οι τράπεζες έχουν στα μελλοντικά τους πλάνα τις τιτλοποιήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, αλλά και τις εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, μέσω των οποίων μπορούν να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα. Οι τιτλοποιήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο ύστερα από μακρά περίοδο και σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιστρατευθούν ως εργαλείο από τα τέλη του 2018. Τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια δεν θα είναι μόνο τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, αλλά και τα στεγαστικά.
Αντίστοιχα, η προοπτική έκδοσης ομολόγων κυρίως χαμηλότερης διασφάλισης (tier 2) εξετάζεται επίσης σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα περί τα τέλη του 2018 και εφόσον εξομαλυνθούν οι συνθήκες στις αγορές και ξεπεραστεί η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να δημιουργεί η πρόσφατη ιταλική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, αν και με μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό που το έκαναν μέχρι σήμερα, οι τράπεζες επιμένουν ότι έως τα τέλη του χρόνου θα έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον ακριβό ELA, που σήμερα προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ για τις τρεις συστημικές τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα έχει υλοποιήσει αυτόν τον στόχο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Oι τράπεζες πωλούν τις εταιρείες ακινήτων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ και δέος στις τράπεζες: Πόσα καταστήματα κλείνουν, πόσοι θα δουν την… έξοδο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BofA: Τα αποτελέσματα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εξαιρετικά – Τι συζήτησε με τις τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΒΕΠ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με υψηλόβαθμους καλεσμένους
- Τουριστικά καταλύματα: Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτευρεύσεις τον Νοέμβριο – Κατά 2,9% και 3,5%, αντίστοιχα
- ΟΛΘ: Στο Υπερταμείο το 7,27% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ
- Μειώθηκε στα 370,86 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024