Πάνω: Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Σταϊκούρας – Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης – Γιώργος Ζαββός – Φωκίων Καραβίας
Την πρότασή τους αναμένεται να παρουσιάσουν εντός της εβδομάδας οι τράπεζες καθώς το Οικονομικό Επιτελείο τους έχει ζητήσει να υποβάλουν τις αιτιάσεις τους προκειμένου να ενισχυθεί το εύρος των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Άλλωστε οι τράπεζες έχουν υποσχεθεί πιστωτική επέκταση δηλαδή ενήμερα δάνεια μέχρι και το 2024 που θα προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ με δεδομένο το pushing που θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης και στα πιστωτικά ιδρύματα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ολόκληρη η Ευρώπη και η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών που ζήτησε μόλις την Παρασκευή μόχλευση του χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τελικώς χαλάρωση των όρων από τους θεσμούς προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να θεωρούν περισσότερες εταιρίες ως χρηματοδοτήσιμες.
Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις με πρόσκαιρο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της πανδημίας και όχι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι βιώσιμες. Ωστόσο όπως παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα η χρηματοδότηση κατευθύνεται σε συγκεκριμένο πλήθος επιχειρήσεων και οι οποίες διεκδικούν όλες τις χρηματοδοτήσεις.
Την εικόνα αυτή επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση μέσα από το παρατηρητήριο ρευστότητας.
Η πρόταση αυτή των τραπεζών αναμένεται να στηριχθεί τόσο στη διεύρυνση των κρατικών εγγυήσεων όσο και σε διαφοροποίηση των μεθόδων υπολογισμού δεικτών σε περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ωστόσο η εικόνα αυτή μπορεί επί της ουσίας να μεταβληθεί εφόσον μπορέσει να μεταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διεθνώς δεν είναι άλλο από το γεγονός πως δεν υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις για τις επιχειρήσεις αυτές λόγω του μεγέθους τους και του γεγονότος πως οι επιχειρήσεις αυτές είναι αρκούντως μικρές και μη εισηγμένες ως επί τω πλείστον.
Ωστόσο οι τράπεζες καθώς αναγκάζονται να ρυθμίζουν τα χρέη της πανδημίας σε πολλές δόσεις με βάση το όριο ηλικίας των δανειοληπτών πρέπει να εντάsουν όλες τις παραμέτρους στα μοντέλα τους όπως επίσης και τα κουρέματα στα οποία θα αναγκαστούν βάσει νομοθεσίας να προχωρήσουν.
Από την άλλη πλευρά και όπως φάνηκε στα δάνεια το α τρίμηνο δεν υπάρχουν καινούρια NPEs για τα πιστωτικά ιδρύματα ως απόρροια των γενναίων μέτρων της κυβέρνησης προς τους δανειολήπτες.