ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρώην υπουργοί Οικονομικών αναλαμβάνουν θέσεις προέδρων σε τράπεζες;
Η φημολογία είναι έντονη τις τελευταίες μέρες ότι τόσο ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης όσο και ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης πρόκειται να αναλάβουν μη εκτελεστικές θέσεις σε τράπεζες.
Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες της αγοράς και με δεδομένο ότι σε 15 μέρες θα έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής στην ετήσια γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και πηγές με γνώση της κατάστασης όταν τους τίθεται το συγκεκριμένο ερώτημα απαντούν «υπομονή μέχρι τις 31 Ιουλίου».
Ο κ. Αλογοσκούφης επέστρεψε τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα από την Βοστώνη όπου από τον Σεπτέμβριο του 2016 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Tufts. Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004- Ιανουάριος 2009) ακούγεται έντονα ότι πρόκειται να αναλάβει θέση προέδρου σε συστημική τράπεζα.
Ενώ για τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος διαδέχτηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, στην κυβέρνηση Σαμαρά, ακούγεται ότι θα αναλάβει μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο νέο διευρυμένο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Βέβαια τραπεζικές πηγές διατυπώνουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο η υποψηφιότητα του κ. Χαρδούβελη εμπίπτει στους περιορισμούς του κανονιστικού πλαισίου για τη συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών. Σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, τα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των τραπεζών, δεν πρέπει να κατέχουν κυβερνητική θέση για τέσσερα χρόνια, ενώ για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά που προεδρεύουν στις επιτροπές θα πρέπει το χρονικό διάστημα να είναι δέκα χρόνια.
Σημειώνουμε ότι ο κανονισμός εργασίας της Εθνικής προβλέπει ότι όσα στελέχη εμπίπτουν στην κατηγορία Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία της τράπεζας ή να μετέχουν σε επιτροπές (όπως πχ για την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων) ή όργανα της Εθνικής. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Χαρδούβελης εμπίπτει στην κατηγορία των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ως πρώην υπουργός, διότι ανέλαβε καθήκοντα ως τεχνοκράτης και όχι ως εκλεγμένος βουλευτής.
Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα αναζητά έξι νέα πρόσωπα για να στελεχώσει το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο. Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν καθ’ υπόδειξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που είναι και ο βασικός της μέτοχος με 40%) και ο αριθμός των μελών του ΔΣ αυξάνεται στα 13 από 11 και δημιουργείται θέση αντιπροέδρου. Την περασμένη βδομάδα παραιτήθηκαν τρία μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ (η κα Eva Cederbalk, και οι κ.κ. Χάρης Μάκκας και Ιωάννης Ζωγραφάκης. Ενώ από εκτελεστικό μέλος παραιτήθηκε και ο κ.Παναγιώτης Δασμάνογλου, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει Γραμματέας του ΔΣ Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλαγές, μικρές ή μεγαλύτερες θα υπάρξουν στη σύνθεση των ΔΣ όλων των συστημικών τραπεζών. Για παράδειγμα χθες η κα Αικατερίνη Μπερίτση, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΣ της Eurobank υπέβαλε την παραίτησή της και νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ ορίστηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Βέβαια για να εισέλθουν περισσότεροι Ελληνες στα ΔΣ των τραπεζών θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ, ωστόσο είναι άγνωστο πότε.
Νέα πρόσωπα όμως φαίνεται ότι θα στελεχώσουν και θέσεις στο ΤΧΣ καθώς κάποιες πηγές κάνουν λόγο για «σαρωτικές αλλαγές» και στο Ταμείο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι : Το Κίεβο «είναι έτοιμο» να ανταλλάξει τους αιχμάλωτους Βορειοκορεάτες στρατιώτες με Ουκρανούς
- Κροατία – exit poll: Άνετη επικράτηση για τον σοσιαλδημοκράτη Μιλάνοβιτς
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά αύριο τα σχολεία στο Δήμο Λαγκαδά
- Λος Άντζελες: Αισχροκέρδεια σε βάρος των πυρόπληκτων καταγγέλλουν οι κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη