ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο χορό των πλειστηριασμών ακινήτων μπαίνουν οι εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες εμφανίζονται ως επισπεύδοντες σε μεγάλο αριθμό εταιρειών πλειστηριασμών που προγραμματίζονται τους επόμενους μήνες.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, με βάση τα οποία οι εταιρείες διαχείρισης συναγωνίζονται τις τράπεζες, προγραμματίζοντας δεκάδες πλειστηριασμούς ακινήτων για λογαριασμό είτε των ίδιων των τραπεζών είτε των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αναμένεται να επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα από τις τράπεζες με τη στήριξη και των εταιρειών διαχείρισης, στην προσπάθειά τους να πετύχουν τον στόχο του έτους, που για το σύνολο του 2019 προβλέπει 25.000 – 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων. Να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί, που ουσιαστικά ενεργοποιήθηκαν από τις αρχές του 2018, ανήλθαν την προηγούμενη χρονιά σε 22.447, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 είναι προγραμματισμένοι να γίνουν 6.425 πλειστηριασμοί.
Μετά και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της οποίας παρέχεται ουσιαστική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.
Οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται πλέον χωρίς όριο, και στα εργαλεία που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες προστίθενται και οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ακινήτων που είναι υπό ρευστοποίηση. Ετσι, εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, οι τράπεζες έχουν αναπτύξει την πλατφόρμα «realestateonline», την «properties4sale», καθώς και την «landea», στην οποία «ανεβαίνουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του e-auction.
Οι ρευστοποιήσεις ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν από τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται στην αγορά, αγοράζοντας πακέτα δανείων που έχουν εξασφαλίσεις βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, εμπορικά ή οικιστικά ακίνητα. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν «ξεφορτώσει» τον μεγαλύτερο όγκο των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή τα καταναλωτικά δάνεια, το προσεχές διάστημα θα δώσουν το βάρος στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις ακινήτων.