Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το φλέγον θέμα των «κόκκινων» δανείων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο σημερινό Γεύμα Εργασίας που παρέθεσαν στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και οι Διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα γραφεία της Ενώσεως.

Οι Διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους Υποδιοικητές, και τα Στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Υποδιοικητές, κ.κ. Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, και Διευθυντικά Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι Επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ, και η Γενική Γραμματέας αυτής.

Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος
Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Ο οδικός χάρτης για τα stress test

Ο οδικός χάρτης για τα stress test προβλέπει ότι την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το ύψος των προβλέψεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της υιοθέτησης του IFRS 9, προκειμένου έως τα τέλη του μήνα να έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους επόπτες και η οριστική αξιολόγηση των στοιχείων που θα υποβάλλουν οι τράπεζες, προκειμένου στις αρχές Μαϊου ο SSM να ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα του test. Σημειώνεται ότι η επίπτωση από την υιοθέτηση του IFRS 9 για τις ελληνικές τράπεζες θα φτάσει στα 5,5 – 6 δισ. ευρώ και θα αποσβεστεί σε βάθος πενταετίας και συγκεκριμένα το 30% τα πρώτα τρία χρόνια και το υπόλοιπο 70% την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οι πρόσθετες προβλέψεις για την πορεία των τιμών των ακινήτων, αλλά και οι επιπτώσεις από την ενσωμάτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, μπορούν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτουν οι τράπεζες και από την αγορά και δεν θα χρειαστεί η προσφυγή στην κρατική στήριξη. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των stress test την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση στο δυσμενές σενάριο ενσωματώνουν οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των ακινήτων, που σε ότι αφορά τα οικιστικά και τα εμπορικά ακίνητα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 17,6% και 17,5% με βάση το δυσμενές σενάριο σωρευτικά την προσεχή τριετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καραμούζης: Οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιφυλακτικά αισιόδοξοι οι Έλληνες τραπεζίτες – Τι είπαν στη UBS

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοντά στο 1 τρισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη – Δείτε σε γραφήματα την εικόνα ανά χώρα