• Τράπεζες

    Τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις η μείωση των επιτοκίων

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Τρεις φορές αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της μέχρι το τέλος του χρόνου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και  το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις θα υποχωρήσει κατά 0,75%.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ τον Μάρτιο τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων είχαν εύρος από 6,1% μέχρι 6,74%, και το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων ήταν  στο 7,69%. Μάλιστα το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ  διαμορφώθηκε στο 5,41%, για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ στο 6% και  για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ στο 6,24%.

    Η αγορά «βλέπει» τα επιτόκια να μειώνονται στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους και να διαμορφώνονται στο 2,25% με 2,3% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2025.

    Αυτό προεξοφλούν οι αγορές, την ώρα που  το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» συνεχίζεται και έχει να κάνει με την χρονική αλληλουχία των μειώσεων. Τα «περιστέρια» είναι υπέρ της μείωσης τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και μίας τρίτης Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Οι «σκληροί» επιθυμούν Ιούνιο- Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

    Πάντως μεθαύριο Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους. Και αυτή θα είναι η πρώτη μείωση ύστερα από μία 10ετία.

    Οι τράπεζες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ενισχύσουν τη ζήτηση για στεγαστικά κυρίως δάνεια, το κυμαινόμενο επιτόκιο των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στα επίπεδα του 5%. Ενώ θα τονώσουν την ζήτηση και στις  επιχειρηματικές χορηγήσεις

    Τα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου δείχνουν πως το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,22%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,10%.

    Τα επιχειρηματικά δάνεια με διάρκεια πάνω από 5 χρόνια έχουν επιτόκιο 6,26% και τα αντίστοιχα  επαγγελματικά τοκίζονται με 6,93%.

    Τα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια έχουν επιτόκιο 6,74% και τα επαγγελματικά 7,69%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τον Απρίλιο η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης  προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 789 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.982 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 298 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.617 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Ίδια η εικόνα και στη χρηματοδότηση προς  τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις που είχε αρνητικό πρόσημο καθώς ήταν αρνητική κατά 26 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 48 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Αρνητική κατά 34 εκατ. ευρώ ήταν τον Απρίλιο και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά από το θετικό πρόσημο των 17 εκατ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης

    Ανάσα για τους δανειολήπτες από τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα «καμπανάκια» για την οικονομία και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις

    Eurobank: Αποδίδει καρπούς το πρόγραμμα για τα νέα ζευγάρια στα ακριτικά νησιά – Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Καραβίας



    ΣΧΟΛΙΑ