Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν προς το παρόν οι ‘Ελληνες τραπεζίτες την πρόταση της Τράπεζας Ελλάδος για την δημιουργία bad bank και παραμένουν προσηλωμένοι στις διαδικασίες των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή».
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει να «τρέχει» σενάρια για την δημιουργία μιας bad bank, για να αντιμετωπίσει το «κύμα» των νέων «κόκκινων» δανείων που θα γεννηθούν λόγω του covid-19. Όμως η πανδημία έφερε πιο κοντά και την ανάγκη να γίνει πραγματικότητα η τραπεζική ενοποίηση… Και κάτω από αυτό το πρίσμα μία «κακή τράπεζα» μπορεί να απαλλάξει τα πιστωτικά ιδρύματα από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων.
Από την πλευρά της η ΤτΕ τρέχει το δικό της σχέδιο για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει προσληφθεί και ο σύμβουλος που θα εξειδικεύσει την πρόταση.
Τραπεζίτες που ασχολούνται χρόνια με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων όταν ερωτώνται σχετικά απαντούν πως: σήμερα κανείς δεν έχει σαφή εικόνα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, πόσα θα είναι τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης από την πανδημία, πόσοι δανειολήπτες που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολών, θα εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους μετά τη λήξη των moratorium.
Προς το παρόν οι Alpha, Πειραιώς και Εθνική «τρέχουν» τα project των τιτλοποιήσεων τους για να ενταχθούν στο σχήμα του Ηρακλή.
Βέβαια οι τραπεζίτες παραδέχονται πως είναι χρήσιμο κάθε εργαλείο που βοηθά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και όταν το σχέδιο της ΤτΕ είναι έτοιμο τότε θα το εξετάσουν.
Ωστόσο έχουν δύο μεγάλους προβληματισμούς.
Ο ένας αφορά το κόστος, πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί να «κάψουν» για να προχωρήσει το σχέδιο της «κακής τράπεζας».
Ο δεύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με το ποιος θα διαχειριστεί αυτήν την bad bank, καθώς όπως λένε το πρώτο εγχείρημα, με τον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή -17 πιστωτικών ιδρυμάτων- απέτυχε παταγωδώς… Ο τραπεζίτης που θα ηγηθεί της bad bank θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση της κατάστασης, να δίνει λύσεις και να «σαρώνει» για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα…
Πάντως κάποιοι τραπεζίτες αναφέρουν πως η bad bank και λόγω της πανδημίας, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να προχωρήσει και η τραπεζική ενοποίηση για όλες τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Η πρόταση της ΤτΕ εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη σε διάστημα 12-15 μηνών, του χρόνου δηλαδή το φθινόπωρο. Βέβαια και οι τιτλοποιήσεις για να ολοκληρωθούν θέλουν επίσης χρόνο….