ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απόφαση είναι καθοριστική κυρίως γιατί αποσαφηνίζει ότι ο όρος που περιλαμβάνεται στις συμβάσεις δανείων σε ελβετικό νόμισμα για πληρωμή της δόσης με βάση την τρέχουσα ισοτιμία του νομίσματος κατά το χρόνο αποπληρωμής, επαναλαμβάνει διάταξη του αστικού κώδικα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά του.
Νομικοί κύκλοι πάντως τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της συλλογικής αγωγής που έχει προσδιοριστεί για τις 20 Μαϊου, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα που παράγει η συγκεκριμένη απόφαση εξαρτάται από το ακριβές περιεχόμενό της, το οποίο δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης πάντως που ανακοινώθηκε χθες οι δανειολήπτες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και όχι εκείνη που ίσχυε κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης με την τράπεζα.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες ότι θα δικαιώνονταν στα δικαστήρια, δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες αυτοί χάνουν κάθε ελπίδα. Όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη η απόφαση του Αρείου Πάγου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ρύθμιση αυτών των οφειλών. Η λύση που προτείνουν οι τράπεζες είναι η ρύθμιση της οφειλής με βάση το γενικό κανόνα που αποφασίζουν για όλα τα κουρέματα στεγαστικών δανείων, δηλαδή το υπόλοιπο της οφειλής σε σχέση με την αξία του δανείου. Έτσι για τις περιπτώσεις που το υπόλοιπο της οφειλής υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θα προτείνουν το κούρεμα αυτής της διαφοράς και θα ρυθμίζουν το υπόλοιπο του δανείου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της οφειλής και εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα, κάτι που απέφευγε μέχρι σήμερα προσδοκώντας σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση από τα δικαστήρια.
Η υπόθεση αφορά περίπου 65.000 – 70.000 δανειολήπτες, που έχουν λάβει δάνεια ονομαστικής αξίας περί τα 7 δισ. ευρώ κατά κύριο λόγο την περίοδο 2006 – 2009, όταν η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού ήταν ανοδική και συγκεκριμένα μεταξύ 1,55 – 1,65. Την περίοδο εκείνη οι δανειολήπτες ευνοούνταν κυρίως από το χαμηλό επιτόκιο που είχαν τα συγκεκριμένα δάνεια, λόγω χαμηλού libor και το οποίο διαμορφωνόταν κοντά στο 2% – 2,5% έναντι 5% – 6% που ήταν το μέσο επιτόκιο των δανείων σε ευρώ.
Σήμερα η ισοτιμία ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου διαμορφώνεται στο 1,13, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν το δάνειο στο ελβετικό νόμισμα. Οι οφειλέτες αυτοί επωφελήθηκαν της περιόδου χαμηλού επιτοκίου (libor) του ελβετικού φράγκου όταν το euribor είναι έως και τέσσερις φορές πάνω, αλλά πλέον το libor, που διαμορφώνεται στο -0,71% και το euribor, που διαμορφώνεται στο -0,30%, συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με συνέπεια εκτός από την επιβάρυνση που υφίστανται λόγω της διολίσθησης του ευρώ να έχουν περιορισμένο όφελος από το κόστος χρήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιβεβαίωση mononews.gr: Τέλος στις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνεια σε ελβετικό: Δικαιώνει τις τράπεζες η απόφαση του Αρείου Πάγου
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρειος Πάγος: Δεκτή η αίτηση προτίμησης που υπέβαλαν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης
- Λαβρόφ: Συμφωνούμε με τη διακήρυξη των G20 για την ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία
- Η WIMA υποστηρίζει το 3ο συνέδριο CSN ICT: Navigating the Future with AI-Powered Maritime Technologies
- Michael Kors: Σε δύσκολη θέση ο οίκος πολυτελείας μετά το ναυάγιο του deal $8,5 δισ. με την Coach