Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τι λένε οι τραπεζίτες για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

«Η Ελλάδα με σταθερή κυβέρνηση,  που μπορεί να πάρει γρήγορα αποφάσεις, έχει μία μοναδική ευκαιρία να απογειωθεί καθώς ανοίγεται μπροστά της  ένας αναπτυξιακός κύκλος» δήλωσε στο mononews.gr ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας  λίγες ώρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται να μετασχηματιστεί το βαθύ κράτος, να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Δικαιοσύνης και φορολογίας  ώστε η χώρα να αυξήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και να καταστεί πόλος έλξης για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων, έχει ρυθμιστεί το χρέος, έχει λύσει το θέμα των τραπεζών. Μπορεί να απογειωθεί, έχει μία μοναδική ευκαιρία να το πετύχει, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια αισιοδοξία εκπέμπουν και τα επιτελεία των τραπεζών και κάνουν λόγο για «θετική εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, για τις αγορές, για την επενδυτική βαθμίδα».

Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, η Ελλάδα πολύ σύντομα θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, βρίσκεται μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και σημειώνουν πως  εμπόδιο για την ανάκτηση της ήταν το στοιχείο του πολιτικού κινδύνου, κάτι που δεν υφίσταται πλέον. Τονίζουν πως  το Χρηματιστήριο θα δείξει τη δυναμική του, οι πόροι από το RRF  θα χρηματοδοτήσουν σειρά επενδυτικών έργων.

«Είναι μεγάλη επιτυχία η νίκη της ΝΔ και σε μακροοικονομικό επίπεδο,  και για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, διότι  οι ίδιοι άνθρωποι θα παραμείνουν  στις θέσεις τους και γνωρίζουν τα θέματα. Αλλά και το κομμάτι της κοινωνίας δείχνει ότι έχει ωριμάσει και εκλέγει κυβερνήσεις για το καλό της χώρας».

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως αν και δεν περίμεναν η διαφορά να διαμορφωθεί στις 20 μονάδες, ένιωσαν τεράστια ανακούφιση που η χώρα θα έχει σύντομα αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι κόποι των τελευταίων 10 χρόνων θα πήγαιναν χαράμι».

Το σκηνικό είναι πλέον αισιόδοξο, αναφέρουν οι τραπεζίτες. Η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση και αυτό είναι σαφές μήνυμα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία έχει πλέον καλούς λόγους να επενδύσει στην Ελλάδα. Και μάλιστα θυμίζουν πως  τον περασμένο Μάρτιο ο ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa, σε επιστολή του προς τους μετόχους της Eurobank, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για τις εκλογές:  πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία.

Τέλος σημειώνουμε ότι ο Διοικητής της ΤτΕ έχει αναφερθεί στον δεκάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να «τρέξουν» για να φύγει η Ελλάδα μπροστά. Εγγενείς αδυναμίες αποτελούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου (καταστάσεις, δηλαδή, που μεταξύ άλλων δημιουργούν αντικίνητρα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, ιδιαίτερα από το εξωτερικό), η υστέρηση σε ορισμένες βασικές υποδομές, η μικρή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη δυσμενή εξέλιξη του δημογραφικού, η ανεπαρκής καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ελλείψεις στο λεγόμενο «τρίγωνο της γνώσης» (παιδεία–έρευνα‒καινοτομία), οι οιονεί ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών, και οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank: Αύξηση 42% στη μετοχή της Alpha Bank

Credit Suisse: Τέλος στις ελπίδες των «κουρεμένων» επενδυτών για αποζημίωση