• Τράπεζες

    Τι κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις προμήθειες

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Τα πακέτα των τραπεζικών συναλλαγών, με κόστος που ξεκινά από τα 0,6 ευρώ το μήνα, είναι η απάντηση των τραπεζών απέναντι στις επανειλημμένες προτροπές του υπουργού Οικονομικών να μειώσουν περαιτέρω τις προμήθειες.

    «Η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτα ούτε στις τράπεζες ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην κοινωνία» τόνισε πριν από λίγες μέρες ο κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μάλιστα υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

    Αν και οι εργασίες στα τραπεζικά γκισέ έχουν ελαχιστοποιηθεί, ωστόσο οι τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν «ακριβά» μία σειρά από συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω ΑΤΜ, με internet και mobile banking, με τα πρωτεία να έχουν οι αποστολές εμβασμάτων.

    Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο τρίμηνο φέτος τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες των 4 συστημικών τραπεζών έφτασαν συνολικά τα 477 εκατ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα η Πειραιώς «έγραψε» έσοδα 145 εκατ ευρώ, ακολουθεί η Eurobank με 136 εκατ ευρώ, η Εθνική με 100 εκατ ευρώ και η Alpha Bank με 96,3 εκατ. ευρώ.

    Βέβαια και το υπουργείο δίνει διέξοδο στις τράπεζες να προσφέρουν πακέτα τραπεζικών συναλλαγών με χαμηλές χρεώσεις και προμήθειες, καθώς όπως έχει αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης:

    «Για το θέμα της χρέωσης των πελατών υπάρχουν πάντοτε ιδέες, είτε από την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είτε από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας τις οποίες οι τράπεζες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν.

    Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο και με βάση την εμπορική της πολιτική, σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση».

    Οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα προσφέρουν πακέτα τραπεζικών συναλλαγών τα οποία κοστίζουν από 0,6 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι τα 10 ευρώ.

    Ενώ μέσω της υπηρεσίας IRIS (P2P) οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 15.000 ευρώ το μήνα, χωρίς έξοδα

    Πιο συγκεκριμένα η Eurobank, προσφέρει το My Blue Advantage με χρέωση 0,60 ευρώ τον μήνα, χωρίς έξοδα έκδοσης και ανανέωσης της χρεωστικής κάρτας, που προσφέρει μία πάγια εντολή το μήνα συμμετοχή στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Eπιστροφή».

    Η Eurobank προσφέρει όμως και τα πακέτα My Silver, My Gold και My Platinum με κόστος από 2 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ τον μήνα, τα οποία «καλύπτουν» την μεταφορά χρημάτων σε άλλη τράπεζα του εσωτερικού (υπηρεσία που στοιχίζει 3,5 ευρώ ανά συναλλαγή), πάγιες εντολές για πληρωμή λογαριασμών (υπηρεσία που στοιχίζει 0,50 λεπτά ανά συναλλαγή), πιστωτική κάρτα χωρίς συνδρομή (υπηρεσία που στοιχίζει κανονικά 30 ευρώ τον χρόνο), αλλά και πρόσθετες εκπτώσεις με εμπορικές αλυσίδες και εμπόρους.

    Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το πακέτο πληρωμών «εξόφΛΥΣΗ» με ετήσιο κόστος 10 ευρώ, για Άμεσες Χρεώσεις και Εντολές Πληρωμής μέσω Piraeus e-banking. Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα, να εξοφλεί ανέξοδα όλους τους λογαριασμούς που αφορούν ΔΕΚΟ, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και ιδιωτικών ασφαλειών. Η εξόφληση των λογαριασμών μπορεί να πραγματοποιείται: Μέσω Πάγιας Εντολής σε καταθετικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα, είτε με εντολή πληρωμής στo Piraeus e-banking, με χρέωση λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας. Ο μέγιστος αριθμός πληρωμών στο πλαίσιο του πακέτου είναι 50 το χρόνο.

    Το πακέτο της Alpha Bank, το myAlpha Benefit Standard έχει κόστος 2 ευρώ το μήνα και καλύπτει πληρωμές λογαριασμών, μεταφορές χρημάτων και αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών. Κάθε μήνα ο πελάτης μπορεί να κάνει 3 πληρωμές σε εταιρείες ή οργανισμούς με πάγια εντολή, 2 πληρωμές σε εταιρείες ή οργανισμούς με χρέωση του λογαριασμού του, μέσα από το myAlpha Web ή το myAlpha Mobile, 1 μεταφορά από άλλη τράπεζα στον λογαριασμό (εισερχόμενο έμβασμα). 1 μεταφορά έως 5.000 ευρώ σε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα, 1 ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας στην Ελλάδα.

    Το πακέτο Value της Εθνικής Τράπεζας έχει κόστος 2 ευρώ το μήνα και καλύπτει την πληρωμή μέχρι 3 λογαριασμών το μήνα μέσω Internet ή Mobile Banking ή μέσω πάγιας εντολής, επιβράβευση με πόντους go4more και την δυνατότητα προληπτικού ελέγχου υγείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Στεγαστικά Δάνεια από την Πειραιώς για όλους

    Alpha Bank: «Μαθήματα Οικονομίας» για Gold Πελάτισσες

    Εθνική Τράπεζα: «Πράσινα» καταναλωτικά δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών



    ΣΧΟΛΙΑ