Στο μικροσκόπιο της Moody’s μπαίνουν αυτή την εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Κλιμάκιο στελεχών του διεθνούς οίκου Moody’s, θα ξεσκονίσουν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα την εβδομάδα ακριβώς πριν τις εκλογές.

Ο οίκος, που επιμένει να διατηρεί τη χώρα, τρία ολόκληρα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα πηγαίνοντας κόντρα σε όλους τους υπόλοιπους, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους τραπεζών, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και οικονομικούς παράγοντες στις 19 – 20 Ιουνίου συλλέγοντας στοιχεία ενόψει της νέας του έκθεσης που αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το πιθανότερο είναι πως μέχρι τότε θα ακολουθήσει και νέα επίσκεψη κλιμακίου στελεχών με ευρύτερο πρόγραμμα συναντήσεων με αξιωματούχους σε όλα τα κομβικά σημεία άσκησης της οικονομικής πολιτικής, με συναντήσεις πια με τα νέα πρόσωπα που θα αναδειχθούν στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Θα είναι άλλωστε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης όχι απλά η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και η βελτίωση της αξιολόγησης, ειδικά από τη Moody’s που είναι ο μεγαλύτερος οίκος διεθνώς και πρέπει να «σηκώσει την άγκυρα» με την οποία κρατά καθηλωμένη τη βαθμολογία της χώρας, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα.

Στην επικείμενη επίσκεψη η προσοχή αναμένεται να στραφεί κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και των διαγωνισμών που θα προκηρύξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για σταδιακή αποεπένδυση του από τις τράπεζες, το θερμόμετρο ανεβαίνει στον κλάδο.

Η προσοχή επικεντρώνεται στα θεμελιώδη και στη βελτίωση των μεγεθών, στα επιχειρηματικά πλάνα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, στη δυναμική αύξησης νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στους επόμενους μήνες καθώς θα αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, στο σχεδιασμό των τραπεζών για τη διάθεση μερισμάτων αλλά και για τη σταδιακή άντληση κεφαλαίων από τις αγορές μέσα στους επόμενους μήνες.

Η τρέχουσα συγκυρία έχει ούτως ή άλλως de facto ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μέσα στους επόμενους μήνες με τη σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ αναμένεται να μεταβληθεί η μετοχική σύνθεση σε ελληνικές τράπεζες μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται και η πορεία των servicers εν μέσω της συζήτησης για έναν νέο κύκλο του Ηρακλή αλλά και της πορείας υλοποίησης του φορέα διαχείρισης, η υλοποίηση του εξωδικαστικού καθώς και οι εκτιμήσεις για το ρυθμό με τον οποίο θα γίνεται η αποκατάσταση κόκκινων δανείων και η επιστροφή τους στην πράσινη ζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι servicers εκτιμούν ότι 10 δισ. ρυθμισμένα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί (δευτερογενής αγορά) μπορούν να καταλήξουν και αυτά ως ενήμερο δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε διάστημα των 2-5 ετών, εφόσον φυσικά υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαίου επόπτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση από τη Moody’s είναι στις 15 Σεπτεμβρίου.

Μια εβδομάδα νωρίτερα στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκθεση του καναδικού οίκου DBRS, που μας έχει στον προθάλαμο της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται και η Standard & Poor’s.

Αυτή είναι μια ημερομηνία – ορόσημο για αρκετούς παράγοντες στην αγορά, καθώς τότε θα έχει ήδη κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, όπου η νέα πια κυβέρνηση θα έχει αναλάβει και τυπικά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις για τον επόμενο χρόνο, σφραγίζοντας τη συνεπή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και τη διατήρηση του χρέους σε πτωτική τροχιά.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs & BofA: Διαφωνία για το τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα

Πρόσθετα έσοδα από τη διαχείριση ακινήτων προσδοκούν οι τράπεζες

Fitch: Κρίσιμο το σήμα προς τις αγορές την επομένη των εκλογών – Μια άνετη πλειοψηφία θα μειώσει τους κινδύνους στην οικονομία

──────────────────

Εκλογές 2023