ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πίεση που δέχθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι τραπεζικές μετοχές έδειξε ότι -εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια- οι συστημικές τράπεζες έχουν μπροστά τους και άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν και αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου. Αυτό το πρόβλημα θα γίνεται πιεστικό, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κυρίαρχο πρόβλημα του ελληνικού banking, δηλαδή με τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών.
«Οι αγορές εκτιμούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, για να μπορέσουν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» λέει στο mononews.gr κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης.
Εν προκειμένω οι αγορές εντόπισαν ότι υπάρχει πρόβλημα στα προ προβλέψεων έσοδα. Τα οποία και οι Έλληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως «αδύναμα». Ενώ συρρίκνωση εμφανίζουν και τα έσοδα από το εξωτερικό. Και παράλληλα οι τραπεζικές εργασίες είναι καθηλωμένες, με τις ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις να κυριαρχούν.
Τα προ προβλέψεων έσοδα ήταν το ατού μας, συνεχίζει ο ίδιος τραπεζίτης. Το 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν έσοδα προ προβλέψεων 4,2 δισ. ευρώ και είχαμε άλλον αέρα στις συζητήσεις με τον SSM. Διότι μπορούσαμε να πούμε το απλό: «Εμείς σε βάθος 3ετίας έχουμε ένα μαξιλάρι 12-13 δισ. ευρώ και μαζί με το απόθεμα κεφαλαίου δημιουργείτε ένα σημαντικό buffer, που μας δίνει ευελιξία στη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Τώρα όμως, η δραματική μείωση στα προ προβλέψεων έσοδα αυξάνει την πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν κεφάλαια…
Μάλιστα όπως λέει ο τραπεζίτης σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι τα 88,6 δισ. ευρώ. Και στο τέλος του 2021 δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 36 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να μειωθούν κατά 53 δισ. ευρώ, που σημαίνει πάνω από 17 δισ. ευρώ το χρόνο και αυτή η μείωση να γίνει χωρίς να χρειάζονται νέα κεφάλαια… Άσκηση που είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καταλήγει.