ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντίθετος στο οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue κ. Θοδωρής Καλαντώνης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο Fin Forum 2021, τονίζοντας πως «είναι λάθος με οριζόντια μέτρα να αντιμετωπίζεται ένα ασύμμετρο φαινόμενο, όπως είναι η κρίση covid που άλλους τους πλήττει πολύ, άλλους λιγότερο, ενώ υπάρχουν και κλάδοι που ευνοήθηκαν.
Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ακόμα ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για τη διαχείριση δανείων αλλά και ακινήτων καθώς οι servicers θα διαχειριστούν 200 χιλιάδες ακίνητα –από το 1 εκατομμύριο ακινήτων- που αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια.
Όπως είπε οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε νέες τιτλοποιήσεις για να απαλλάξουν τους ισολογισμούς τους από το απόθεμα κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν νέα «κόκκινα» δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημική κρίση. Το 2021 θα είναι καθοριστική χρονιά για τους servicers. Τώρα πια ξέρουμε ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτό το βάρος από τις τράπεζες, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας στον ανοδικό κύκλο, που αυτό τελικά είναι και το ζητούμενο.
«Θα είμαστε παρόντες σε όλα τα χαρτοφυλάκια που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στη στρατηγική μας και μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά, αυτά δεν θα είναι λίγα, και στοχεύουμε να διευρύνουμε σημαντικά το δικό μας υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Δεν έχουμε αριθμητικό στόχο, αλλά θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον κλάδο. Δεν το κρύβω. Είμαστε στην κορυφή και δεν παύουμε να στοχεύουμε στην κορυφή» παραδέχθηκε ο κ. Καλαντώνης.
Αναφορικά με το οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών ανέφερε πως: Κάθε μέτρο που λαμβάνεται έχει επιπτώσεις και πρέπει να σταθμίζονται θετικά και αρνητικά. Προστασία πρέπει να υπάρχει για εκείνους που πλήττονται από την πανδημία. Κράτη, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ, κάνουν κινήσεις ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Με τρεις στόχους:
-Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, να μειωθεί ο αντίκτυπός της
– Να υποστηριχθούν εκείνοι που έπληξαν τα μέτρα τα οποία αναγκαστικά έλαβαν οι αρχές για υγειονομικούς λόγους, αλλά είχαν βαρύ αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα
– Να προετοιμάσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, όταν οι εμβολιασμοί επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Το πώς θα κερδίσει έδαφος μια χώρα και μια οικονομία σε σχέση με τις υπόλοιπες, θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το πόσο βαρύ πλήγμα δέχτηκε, αλλά και από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει.
Όμως ο αντίκτυπος της κρίσης είναι ασύμμετρος. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της. Άλλους πλήττει αλύπητα, άλλοι “κρατάνε”, άλλοι ωφελούνται – ακόμη και μεταξύ παρόμοιων κλάδων πχ στο εμπόριο όσοι είχαν τεχνολογικό υπόβαθρο ωφελούνται έναντι όσων στηρίζονταν στις φυσικές αγορές. Τα οριζόντια μέτρα από τη φύση τους δεν κάνουν διαφοροποίηση. Άρα είναι εξ ορισμού ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν ένα ασύμμετρο φαινόμενο.
Το πάγωμα έχει διαβαθμίσεις. Είναι άλλο να αναστέλλονται συγκεκριμένα μέτρα πχ οι εξώσεις ή ακόμη και οι πλειστηριασμοί κι άλλο να αναστέλλεται κάθε σχετική ενέργεια. Αναφέρω και πάλι ενδεικτικά ότι έχει παγώσει και η ολοκλήρωση πλειστηριασμών που έχουν ήδη γίνει. Ο πλειοδότης βλέπει τα χρήματά του παγωμένα σε μια συναλλαγή που δεν ολοκληρώνει και μπορεί τελικά να μην την επιθυμούσε σε τόσο διαφορετική χρονική στιγμή. Ο κάτοχος της εγγύησης, η τράπεζα π.χ., δεν παίρνει το ποσό που της οφείλεται. Ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να πληρώνει τόκους, αφού η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί και η οφειλή παραμένει. Ποιος κερδίζει; Κανείς. Ποιος χάνει; Όλοι.
Για ποιο λόγο; Γιατί επιμένουμε σε οριζόντια μέτρα που προστατεύουν ή χτυπάνε δικαίους και αδίκους αδιακρίτως.
Η είσοδος των servicers στη διαχείριση ακινήτων αποτελεί μείζονα εξέλιξη και σημαντική αλλαγή και στον τρόπο διαχείρισης των δανείων. Μπορεί να μην είναι τόσο φανερό σήμερα γιατί ζούμε σε ειδικές συνθήκες, αλλά θα φανεί αμέσως μόλις επιστρέψουμε σε κανονική οικονομική δραστηριότητα παρόλο που η τεχνογνωσία που ήδη έχουμε ως doValue χρησιμοποιείται ήδη εσωτερικά στις λύσεις που προτείνονται
Συνοπτικά μόνο λέω:
Η σωστή γνώση της διαχείρισης και της αξίας των ακινήτων δίνει την δυνατότητα στους servicers να προσαρμόζουν καλύτερα τις λύσεις που προτείνονται καθώς μέσα στις προτάσεις τους στους δανειολήπτες υπάρχει και η παράμετρος της πραγματικής αξίας του ακινήτου.
Ειδικά στην doValue μέσω της τεχνογνωσίας που έχουμε από την ισπανική θυγατρική του ομίλου, την Altamira είμαστε σε θέση να προτείνουμε καινοτόμες λύσεις που ήδη έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες όπου η στεγαστική αγορά ήταν το επίκεντρο της κρίσης , όπως η Ισπανία. Επίσης με την βοήθεια της Altamira παρουσιάσαμε στην αγορά τον Δεκέμβριο και την πλατφόρμα προώθησης ακινήτων τo Altamiraproperties.gr.
Η ένταξη της ενεργούς διαχείρισης των ακινήτων στους servicers σημαίνει ότι τα ακίνητα δεν αποκτούνται απλώς και αργότερα μεταπωλούνται ως έχουν αλλά εχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε και επενδυτικά. Να προσελκύσουμε κεφάλαια και να βελτιώσουμε ακίνητα ή και να συμβάλουμε σε μεγαλύτερης έκτασης αναπτύξεις σε επιχειρηματικά ακίνητα, και έτσι να δώσουμε στην αγορά ακινήτων την ώθηση που χρειάζεται ταυτόχρονα με την προσδοκώμενη αναζωπύρωση του ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά την πανδημία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εχουμε οικονομική αποτελεσματικότητα με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Ο servicer έχει όφελος από την άνοδο της τιμής ενός ακινήτου που διαχειρίζεται. Αλλά δεν ωφελείται μόνος. Ωφελούνται όλοι. Ο ιδιοκτήτης του δανείου που ανακτά μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Ο οφειλέτης, που είτε βλέπει μεγαλύτερη μείωση της οφειλής είτε λαμβάνει και μέρος της αξίας, ανάλογα με το ύψος του δανείου. Πολύ σημαντικότερη είναι η ευρύτερη επίπτωση.
Πτώση ή άνοδος στις τιμές των ακινήτων;
Η αγορά φοβάται ότι η είσοδος των servicers θα φέρει πτώση τιμών με την άτακτη ρευστοποίηση των ακινήτων ενώ στην πραγματικότητα η επενδυτική ματιά που θα έχουν οι servicers στα ακίνητα θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, τόνισε ο κ. Καλαντώνης.
Αυτή η άνοδος των τιμών είναι κρίσιμη για όλους. Οι περιουσίες όλων των Ελλήνων, μια χώρα με σχεδόν καθολική κατοχή ακίνητης περιουσίας και τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μειώθηκαν σημαντικά στην κρίση, λόγω της πτώσης των τιμών στα ακίνητα. Η άνοδός τους αυξάνει τον πλούτο της χώρας και της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφού τα δάνειά τους έχουν συνήθως ακίνητο ως εγγύηση. Έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια με μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Άλλωστε να σκεφτούμε ότι περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000.
Διαβάστε επίσης:
Φωτεινή Ιωάννου (Εθνική Τράπεζα): Θα «κοκκινίσει» το 1 στα 5 δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Netflix: Ξεπέρασε τα 300 εκατ. συνδρομητές – Στα 1,87 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο
- Τα αρχαία ταξιδεύουν – Σε Κίνα και Μελβούρνη εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων
- Wall Street: Στις 6.000 μονάδες ο S&P 500 και στις 44.000 ο Dow Jones μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
- Μερτς: Επικρίσεις σχετικά με τη διαβαθμισμένη έκθεση του Γερμανού πρέσβη στις ΗΠΑ για τον Τραμπ