ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
Όπως είπε τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2022 ήταν τα καλύτερα εδώ και 15 χρόνια. Σήμερα έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που μπορεί να χρηματοδοτήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Παραδέχθηκε ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει σημαντική πρόκληση για τη χώρα. «Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι στο τέλος του 2022 ήταν 55% του ΑΕΠ – όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία είναι 64%, στη Βρετανία 84% και στην Ελβετία 124% του ΑΕΠ».
Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια είπε χαρακτηριστικά:
«Να είμαστε ειλικρινείς. Έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που ανέρχονταν σε 109 δις. Ο κλάδος μας έχει ρυθμίσει δάνεια 35 δις. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουμε στόχο πάνω από 3 δις. Αλλά μένουν ακόμη πολλά που θα πρέπει ή να ρυθμιστούν ή να οδηγηθούν στην ρευστοποίηση των εγγυήσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας – αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία μιας οικονομίας».
Επανέλαβε ωστόσο πως οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο.
«Για την ώρα, δεν βλέπουμε μαζικές αθετήσεις ρυθμισμένων δανείων, υπογράμμισε ο κ. Καλαντώνης, αλλά εάν τα επιτόκια συνεχίσουν την ανοδική τάση, μπορεί το πρόβλημα να ενταθεί, κυρίως για τα νοικοκυριά. Για τις επιχειρήσεις, η επιβάρυνση υπάρχει και εκεί, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πρόβλεψη που υπάρχει πια για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα που αντισταθμίζει σε σημαντικό βαθμό την επιβάρυνση του επιτοκιακού κόστους».
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία από την αύξηση των επιτοκίων που είναι σημαντική και ραγδαία. «Μπορεί το ύψος τους να μην είναι σε ιστορικά επίπεδα, αλλά μετά την πανδημία ο πληθωρισμός κινήθηκε πολύ πάνω από τις προβλέψεις και υποχρέωσε σε πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων για την τιθάσευσή του. Ίσως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή, αλλά από εδώ και πέρα αναμένονται μικρότερα βήματα».
Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε πως οι εταιρείες διαχείρισης παρακολουθούν συνεχώς τα χαρτοφυλάκια και παρεμβαίνουν έγκαιρα όταν βλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. «Οι servicers δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να βοηθήσουμε δανειολήπτες να αποφύγουν την υποτροπή, το redefault, δηλαδή κόκκινα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί να ξανακοκκινήσουν».
Για την δευτερογενή αγορά σχολίασε πως: Η doValue ουσιαστικά άνοιξε τη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα. Θέλω να σημειώσω ότι πρόκειται για μια αγορά που σε άλλες χώρες είναι ώριμη και δεν προκαλεί καμία εντύπωση η μεταβίβαση μέρους χαρτοφυλακίων από τον ένα επενδυτή στον άλλο. Εμείς πρόσφατα μεταβιβάσαμε δύο χαρτοφυλάκια με δάνεια που ήταν μέρος άλλων, τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, και αγοραστής ήταν ένας ανταγωνιστής μας, η Intrum, που έχει τεχνογνωσία διαχείρισης, αλλά παρόλα αυτά διατηρήσαμε τη διαχείρισή τους.
Ενώ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων σημείωσε χαρακτηριστικά:
Ιδιωτικά κεφάλαια, όπως προβλέπεται, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν. Στη σημερινή συγκυρία, με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τις μεγαλύτερες αποδόσεις επενδύσεων όπως τα ομόλογα, η εξεύρεση δυσχεραίνεται περαιτέρω. Όμως, υπάρχει πια ένα μοντέλο που μπορούμε να ακολουθήσουμε, με τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές.
Η doValue έχει σημαντική δραστηριότητα και στην Κύπρο και είδαμε εκεί πρόσφατα το πώς συγκροτείται ο αντίστοιχος Φορέας. Κάθε χώρα, κάθε αγορά έχει τις ιδιαιτερότητές της, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω πως το μοντέλο της Κύπρου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των αντίστοιχων διαδικασιών και στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Ελένη Βρεττού: Υλοποιούμε ένα μεγαλόπνοο και ρεαλιστικό όραμα για την Attica Bank
Εθνική Τράπεζα: Κάτω του 5% τα δικαιώματα ψήφου της Capital Group
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απεργία: Στο Σύνταγμα η κεφαλή της πορείας – Απροσπέλαστο το κέντρο – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ο Pharrell Williams σχεδιάζει το ακριβότερο σκυλόσπιτο στον κόσμο για τον Louis Vuitton
- Χατζηδάκης για Προϋπολογισμό: Το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ θα έχει η Ελλάδα το 2025
- Eletson: Βγαίνει από το καθεστώς πτώχευσης με νέο χρηματοδότη, νέο CEO και χωρίς χρέος