ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε τέσσερις άξονες θα κινηθεί η μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ενώ αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρχουν οι παρατηρήσεις των θεσμών και για το δεύτερο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά το Ταμείο.
Μόνιμος χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο ΤΧΣ
– Το θέμα της αποεπένδυσης του Ταμείου αποτελεί τον κορυφαίο άξονα στον οποίο θα κινηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Πώς, με ποιο τρόπο, σε τι ορίζοντα και κάτω από ποιες διαδικασίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη μία θα μειώσει τις ζημιές του και από την άλλη θα ρευστοποιήσει τις συμμετοχές του.
Στη βάση αυτή εκτιμάται πως μια από τις προτάσεις θα αποτελέσει η ύπαρξη μόνιμου χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα επιλεγεί μετά από διαγωνισμό για να συμβουλεύσει το Ταμείο για τις συγκεκριμένες διαδικασίες και όχι η ύπαρξη ad hoc συμβούλων οι οποίοι κοστίζουν πολύ περισσότερο στο Ταμείο και διαμορφώνουν μια αποσπασματική πολιτική.
Βελτίωση εταιρικής δομής
– Η βελτίωση της εταιρικής δομής του Ταμείου αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα που θα συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ώστε το ΤΧΣ να γίνει γρηγορότερο και αποτελεσματικότερο στις αποφάσεις του.
Τα υπερδικαιώματα του ΤΧΣ
– Η δυνατότητα του Ταμείου να μην μπλοκάρει ειδικά δικαιώματα σε επίπεδο μερισμάτων, έκδοσης stock option, αυξήσεων κεφαλαίου, αμοιβών κλπ αποτελεί ένα από τα θέματα που εξετάζουν οι θεσμοί μαζί με την κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα από τα σημαντικά προνόμια του ΤΧΣ το οποίο εκτιμάται πως θα μπορούσε να περιοριστεί καθώς σταδιακά θα περιορίζεται και η συμμετοχή του Ταμείου στις τράπεζες.
Fit and Proper
– Ο τέταρτος και εξίσου σημαντικός πυλώνας αφορά τις αλλαγές στο Fit and Proper των τραπεζικών στελεχών.
Ο πυλώνας αυτός είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι στην παρούσα φάση η εκλογή των μελών για τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών διέπεται από μια αποικιοκρατική νοοτροπία η οποία επιβλήθηκε στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής κρίσης και επειδή η χώρα μας βρισκόταν στα μνημόνια.
Στην παρούσα φάση οι αλλαγές θα ευθυγραμμίσουν τις επιλογές των τραπεζών με τα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να μη χρειάζεται να μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια προσωπικότητες που έχουν εγκαταλείψει το banking επί σειρά ετών και άλλες που δεν έχουν να προσφέρουν γνώσεις και κύρος στις ελληνικές τράπεζες.
Η διαμόρφωση του νέου πλαισίου εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Τα πλάνα αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Τι θα γίνει με Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Attica Bank
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση