Να ανοίξουν από κοινού τραπεζικά καταστήματα –στις περιοχές που κλείνουν υποκαταστήματα-, ώστε να μοιράζονται τα έξοδα είναι μία από τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών προς τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς αναμένονται περισσότερα από 100 «λουκέτα» σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός της φυγής των τραπεζών από περιοχές με μικρή κίνηση, που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα σε επίπεδο κερδοφορίας, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινωνίες, με τους πολίτες να απευθύνονται στους βουλευτές και να γίνονται επερωτήσεις στη Βουλή.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει στις τράπεζες να ανοίξουν ακόμα και από κοινού καταστήματα, ώστε να μοιράζονται τα έξοδα. Ένα νέο μοντέλο καταστήματος που θα εξυπηρετεί τους πελάτες και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ώστε να διευκολυνθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένα με τα digital δίκτυα και που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν άλλο κατάστημα που διατηρεί η τράπεζα εντός της περιφέρειας που κατοικούν.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η λύση των αυτοκινούμενων καταστημάτων, όπως συνέβαινε πριν από 50 χρόνια. Τραπεζικά λεωφορεία που επισκέπτονταν δύο φορές τη βδομάδα απομακρυσμένα χωριά για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Μάλιστα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο mononews σημειώνει ότι στην Ολλανδία εδώ και χρόνια υπάρχει το μοντέλο του καταστήματος που εξυπηρετεί πελάτες διαφορετικών τραπεζών.

Τα τελευταία 5 χρόνια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν κλείσει 849 καταστήματα σε όλη την Επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το δίκτυο των συστημικών στο τέλος του 2015 αριθμούσε 2.329 καταστήματα και στο τέλος του 2020 είχαν περιοριστεί στα 1.480.

«Η Κυβέρνηση κάνει έκκληση για την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το κλείσιμο τραπεζικού καταστήματος στην Αμφίπολη και συμπλήρωσε:

«Επανειλημμένα και κατ’ ιδίαν και μέσα σε αυτήν τη Βουλή έχουμε καλέσει τις τράπεζες να εφαρμόζουν την επιχειρηματική τους πολιτική ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, με γνώμονα και το δημόσιο συμφέρον. Οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες των πελατών τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα των πλέον ηλικιωμένων, για τους οποίους αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν είναι ευχερείς πάντα οι μετακινήσεις, και κυρίως αυτών οι οποίοι βρίσκονται σε συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιοχές.

Οι τράπεζες πρέπει να συντονίσουν οι ίδιες τις ενέργειές τους και να δώσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα αν κλείνουν τρία-τέσσερα υποκαταστήματα σε μια περιοχή, τουλάχιστον να υπάρχει ένα, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής και να σκεφτούν και άλλες ενδεχόμενες λύσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα με τη λειτουργία των αυτόματων μηχανών».

Το τελευταίο διάστημα – και λόγω κυρίως της πανδημίας- οι τράπεζες έχουν επενδύσει στις digital υπηρεσίες του δικτύου τους. Και πλέον σχεδόν το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Επακόλουθο της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι η συρρίκνωση του φυσικού δικτύου των καταστημάτων, κάτι που έχει συμπεριληφθεί στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών και υλοποιείται.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2010 οι τέσσερις συστημικές είχαν δίκτυο 1.782 καταστημάτων. Το 2015, μέσα από τις συγχωνεύσεις ο αριθμός ανέβηκε στις 2.329 καταστήματα και στο τέλος του 2020 είχε μειωθεί στα 1.480 καταστήματα.

Στο τέλος του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς διατηρούσε 484 καταστήματα από 608 το 2015. Η Εθνική Τράπεζα είχε 371 καταστήματα (από 526 το 2015). Η Alpha Bank 324 καταστήματα (από 709 το 2015). Η Eurobank 301 καταστήματα (από 486 το 2015).

Η κατανομή των τραπεζικών καταστημάτων στο τέλος του 2020 ήταν 570 στην Αθήνα (από 934 το 2015), 146 στη Θεσσαλονίκη (από 238 το 2015) και 764 στην υπόλοιπη Ελλάδα (από 1.157 το 2015).

Διαβάστε επίσης

Άμεσες επιχορηγήσεις μέχρι 1,8 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ με τη βούλα της Κομισιόν
Τρεις άξονες προτείνει η ΕΚΤ για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – Πώς θα προσαρμοστεί η ελληνική οικονομία
JP Morgan: Οverweight για τις ελληνικές τράπεζες – Βλέπει υψηλά περιθώρια ανόδου