• Τράπεζες

    Τεράστιο ενδιαφέρον για το placement της Εθνικής Τράπεζας – Τι βλέπει η JP Morgan

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Η  J.P.Morgan ενημέρωσε τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγράψει από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη διάθεση του 18,39% της Εθνικής Τράπεζας.

    Και το Ταμείο έδωσε το σήμα στην J.P.Morgan, να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένη καταγραφή αυτού του ενδιαφέροντος, ανανεώνοντας το ραντεβού με τον σύμβουλο αποεπένδυσης για το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης.

    Τώρα η J.P.Morgan θα καταγράψει τις προθέσεις των επενδυτών σε ότι αφορά το ποσοστό που προτίθενται να αγοράσουν και κυρίως σε ποια τιμή. Να σημειωθεί ότι η τιμή μετοχής της Εθνικής έκλεισε χθες στα 7,46 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 6,823 δισ. ευρώ.

    Η νέα ενημέρωση αναμένεται τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια το ΤΧΣ θα δώσει το πράσινο φως για να «τρέξει» η συναλλαγή. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και όπως όλα δείχνουν  η πώληση του πακέτου των μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ θα έχει ολοκληρωθεί  μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

    Αν και η απόφαση για το ποσοστό που διατεθεί τελικά ανήκει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ξεκάθαρο στόχο την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει στην πώληση του  10% με 13% της Εθνικής Τράπεζας.

    Δεν αποκλείουν ότι το διεθνές βιβλίο προσφορών, και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα,  θα αφορούν αρχικά διάθεση του 10%, ποσοστό που λόγω της ζήτησης θα ανέβει στο 12% με 13%, και στο ελληνικό δημόσιο θα απομείνει το 5% της ΕΤΕ.

    Να σημειωθεί ότι το 22% (20%+2%) των μετοχών της Εθνικής που διατέθηκαν πέρυσι το Νοέμβριο, είχαν αποδέκτες σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμους επενδυτές και το 27%   θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα  5,30 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Triple witching και placement Εθνικής βραχυκυκλώνουν την αγορά

    BofA για Εθνική: Τι κρύβεται πίσω από τη χαμηλή τιμή – στόχο



    ΣΧΟΛΙΑ