ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 160.000, για «κόκκινα» δάνεια περί τα 18 δισ. ευρώ, αυτοί που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εναντιώθηκαν στην άρση του απορρήτου αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των οφειλετών.
Για όσους είπαν το «ναι» και δεν εναντιώθηκαν στην άρση του απορρήτου τους, η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς τους έχει ήδη ξεκινήσει, από τις 15 Σεπτεμβρίου, και τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στη δεξαμενή του Τειρεσία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι τράπεζες.
Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα εμβάσματα και τις μεταφορές κεφαλαίων που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, από τα οποία και θα διαπιστωθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν αποκρύψει εισοδήματα την επίμαχη περίοδο.
Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για τους δανειολήπτες που αρνήθηκαν να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές που είτε δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, είτε προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται προστασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία, το 30% με 35% των περιπτώσεων όσων έχουν φθάσει στο στάδιο της εκδίκασης απορρίπτεται, καθώς διαπιστώνεται ότι οι οφειλέτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη: Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης