ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ασφυκτικό πρέσινγκ στις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες ασκεί το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις επόμενες ημέρες την απάντηση των τραπεζών αλλά και εταιρειών όπως Visa και Mastercard με τα μειωμένα «κοστολόγια». Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, από το 0,20% στο 0,10%, ενώ δεν έχουν απαντήσει ακόμα και οι εταιρείες αποδοχής συναλλαγών για τις δικές τους χρεώσεις.
Αυτή τη στιγμή οι χρεώσεις ξεπερνούν το 3,5%, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το κέρδος μιας επιχείρησης, κυρίως όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή μικρής αξίας, δηλαδή κάτω των 10 ευρώ.
Όπως διαμηνύουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου στο mononews, σε περίπτωση που οι μειώσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε άμεσα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τις χρεώσεις, επιβάλλοντας πλαφόν στις προμήθειες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard, οι οποίες χρεώνουν πολύ υψηλότερες προμήθειες και όπως έχει αναφέρει σχετική άρθρο το mononews (https://www.mononews.gr/trapezes/katargiste-tora-tis-kartes-visa-ke-mastercard-to-iris-ine-edo-ke-ine-fthino-arthro-paremvasi) πέρυσι οι συναλλαγές που έγιναν με αυτές κάρτες απέφεραν έσοδα 180 εκατ. ευρώ.
Προμήθειες οι οποίες φεύγουν στο εξωτερικό, κάτι που συνιστά «αιμορραγία» για την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των χρεώσεων κυρίως για συναλλαγές έως 10-12 ευρώ. Θα μπορούσε λοιπόν η προμήθεια από το 0,20% να υποχωρήσει ακόμη και κατά 50%, δηλαδή στο 0,10%.
Για παράδειγμα, είναι ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει σε πολλά περίπτερα. Αν κάποιος θελήσει να πληρώσει με κάρτα ένα πακέτο τσιγάρα, πολλές φορές ο επιχειρηματίας επικαλείται ζημιά στο POS. Ο λόγος; Ένα πακέτο κοστίζει 4,60 ευρώ, το κέρδος για το περίπτερο είναι 22 λεπτά, όμως, αν η συνολική προμήθεια με χρήση POS κινείται από 0,45% έως και 2% τότε εξανεμίζεται οποιοδήποτε κέρδος.
Υπενθυμίζεται ότι για κάθε συναλλαγή οι προμήθειες σπάνε στο μερίδιο της τράπεζας, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, επίσης από Visa και Mastercard και από τον πάροχο POS επιβάλλεται προμήθεια που ξεκινά από 0,45%.
Φθηνότερο το IRIS
Δεν είναι τυχαίο που το Υπουργείο Οικονομικών πριν από σχεδόν ένα μήνα άρχισε να διαφημίζει το σύστημα πληρωμών IRIS, επισημαίνοντας πως έχει προμήθειες (για τους επαγγελματίες) κατά 50% χαμηλότερες απ’ ότι στις συναλλαγές με κάρτα. Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως αυτή η διαφήμιση έχει ως στόχο να πιέσει τις τράπεζες στη μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κυρίως σε αυτές που αφορούν μικρά ποσά.
Το μέγιστο ύψος προμήθειας στο IRIS διαμορφώνεται σε 0,5% για την Eurobank, ενώ ξεκινούν από το 0,3% που προσφέρουν Εθνική, Attica και Optima. Οι καταναλωτές πάντως δεν πληρώνουν καμία προμήθεια, καθώς οι χρεώσεις αφορούν όσους επαγγελματίες αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS από φυσικά πρόσωπα, ενώ μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα, μεταξύ φυσικών προσώπων, δεν έχουν τραπεζική προμήθεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2024:
– Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών.
– 250 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία.
– 30 φορές περισσότερες συναλλαγές έγιναν τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, τόσο μεταξύ ιδιωτών όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες.
– Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024, πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και 25 χιλιάδες με επαγγελματίες
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Σκρέκας: Σε ποια μεγάλα πολυκαταστήματα μπήκαν πρόστιμα 1.480.000 ευρώ
Ένα βήμα πιο κοντά η ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα
Καταργήστε τώρα τις κάρτες Visa και Mastercard – Το IRIS είναι εδώ και είναι φθηνό – Άρθρο παρέμβαση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση