ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον τρόπο εξόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης.
Στην επτασέλιδη παρουσίαση το Ταμείο υπογραμμίζει πως για την αποεπένδυση -που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025- θα ακολουθηθεί:
«Διαφανής και διαγωνιστική διαδικασία η οποία προβλέπει σε όλους τους τύπους συναλλαγών ότι οι «καλή τη πίστει» επενδυτές θα αντιμετωπιστούν με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο.
»Το Ταμείο δεν θα ακολουθήσει μεθόδους διάθεσης που βασίζονται σε διμερή διαπραγμάτευση οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν και διαγωνιστική διαδικασία, η χρονική στιγμή της οποίας θα ανακοινώνεται κατά την έναρξη της κάθε συναλλαγής υπό το πρίσμα των σχετικών παραγόντων.
Αν και το Ταμείο θα έχει την πρωτοβουλία για την διάθεση του ποσοστού του, σημειώνει πως «ορισμένες συναλλαγές μπορεί να προκύψουν από πρωτοβουλία της τράπεζας ή από αυτόκλητη προσφορά τρίτου μέρους».
Οι συναλλαγές θα γίνουν:
– μέσω της Κεφαλαιαγοράς με τη διαδικασία bookbuilding, ή μέσω του Χρηματιστηρίου.
-Με Ιδιωτική συναλλαγή: μεγάλο πακέτο μετοχών (μερίδιο 5% ή μεγαλύτερο ή το πλήρες μερίδιο εάν το ΤΧΣ κατέχει λιγότερο από 5%, όπως στην Eurobank) πωλείται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή δημόσιας εξαγοράς σε επενδυτή που επιδιώκει να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην τράπεζα.
Και σημειώνει πως: Το Ταμείο θα συνεχίσει να ασκεί τον διαχειριστικό του ρόλο σε κάθε τράπεζα μέχρι την πλήρη διάθεση όλων των μετοχών τις οποίες κατέχει στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.
Το Ταμείο διευκρινίζει πως «δεν θα δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονισμό ή αλληλουχία συναλλαγών εντός του συνολικού πλαισίου αποεπένδυσης, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η αξία των μετοχών»
Επίσης το Ταμείο δεν θεωρεί ότι οι μεμονωμένες συναλλαγές αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες που θα σχεδιαστούν και θα εκτελεστούν υπό τις τότε επικρατούσες συνθήκες. Ειδικότερα, αν και η τιμή (ή και οι άλλοι όροι) που ορίζεται σε οποιαδήποτε μεμονωμένη συναλλαγή αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς, δεν συνεπάγεται ότι οι επόμενες συναλλαγές για την ίδια κατηγορία μετοχών θα πρέπει να πραγματοποιούνται στην ίδια ή υψηλότερη τιμή (ή στους ίδιους ή καλύτερους όρους), εφόσον παραμένουν συνεπείς με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης.
Οι Βασικές Αρχές που θα τηρήσει το ΤΧΣ για την έξοδο του από τις τράπεζες είναι:
- Σαφήνεια σκοπού: στο πλαίσιο σαφούς και συνοπτικής στρατηγικής που καθορίζει τις γενικές παραμέτρους για μεμονωμένες συναλλαγές.
- Διαφάνεια σχετικά με τη στρατηγική αποεπένδυσης μέσω της κοινοποίησης σαφών στρατηγικών στόχων
- Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών οι οποίες είναι πλήρως συμβατές με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.
- Διαφανής και διαγωνιστική διαδικασία η οποία προβλέπει σε όλους τους τύπους συναλλαγών ότι οι «καλή τη πίστει» επενδυτές θα αντιμετωπιστούν με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο. Το Ταμείο δεν θα ακολουθήσει μεθόδους διάθεσης που βασίζονται σε διμερή διαπραγμάτευση οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν και διαγωνιστική διαδικασία, η χρονική στιγμή της οποίας θα ανακοινώνεται κατά την έναρξη της κάθε συναλλαγής υπό το πρίσμα των σχετικών παραγόντων.
Δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποεπένδυση
Όσον αφορά την πορεία προς την αποεπένδυση, οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του ΤΧΣ θα λάβουν τρεις μορφές:
– Επιμέλεια (Stewardship),
-Προετοιμασία (Preparation) και
-Υλοποίηση (Execution).
Οι τρεις αυτές μορφές δραστηριότητας έχουν μεν μια φυσική αλληλουχία, αλλά επικαλύπτονται στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε μεμονωμένης συναλλαγής (π.χ. σε περίπτωση τμηματικής διάθεσης). Το Ταμείο θα συνεχίσει να ασκεί τον διαχειριστικό του ρόλο σε κάθε τράπεζα μέχρι την πλήρη διάθεση όλων των μετοχών τις οποίες κατέχει στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.
Αυτόκλητες προσφορές
Το Ταμείο θα εξετάσει, κατ’ αρχήν, αυτόκλητες (unsolicited) προσφορές για μερίδια που υπερβαίνουν το 5% των υφιστάμενων μετοχών μιας δεδομένης Τράπεζας ή σε σχέση με τις πλήρεις συμμετοχές του σε μια δεδομένη Τράπεζα εάν κατέχει λιγότερο από το 5% των μετοχών σε κυκλοφορία.
Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα, τη χρονική δέσμευση και το κόστος εφαρμογής της διαδικασίας για αυτόκλητες προσφορές, το Ταμείο είναι μάλλον απίθανο να εξετάσει προσφορές για μικρότερο μερίδιο, και εάν αποφασίσει κάτι τέτοιο θα σχεδιάσει μια κατάλληλη διαδικασία που θα σέβεται τις Βασικές Αρχές αποεπένδυσης.
Το Ταμείο θα χρειαστεί επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να εξετάσει εάν θα ανταποκριθεί σε μια αυτόκλητη προσφορά. Προς το σκοπό αυτό, αναμένει από κάθε δυνητικό επενδυτή που υποβάλλει μια αυτόκλητη προσφορά να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες (όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Α).
Επιλογή των επενδυτών
Η επιλογή των επενδυτών θα εξαρτηθεί από τη μέθοδο πώλησης αλλά θα βασίζεται σε μια διαφανή, αμερόληπτη και ανταγωνιστική διαδικασία. Κατ’ αρχήν, το Ταμείο ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα των μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη ιστορικό επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οικογενειακά γραφεία κλπ), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές εκτός του τραπεζικού τομέα με σημαντική τεχνογνωσία που θεωρείται ότι ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Διαβάστε επίσης
ΤΧΣ: Στη δημοσιότητα η Στρατηγική Αποεπένδυσης από τις τράπεζες – Τα κύρια σημεία
Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο εξέλιξης το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»