ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To Βατερλώ των Ιταλών με την Πειραιώς, το January Effect στις μετοχές, το «κακό αίμα» Ντίμον με Καρώνη, η επένδυση 80 εκατ. του Στάσση, τι λένε για Χρυσοχοΐδη και ΠτΔ και η νέα ζωή της πλατινομαλλούσας
«Χλιαρό» χαρακτηρίζουν το ενδιαφέρον των Αράβων προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση του 20% της Εθνικής Τράπεζας, πηγές της αγοράς.
Και σημειώνουν πως η όποια εξέλιξη θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί –αν υλοποιηθεί- τελικά.
Την ίδια ώρα το ΤΧΣ κινητοποιείται και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη συμβουλου αποεπένδυσης από τις τράπεζες καθώς και συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού.
Μέχρι στιγμής επτά μεγάλοι οίκοι ––ανάμεσα τους οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Rothschild -, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ταμείο, προκειμένου η αποεπένδυση να μην γίνει με ζημία για το δημόσιο.
Εκτιμάται ότι μέσα στον Οκτώβριο η διαδικασία επιλογής συμβούλου θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχει έστω αυτό το «χλιαρό» ενδιαφέρον για την Εθνική από τους Άραβες, καθώς ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, έκανε και μία πρόταση στο ΤΧΣ για να αποκτήσει το 20% της Εθνικής.
Όμως το Ταμείο, σύμφωνα με όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν έχει τη δυνατότητα να πουλήσει απευθείας το ποσοστό του, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.
Αλλά και οι Άραβες δεν υπέβαλαν δομημένη πρόταση, απλώς εξέφρασαν την επιθυμία τους.
Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr δεν έχουν υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση, δεν έχουν αναφερθεί ούτε πόσα χρήματα θέλουν να επενδύσουν, ούτε σε ποια τιμή είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν.
Βέβαια, αυτό το πρώτο «χλιαρό» ενδιαφέρον μπορεί να καταστεί ισχυρό στην πορεία, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να βρεθεί ο σύμβουλος αποεπένδυσης του ΤΧΣ και να ξεκινήσουν οι επαφές, συζητήσεις, διαβουλεύσεις με τους Άραβες.
Όμως όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβούν σύντομα, στην καλύτερη περίπτωση οι συζητήσεις -αν ξεκινήσουν- θα λάβουν χώρα μέσα στο 2023.
Βέβαια σύμφωνα με το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ –η οποία λήγει το 2025- το Ταμείο θα πρέπει να προχωρήσει διεθνή διαγωνισμό για να διαθέσει το ποσοστό που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα και το οποίο είναι 40,3%.
Ωστόσο αν υπάρξει συμφωνία με τους Άραβες στο τίμημα που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, τότε υπάρχει και το «παράθυρο» της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Να πάει δηλαδή η ΕΤΕ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) και να δοθεί έτσι η δυνατότητα στα αραβικά κεφάλαια του πρίγκηπα να αποκτήσουν ποσοστό στην Εθνική, κάτι ανάλογο έγινε εξάλλου και την είσοδο του CVC στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και στην Τράπεζα Πειραιώς με το Ιταλικό fund Helikon που σήμερα κατέχει πέριξ του 9,38%.
Τέλος σημειώνουμε ότι η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Άνοιξη.
Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της Εθνικής, που είναι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, μόλις το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Η ενεργειακή κρίση ξαναζωντανεύει την απειλή των κόκκινων δανείων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί