• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Τράπεζα;

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Το σχέδιο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου.

    Ωστόσο δεν αναμένεται, τουλάχιστον σήμερα, να ληφθούν αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο –δηλαδή τον τύπο συναλλαγής– με τον οποίο θα γίνει η αποεπένδυση, όπως και ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό της Εθνικής που θα διαθέσει το Ταμείο.

    Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να διατεθεί το 20% από το 40,39% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, δεύτερες σκέψεις, που πλέον συνδέονται και με την νέα κρίση στο Ισραήλ, προκρίνουν τη διάθεση του χαμηλότερου ποσοστού, ενδεχομένως 10%.

    Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του Ταμείου –όπως και το κυβερνητικό επιτελείο– περιμένουν και την κίνηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή για την επενδυτική βαθμίδα, η ανάκτηση της οποίας θα έχει βαρύνουσα σημασία και στις εξελίξεις για τη διάθεση ποσοστού της ΕΤΕ.

    Την ίδια ώρα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό και επικοινωνεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τα οικονομικά της στοιχεία και τις προοπτικές της, εκτιμώντας πως στο τέλος της ημέρας όλα θα εξελιχθούν κανονικά.

    Χθες η μετοχή της ΕΤΕ «έκλεισε» στα 5,45 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να ανέρχεται στα 4,985 δις ευρώ.

    Πάντα με το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ, η διάθεση του 10% της Εθνικής  ισοδυναμεί με σχεδόν 500 εκατ ευρώ και η διάθεση του 20% διαμορφώνεται στα 997 εκατ ευρώ.

    Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μέσα στον Οκτώβριο η κυβέρνηση και το ΤΧΣ θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία πώλησης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο.

    Με βάση τους όρους του Ταμείου όποιος θελήσει να αποκτήσει ποσοστό της Εθνικής  θα πρέπει να προσφέρει τίμημα πάνω από την χρηματιστηριακή αξία. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο παραπάνω μπορούν δώσουν και αν αυτή προσφορά θα θεωρηθεί αποδεκτή από το ΤΧΣ.

    Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί πως φέτος η καθαρή κερδοφορία της  Εθνικής αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει και η στρόφιγγα  διανομής μερίσματος στους μετόχους της, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο επενδυτής (ή οι επενδυτές) που θα αποκτήσουν το προς διάθεση πακέτο του ΤΧΣ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Πότε θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες

    Moody’s: Στο Βaa3 η αξιολόγηση σε θυγατρική της Eurobank

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Να ιδιωτικοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος οι τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Το μεγάλο μυστικό της εθελουσίας- Ποιοι κερδίζουν ως και €36.000 επιπλέον



    ΣΧΟΛΙΑ