Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

ΤΧΣ: Κομβικό σημείο τα 7,7 ευρώ ανά μετοχή για το placement της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Με discount μικρότερο του 2% εκτιμά η αγορά ότι θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Αν ληφθεί υπόψιν ότι η μετοχή έκλεισε χθες στα 7,844 ευρώ τότε τα 7,7 ευρώ θεωρούνται κομβικό σημείο για τη συνδυασμένη παραχώρηση στους διεθνείς και τους Έλληνες επενδυτές.

Μέσα στο σαββατοκύριακο η JP Morgan θα ενημερώσει το ΔΣ του Ταμείου για το τελικό ενδιαφέρον και θα «κλειδώσει» η τιμή στην οποία θα πωληθούν  τα 91.471,515 μετοχές της Εθνικής, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Με το  με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει όπως όλα δείχνουν την Δευτέρα, έχοντας προηγηθεί η  έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Λόγω της αναμενόμενης ισχυρής  υπερκάλυψης κυρίως από την πλευρά των ξένων χαρτοφυλακίων –καθώς περισσότεροι από 900 επενδυτές και funds είναι έτοιμοι να λάβουν θέσεις στο placement  της Εθνικής-,  η τιμή διάθεσης αναμένεται να έχει εξαιρετικά χαμηλό discount σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, το οποίο πιστεύεται ότι θα οριοθετεί το άνω άκρο του εύρους της τιμής διάθεσης.

Κατά τα φαινόμενα η διαδικασία θα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το προηγούμενο placement –τον Νοέμβριο του 2023 που διατέθηκε το 22% της ΕΤΕ. Τότε  το άνω άκρο του εύρους ήταν στα 5,44 ευρώ,  επίπεδο όπου είχε κλείσει η μετοχή  μία μέρα πριν από τον προσδιορισμό του.  Η τελική τιμή διάθεσης έγινε τότε στα 5,30 ευρώ, με discount  2,57%.

Σχεδόν όλοι θεωρούν ότι τώρα το discount μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερο αφού και το συνολικό πακέτο διάθεσης είναι μικρότερο από το προηγούμενο placement.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ως κομβικό σημείο τα 7,7 ευρώ με μικρή απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά που θα έχει η μετοχή της Εθνικής κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας του placement. Αν η μετοχή κινηθεί ανοδικά τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί και η τιμή διάθεσης, εξουδετερώνοντας επί της ουσίας το discount.

Πάντως με την τιμή διάθεσης στην περιοχή των 7,7 ευρώ, θα αντληθούν περί τα  705 εκατ ευρώ. Εξ αυτών  το 85% θα απορροφηθεί από το  εξωτερικό (600 εκατ ευρώ) και το υπόλοιπο 15% στην Ελλάδα που αντιστοιχούν σε 105 εκατ. ευρώ.

Στο προηγούμενο placement το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ σε πολύ μικρή απόσταση από το άνω εύρος των 5,44 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Για το 22% των μετοχών της Εθνικής πέρυσι αποδέκτες ήταν σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμοι επενδυτές και το 27% θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. Από ελληνικής πλευράς συμμετοχή είχαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πλειάδα άλλων ιδιωτών.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Τράπεζα: Το μεγάλο στοίχημα 72 ώρες πριν το placement

Εθνική Τράπεζα: €1 δισ. έξτρα σε τουριστικά έσοδα από την επίσημη καταγραφή για το 2024

ΤΧΣ: 900 funds «βλέπουν» το placement της Εθνικής Τράπεζας