Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΤΧΣ: Κλείδωσε στο 10% το αρχικό ποσοστό διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Στο 10% «κλείδωσε» το αρχικό ποσοστό διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα αυξηθεί στο 12% με 13% ανάλογα με την προσφορά που θα υπάρχει από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το έκτακτο ΔΣ του Ταμείου όπου J.P.Morgan, σύμβουλος του Ταμείου ενημέρωσε αναλυτικά για τις προθέσεις των επενδυτών σε ότι αφορά το ποσοστό που προτίθενται να αγοράσουν και κυρίως σε ποιο εύρος τιμής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «κλείδωσε» το αρχικό ποσοστό διάθεσης στο 10%, ωστόσο θα υπάρξει και νέα ενημέρωση της διοίκησης του ΤΧΣ από την JP Morgan τις επόμενες μέρες, για το αν το ποσοστό διευρυνθεί στο 12% με 13%, και στο ελληνικό δημόσιο θα απομείνει το 5% της ΕΤΕ, από το 18,39% που είναι η συμμετοχή του σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Πέρυσι που πωλήθηκε το 22% (20%+2%) των μετοχών της Εθνικής αποδέκτες ήταν σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμοι επενδυτές και το 27% θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.

Τις επόμενες μέρες το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην κατάθεση ενημερωτικού δελτίου για το placement της Εθνικής μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά. Και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Διαγράφηκε από την Κ.Ο της ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκε το Μητρώο Εκπαιδευτικών για τις επαγγελματικές σχολές – Έως αύριο οι δηλώσεις προτίμησης

ΤτΕ: Mε ρυθμό 2,3% θα «τρέξει» το ΑΕΠ το β’ εξάμηνο