• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Η κρίση πάει πίσω την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας - Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO ΤΧΣ

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας – Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO ΤΧΣ


    Δεύτερες σκέψεις κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τον χρόνο που θα ανακοινώσει το placement για τη διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

    Και το πιθανότερο είναι η διαδικασία να ξεκινήσει όχι μέσα στο Νοέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά τους πρώτους μήνες του 2024, πιθανόν τον Φεβρουάριο.

    Ο λόγος που το ΤΧΣ υιοθετεί μία αμυντική στάση, οφείλεται στην αναταραχή που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται, τις τιμές των μετοχών να πιέζονται.

    Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποτρέπει τους επενδυτές στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες και εν γένει να ρίξουν φρέσκο χρήμα στις εισηγμένες επιχειρήσεις.

    Είναι χαρακτηριστικό  ότι οι τράπεζες με όρους κλαδικού δείκτη έχουν υποχωρήσει κατά 19,4% από το προηγούμενο υψηλό του περασμένου Ιουλίου.

    Καθώς όμως τα «μαύρα σύννεφα» της αβεβαιότητας εξακολουθούν να σκιάζουν τις διεθνείς αγορές, με κύρια πηγή προβληματισμού το ράλι ανόδου στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

    Για τοn λόγο αυτό τα fund τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται «καθαροί» πωλητές και στις τράπεζες, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την απροθυμία τους να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια τουλάχιστον σε αυτήν την κομβική περίοδο και για όσο διάστημα κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

    Αυτό σημαίνει πως  θεωρείται δύσκολο στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, που παίρνει την σκυτάλη μετά την Eurobank, να δοθούν τιμές για αγορά των μετοχικών πακέτων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που να είναι πάνω από αυτές του Χρηματιστηρίου, αλλά και κοντά στην ενσώματη λογιστική αξία της τράπεζας.

    Πώς έχει η κατάσταση με αριθμούς

    Για την Eurobank η διαδικασία ήταν ευκολότερη, διότι το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου αξίας 93,7 εκατ ευρώ ζήτησε να το πάρει στο 1,8 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στο 94,7% της ενσώματης λογιστικής αξίας της τράπεζας, η οποία με βάση τα στοιχεία 1ου εξαμήνου ήταν στο 1,9 ευρώ/ μετοχή.

    Η Eurobank υπέβαλε την προσφορά της στις 25 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την τιμή της τιμής που είχε διαμορφωθεί μία συνεδρίαση πριν, η τράπεζα πρόσφερε premium της τάξης του 18,4%.

    Τι συμβαίνει με την Εθνική

    Η μετοχή της Εθνικής «έκλεισε» χθες στα 5,08 ευρώ (από τα 6,5 ευρώ πριν από ένα μήνα).

    Με δεδομένο ότι η ενσώματη καθαρή θέση της μετοχής της ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 είναι στα 7,164 ευρώ, για να υπάρξει τίμημα που ισοδυναμεί με το 94,7% της αξίας της (όπως δηλαδή στην περίπτωση της Eurobank), θα πρέπει να δοθεί  τίμημα 6,784 ευρώ/ μετοχή.

    Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι κατά 33,5% παραπάνω από το χθεσινό της κλείσιμο.

    Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ κατέχει το 40,39% της ΕΤΕ και είναι το ισχυρότερο asset του.

    Ωστόσο, με τα δεδομένα της αγοράς κάτι τέτοιο φαντάζει ως εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, εξέλιξη που μεταφράζεται στον διάχυτο προβληματισμό που επικρατεί τόσο στο στρατηγείο του ΤΧΣ, όσο  και της κυβέρνησης.

    Και αυτός είναι ο λόγος που παίρνουν σάρκα και οστά οι δεύτερες σκέψεις για να μετατεθεί η διαδικασία παραπίσω, σε χρόνο που οι αγορές ενδεχομένως θα είναι σε καλύτερη κατάσταση και θα μπορούν ευκολότερα να αναζητηθούν καλύτερες αποτιμήσεις.

    Μάλιστα, σε σχέση με το τίμημα που κατέβαλε η Eurobank, το deal με την Εθνική είναι περισσότερο απαιτητικό, καθώς αντιστοιχεί σε 10πλάσιο οικονομικό μέγεθος, αφού με βάση τo χθεσινό κλείσιμο η παραχώρηση του 20% της ΕΤΕ αντιστοιχεί σε 930 εκατ. ευρώ (στα 93 εκατ ευρώ η επαναγορά από την Eurobank).

    Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς

    Λίγο πολύ τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για τις άλλες δύο τράπεζες την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

    Με βάση πάντα τις χθεσινές αποτιμήσεις η παραχώρηση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, αντιστοιχεί περίπου σε 900 εκατ ευρώ, ενώ το 9% της Alpha Bank κοστολογείται στα επίπεδα των 260 εκατ ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    ING: Τα άσχημα σενάρια για τις κεντρικές τράπεζες – Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

    Εθνική Τράπεζα: «Φρένο» στην ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο – Πόσο θα κοστίσει η καταστροφή στη Θεσσαλία

    doValue: Πούλησε δάνεια €112 εκατ. των Σφακιανάκης, Alumil, και ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική

                                                     

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ