• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες τρεις εβδομάδες για την Εθνική Τράπεζα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Ξεκίνησε η διαδικασία ετοιμασίας για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα.

    Ωστόσο η απόφαση θα ληφθεί σε τρεις εβδομάδες από τώρα και αφού προηγουμένως: η JP Morgan –που είναι σύμβουλος αποεπένδυσης- καταγράψει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου, εκτιμηθεί η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

    Και φυσικά θα αναμένεται η απόφαση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή για την επενδυτική βαθμίδα, η ανάκτηση της οποίας θα έχει βαρύνουσα σημασία και στη διαδικασία  για τη διάθεση ποσοστού της ΕΤΕ.

    Μέσα στο Νοέμβριο του ΔΣ του Ταμείου θα συνεδριάσει και πάλι, και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη διάθεση μέρους του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο στην ΕΤΕ.

    Για το λόγο αυτό τις επόμενες τρεις βδομάδες η JP Morgan  θα ξεκινήσει γύρο διερευνητικών επαφών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε να χαρτογραφήσει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Εθνική Τράπεζα, αλλά και για να «μετρήσει» πόσα χρήματα θα διαθέσουν οι επενδυτές. Καθώς το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί θα κριθεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών.

    Μάλιστα η JP Morgan  θα ενημερώνει κάθε εβδομάδα τη διοίκηση του Ταμείου για το ενδιαφέρον των επενδυτών και κυρίως το ύψος του ενδιαφέροντος.

    Σημειώνουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να διατεθεί το 20% από το 40,39% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα.

    Στην συνέχεια υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, που πλέον συνδέονται και με την νέα κρίση στο Ισραήλ, για τη διάθεση μικρότερου ποσοστού, ενδεχομένως για διάθεση 10%.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι επίσης πανέτοιμη για την εκκίνηση της διαδικασίας, έχοντας κάνει τις δικές της παρουσιάσεις στη διεθνής επενδυτική κοινότητα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα αποτελέσματα τριμήνου θα είναι εντυπωσιακά.

    Χθες η μετοχή της ΕΤΕ «έκλεισε» στα 5,35 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να ανέρχεται στα 4,893 δις ευρώ.

    Πάντα με το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ, η διάθεση του 10% της Εθνικής  ισοδυναμεί λίγο πιο κάτω από τα 500 εκατ ευρώ και η διάθεση του 20% διαμορφώνεται στην περιοχή των 990 εκατ ευρώ.

    Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί πως φέτος η καθαρή κερδοφορία της  Εθνικής αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει και η στρόφιγγα  διανομής μερίσματος στους μετόχους της, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο επενδυτής (ή οι επενδυτές) που θα αποκτήσουν το προς διάθεση πακέτο του ΤΧΣ.

    Τέλος αναφέρουμε ότι στις συνεδριάσεις του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτός από τα 8 μέλη του (εκ των οποίων τα τρία είναι εκτελεστικά), συμμετέχουν ακόμη  ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας  εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΧΣ: Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Τράπεζα;

    Εθνική Τράπεζα: Πότε θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες

    Κυβέρνηση για ΕΤΕ: Τον Νοέμβριο το placement της Εθνικής – Σκέψεις για διάθεση του 10%



    ΣΧΟΛΙΑ