ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι τώρα δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά, αντίθετα -όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr- το PIF έχει απευθυνθεί στο Ταμείο λέγοντας «πόσα θέλετε για το 20% της Εθνικής». Οι Αραβες είναι αλαζόνες και το ενδιαφερον τους ανύπαρκτο, σημειώνει η ίδια πηγή.
Στον αντίποδα υπάρχει η προσφορά του ιταλικού private equity fund ΙΟΝ για την απόκτηση του 27%, του συνόλου δηλαδή των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στην Τράπεζας Πειραιώς, προσφέροντας 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή).
Στο μεταξύ σήμερα -το αργότερο αύριο-, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης θα ανακοινώσει τις αρχές που θα ακολουθήσει το Ταμείο για την έξοδο του από τις τράπεζες.
Η πώληση των ποσοστών του θα γίνει με ανταγωνιστική διαδικασία και διεθνείς διαγωνισμούς. Ωστόσο δεν θα αναφέρει από ποια τράπεζα θα ξεκινήσει η αποεπένδυση του.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει αφού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 2022, κάτι που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο.
Ενώ αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει τον σύμβουλο Διάθεσης, από τη λίστα που περιλαμβάνονται τρία μεγάλα ονόματα επενδυτικών τραπεζών της JP Morgan, της Goldman Sachs και της Bank of America. Ο σύμβουλος διάθεσης που θα «τρέξει» τις διαδικασίες των διεθνών διαγωνισμών και θα εξασφαλίσει ότι η πώληση των μετοχών θα γίνει σε δίκαιη τιμή, μπορεί να είναι κοινός για όλες τις τράπεζες, μπορεί να είναι και διαφορετικός. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει επιλέξει ως σύμβουλο αποεπένδυσης την Rothschild.
Η συμμετοχή του Ταμείου ανέρχεται στο 40,39% στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ, στο 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, στο 9% στην Alpha Bank και μόλις στο 1,4% στη Eurobank.
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα ξεκινήσει μετά τον Φεβρουάριο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Και παρότι τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της που είναι η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, οι οποίες χαράζουν νέα πορεία, απαλλαγμένες και από το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων.
Το ΤΧΣ θα εξετάσει τις προσφορές που έχει δεχθεί, αλλά και αυτές που θα αναζητήσει μέσα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Για να προχωρήσει η διαδικασία αποεπένδυσης το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει και την επίσημη επιβεβαίωση από ανεξάρτητο σύμβουλο ότι η τιμή διάθεσης είναι δίκαιη (fairness opinion), αφού η τιμή στο ταμπλό δεν είναι η βάση καθορισμού της τιμής διάθεσης που θα πουλήσει το Ταμείο.
Όπως αναφέραμε σοβαρό ενδιαφέρον υπάρχει από το ΙΟΝ για το 27% της Πειραιώς. Βέβαια όταν ανοίξει η διαδικασία το ΙΟΝ θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και την προσφορά του.
Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας το ενδιαφέρον των Αράβων δεν αξιολογείται ως σοβαρό.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, στην οποία το ΤΧΣ κατέχει το 9%, η διαδικασία μάλλον θα τρέξει γρήγορα, καθώς το ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη της Reggeborgh και του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ Χένρι Χόλτερμαν φαίνεται να είναι ουσιαστικό για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο.
Σύμφωνα με τον νόμο η αποεπένδυση του Ταμείου μπορεί να γίνει είτε άπαξ είτε σταδιακά, με γνώμονα τις αποτιμήσεις, τις συνθήκες στις αγορές και στο πλαίσιο των κανόνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- State Department: Υποκριτική η στάση της Ρωσίας – Ανεύθυνη η ρητορική της
- Ντόναλντ Τραμπ: Προς αναβολή η καταδίκη του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
- Νετανιάχου: 5 εκατ. δολάρια σε όποιον από τη Λωρίδα της Γάζας παραδώσει όμηρο στο Ισραήλ
- Tiffany Studios: Το βιτρό των 12,5 εκατ. δολαρίων έσπασε το ρεκόρ δημοπρασίας για 2η φορά