Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

ΤΧΣ: 900 funds «βλέπουν» το placement της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Περισσότεροι από 900 επενδυτές και funds είναι έτοιμοι να λάβουν θέσεις στο placement της Εθνικής, σύμφωνα με την ενημέρωση της JP Morgan προς τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το placement θα ξεκινήσει –εκτός απροόπτου– τη Δευτέρα  30 Σεπτεμβρίου και σχεδόν καθημερινά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνεται με  draft του Ενημερωτικού Δελτίου ώστε να είναι έτοιμη μέσα στο σαββατοκύριακο να δώσει την έγκριση της για να ανοίξει το διεθνές βιβλίο προσφορών στο Λονδίνο και η Δημόσια Πρόταση στο εσωτερικό.

Η γενική αρχή είναι η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής, από το 18,39% που βρίσκονται στα χέρια του ΤΧΣ. Ωστόσο, το τελικό ποσοστό διάθεσης θα «κλειδώσει» μέσα στο σαββατοκύριακο, όπως και η τιμή διάθεσης.

Το σίγουρο είναι ότι το ποσοστό δεν θα διευρυνθεί κατά την διάρκεια της διαδικασίας όπως έγινε στο πρώτο placement της Εθνικής τον περασμένο Νοέμβριο.

Χθες το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του θέματος, ανέφερε πως: Η διαδικασία διάθεσης ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα εκκινεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Το placement θα ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη «για την πώληση του 10%-12% από το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα. Το σχέδιό μας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 10%-12% τη Δευτέρα και να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό 18,39% μετοχών της Εθνικής που βρίσκονται στα χέρια του Ταμείου αντιστοιχούν σε  168.231.441 κοινές μετοχές.

Το 10% αντιστοιχεί σε 91.471.515 μετοχές και το 12% σε 109.765.818 μετοχές.

Οι μετοχές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα προσφερθούν σε μικρό discount έναντι της χρηματιστηριακής τιμής, σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην Ελλάδα θα διατεθεί το 15% με 20% της προσφοράς.

Χθες η μετοχή της Εθνικής έκλεισε τα 7,7 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 7,043 δισ. ευρώ).

Όπως όλα δείχνουν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική ενημέρωση θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο 28-29 Σεπτεμβρίου, που θα φύγει και το τελικό κείμενο του Ενημερωτικού Δελτίου από το ΤΧΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα εγκριθεί αργά το βράδυ της Κυριακής, ενδεχομένως και το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να ανοίξει αυθημερόν το διεθνές βιβλίο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δισ. ευρώ.

Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ σε πολύ μικρή απόσταση από το άνω εύρος των 5,44 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τάκης Αράπογλου (Τράπεζα Κύπρου): Οι λόγοι που μπήκαμε στο Χρηματιστήριο

Reuters: Τη Δευτέρα ξεκινά το placement της Εθνικής για το 10%-12% των μετοχών

UBS για ελληνικές τράπεζες: Αναδύονται δυναμικά, για να ανταμείψουν τους μετόχους