• Τράπεζες

    Τάσος Πανούσης (doValue): Οι Servicers θα ρυθμίσουν φέτος δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ

    Τάσος Πανούσης, CEO doValue Greece

    Τάσος Πανούσης, CEO doValue Greece


    Δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ εκτιμούν ότι θα ρυθμίσουν φέτος οι servicers, ωστόσο υπογραμμίζουν πως ο ένας στους δύο από τους «κόκκινους» δανειολήπτες, παραμένει «άγνωστος» για τα συστήματα, καθώς δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του.

    Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο CEO doValue Τάσος Πανούσης, μιλώντας στο 5ο συνέδριο NPL Greece.

    Όπως είπε: οι servicers έχουν στην διαχείριση τους  δάνεια που ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.

    Τα τελευταία  5 χρόνια έχουν  ρυθμιστεί δάνεια 800 χιλιάδων δανειοληπτών συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ.

    Και υπογράμμισε πως το 80% των «κόκκινων» δανείων πάνε σε ρύθμιση –και μάλιστα με  «κούρεμα» οφειλής- ενώ το 20% των ανακτήσεων προέρχεται από τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

    «Βασικός στόχος μας είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Και μόνο με βιώσιμες λύσεις μπορεί να επανέλθει η οικονομική κανονικότητα» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

    « Δεν πρόκειται απλώς για ένα στόχο. Αποτελεί κοινή πρακτική και διέπει όλη τη λειτουργία μας. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων».

    Επανέλαβε πως δεν είναι στόχος οι πλειστηριασμοί, διότι η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι  χρονοβόρα, βαρύνεται με  υψηλά κόστη και «δεν είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση».

    Όπως είπε ο κ. Πανούσης σε κάθε 1 πλειστηριασμό  που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον 20  επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών. Υπενθύμισε μάλιστα πως πέρυσι το 83% των δανείων που ρυθμίστηκαν περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.

    Οι …άφαντοι «κόκκινοι» δανειολήπτες

    Όμως για να πάμε σε ρυθμίσεις, για να υπάρξει διακανονισμός του δανείου πρέπει να συνεργαστούν και οι δανειολήπτες, συνέχισε ο κ. Πανούσης.

    Και εδώ φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με τους servicers, καθώς όπως είπε ο κ. Πανούσης.

    «Η επικοινωνία με τους δανειολήπτες δυσχεραίνεται  εάν σκεφτούμε ότι μόλις το 50% αυτών έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στη βάση μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν ρυθμίσεις στο 50% των δανειοληπτών που εμπεριέχονται στα χαρτοφυλάκιά μας, για τον λόγο ότι λόγω έλλειψης στοιχείων παραμένουν «άγνωστοι». Απαιτείται λοιπόν να κατανοήσουν οι δανειολήπτες τη σημασία επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους».

    Αναφερόμενος δε στα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, τόνισε πως:

    Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τα μέτρα της Πολιτείας με τις δικές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πληρέστερης ενημέρωσης των δανειοληπτών. Άλλωστε έχουμε τον ίδιο στόχο, την επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους με τρόπο βιώσιμο και επωφελή τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους επενδυτές και την οικονομία.

    Αναφορά έκανε τόσο στο βελτιωμένο Εξωδικαστικό Μηχανισμό, όσο και  στην βοήθεια που προσφέρουν τα εργαλεία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή – όπως είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες- που  απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών οι οποίοι επιδιώκουν την ρύθμιση των οφειλών τους. Καθώς μέσα από τις πλατφόρμες ενημέρωσης  που δημιούργησαν και λειτουργούν οι servicers, οι οφειλέτες έχουν  προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση για τις υποχρεώσεις τους.

     «Στην doValue Greece, θεωρούμε ότι το 2024, με τις επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και την διεύρυνση των εργασιών μας και σε άλλους χρηματοοικονομικούς τομείς,  θα καταφέρουμε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής» σημείωσε ο κ. Πανούσης και συνέχισε:

    Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μας μας υποδομών, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης  (ΑΙ), που θα μας επιτρέψει  να ενισχύσουμε την επικοινωνία και διάδραση με τους ενδιαφερόμενους και με την εφαρμογή κάθε νέου μοντέλου που υιοθετούμε, να βελτιώνουμε τη λειτουργία μας προς όφελος τόσο των συναλλασσόμενων όσο και των εργαζομένων μας, να γινόμαστε πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί.

    Τέλος σημείωσε πως φέτος θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές ύψους 13-14 δισ συνολικά, εκ των οποίων τα 10 δις αφορούν συναλλαγές στην πρωτογενή και 3-4 δις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Πρόταση – έκπληξη για «τραπεζική λοταρία» που θα κληρώνει έως… 1 εκατ. ευρώ

    «Ουραγός» η Ελλάδα στην αποταμίευση μεταξύ όλων των αναπτυγμένων χωρών – Oι βασικές αιτίες

    Χάρης Καρώνης: Ποια απόφαση περιμένει στη δίκη με την JP Morgan για την τύχη της Viva Wallet



    ΣΧΟΛΙΑ