ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ανοιχτή γραμμή με τους επιχειρηματίες που είναι έτοιμοι να εντάξουν τα project τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκονται οι τραπεζίτες, καθώς ο μεγάλος στόχος είναι η ροή των εκταμιεύσεων να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.
Οι τράπεζες είναι έτοιμες να υπογράψουν τις πρώτες συμβάσεις μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσουν να χρηματοδοτούνται μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις από τους πόρους των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων έχουν αναλάβει οι τράπεζες, το Ταμείο Ανάπτυξης θα ορίσει τους 5 άξονες των επιλέξιμων σχεδίων –η δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει άμεσα-, όπως και η επιλογή των ανεξάρτητων συμβούλων που θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητα των επενδύσεων.
Τα project που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν επενδύσεις στους τομείς της Πράσινης ανάπτυξης, Ψηφιακής μετάβασης, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.
Να σημειωθεί ότι από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα 18 δισ. ευρώ είναι για επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.
Όπως είναι γνωστό από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτείται μέχρι το 50% του επενδυτικού σχεδίου, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια στο 20% της επένδυσης, ποσό που δεν μπορεί να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα διαμορφώνεται στο 30%. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων θα είναι μακροχρόνια –πάνω από 10 χρόνια- και θα προβλέπεται και 2ετής περίοδος χάριτος, με το κόστος δανεισμού στο 0,2% και 0,4%.
Μόλις υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ τράπεζας και Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση του επιλέξιμου έργου, η τράπεζα θα προχωρά στη δημοσίευση δημόσιας πρόσκλησης προς την αγορά, και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα δίνουν την πιστοποίηση των επιλέξιμων σχεδίων.
Σύμφωνα με τις τράπεζες απαιτούνται 6 έως 12 βδομάδες για την αξιολόγηση, έγκριση και εκταμίευση του επενδυτικού σχεδίου.
Το πρόβλημα προς το παρόν είναι ότι ενώ σε ποσοστό σχεδόν 60% οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης τους προσφέρει μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης, οι πεισσότερες δεν γνωρίζουν πως θα αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα. Και ακριβώς για την ενημέρωση τους και την στήριξη ο ρόλος των τραπεζών είναι κομβικός.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σε δείγμα 600 μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
-το 44% των ΜμΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται. Είναι εκείνες οι εταιρείες που αναμένεται να «ηγηθούν» της διαδικασίας. Πρόκειται κυρίως για στρατηγικά δυναμικές επιχειρήσεις με ροπή προς ψηφιοποίηση, καινοτομία και συνεργασίες, οι οποίες ενδιαφέρονται για όλο το φάσμα διαθέσιμων δράσεων, ενώ η πλειοψηφία αυτών έχει διάθεση να συνεισφέρει ίδια κεφάλαια άνω του ελάχιστου 20%.
-Το 1/5 των ΜμΕ, παρόλο που ήδη σχεδιάζει συμβατές επενδυτικές κινήσεις, δεν γνωρίζει ότι μπορεί να ωφεληθεί από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, φανερώνοντας ουσιώδες κενό ενημέρωσης. Ειδικότερα, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που «ακολουθούν» με κάποια καθυστέρηση τις τάσεις, εστιάζοντας κυρίως σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές κινήσεις (για παράδειγμα, ενώ επενδύουν δυναμικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, απέχουν από πιο ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις όπως data analytics).
-Και ένα 1/5 των ΜμΕ χρειάζεται ενεργοποίηση και κατεύθυνση, καθώς ενώ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο κυρίως λόγω μη συμβατότητας δράσεων με τις ανάγκες του, παράλληλα παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς δράσεις του. Ειδικότερα, πρόκειται για επιχειρήσεις που γενικά λειτουργούν «συντηρητικά» – δηλαδή, αποφεύγουν συστηματικά τον κίνδυνο και τις αλλαγές, υιοθετώντας ως στόχο την σταθερότητα (έναντι της ανάπτυξης).
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Χωρίς μεταβολή τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια καταθέσεων και δανείων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί