Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τάκης Αράπογλου (Τράπεζα Κύπρου): Οι λόγοι που μπήκαμε στο Χρηματιστήριο

Τάκης Αράπογλου, Τράπεζα Κύπρου

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου

«Επιστρέφουμε στο Χρηματιστήριο μετά από 7 χρόνια» δήλωσε χθες ο Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, ευθύς μόλις χτύπησε το καμπανάκι που επανάφερε την τράπεζα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Με την μετοχή της να «κλείνει» χθες στα 5 ευρώ.

Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που αποφασίστηκε η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και η διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Όπως είπε η τράπεζα στράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο είναι «ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, με αυξανόμενη φήμη, που συμβαδίζει με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σημείωσε πως το 2017 προκειμένου να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές και για να αντλήσει κεφάλαια που ήταν απαραίτητα για την  «αναδόμηση» της,  ελήφθη η απόφαση για εισαγωγή των μετοχών στο LSE.

Όμως ούτε η πρόοδος του ανασχηματισμού της, ούτε τα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας, απεικονίστηκαν  στην πορεία της μετοχής και  στον όγκο συναλλαγών..

Κατά την 7ετή παραμονή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η Κύπρου στερούνταν αναγνωρισιμότητας, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα σύγκρισης με αντίστοιχου μεγέθους τράπεζες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών απέτρεπαν την είσοδο νέων επενδυτών. Αν και η  κατάσταση βελτιώθηκε μετά τη διανομή μερίσματος για τη χρήση  2022 και χρήση 2023, ωστόσο δεν απεικόνιζε την αξία της τράπεζας.

Και έτσι πάρθηκε η απόφαση διαγραφής από το Λονδίνο και επανεισαγωγής στο ΧΑ.

Η Τράπεζα Κύπρου είχε στο πρώτο εξάμηνο καθαρά κέρδη για τους μετόχους 270,35 εκατ. ευρώ. Για την εφετινή χρονιά η διοίκηση της τράπεζας περιμένει ότι η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19% με συνέπεια η καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση να κινηθεί στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει υψηλή ρευστότητα 7,3 δισ. ευρώ ενώ τα «κόκκινα» δάνειά της έχουν περιοριστεί στο 2,8%. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, διαθέτει  δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 3 λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους.

Η παράλληλη διαπραγμάτευσή της και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (που κατέχει το 4,84% των μετοχών της Κύπρου), έχει εκδηλώσει την πρόθεση να προχωρήσει στην παραχώρηση της μετοχικής της συμμετοχής, η τωρινή αξία της οποίας ανέρχεται στα 102,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Τάκης Αράπογλου (Τράπεζα Κύπρου): Ήρθαμε στο Χ.Α. και αφήσαμε το Λονδίνο για να αυξήσουμε την εμπορευσιμότητα της μετοχής

Τράπεζα Κύπρου: Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τιμή στα €4,78 – Το μήνυμα Αράπογλου

Τάκης Αράπογλου – πρόεδρος Τράπεζας Κύπρου: Η επιστροφή του τραπεζίτη